Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Την Τρίτη "πράσινο φως" του ESM για τη δόση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Την Τρίτη "πράσινο φως" του ESM για τη δόση

Το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα θα εξεταστεί στο συμβούλιο των διευθυντών του ESM που θα συνεδριάσει την επόμενη Τρίτη στις 27 Μαρτίου.

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο της ατζέντας, «θα εξεταστεί η έγκριση της τέταρτης χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένης της εκταμίευσης 5,7 δισ. ευρώ για εξυπηρέτηση υποχρεώσεων, εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων και ανάπτυξη 'μαξιλαριού μετρητών' με αυτή τη δόση. Πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου των διευθυντών, το συμβούλιο των διοικητών ενέκρινε το συμπληρωματικό MoU με την Ελλάδα, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM».

Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων

Από τα 6,7 δισ., τα 3,3 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους, το 1,5 δισ. (500 εκατ. τώρα και 1 δισ. αργότερα) για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και το 1,9 δισ. για «μαξιλάρι» ρευστότητας. Άλλωστε αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τον Αύγουστο θα έχουν εξοφληθεί πλήρως οι οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους, όπως ενημέρωσε πριν από λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης τη Βουλή. Αυτή τη στιγμή, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Γενικής Κυβέρνησης ανέρχονται σε 2,4 δισ. Ευρώ. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο του 2015, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους υπερέβαιναν το ποσό των 5 δισ. ευρώ και μειώθηκαν σε 2,4 δισ. ευρώ κατά το διάστημα προ του Ιανουαρίου του 2018.

Από εκεί και πέρα, στην ίδια συνεδρίαση του ESM, θα εξεταστεί η τροποποίηση της Συμφωνίας Διευκόλυνσης Χρηματοδοτικής Βοήθειας με την Ελλάδα, επιτρέποντας στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας να γίνει μέρος της συμφωνίας και να αναλαμβάνει διάφορες υποχρεώσεις στο πλαίσιο αυτής.

Π. Μοσκοβισί: Ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι

Την ίδια ώρα, με αφορμή την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών για την εκταμίευση της δόσης, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έκανε ανάρτηση στο Twitter αναφέροντας: «Καλά νέα για την Ελλάδα: με όλες τις εθνικές διαδικασίες να έχουν τώρα ολοκληρωθεί είμαι χαρούμενος που υπογράφω τα απαραίτητα έγγραφα για την τρίτη αξιολόγηση. Το συμβούλιο του ESM θα πρέπει να αποφασίσει γρήγορα για την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ. Αυτό είναι ένα ακόμα θετικό βήμα προς την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος το επόμενο καλοκαίρι".

Η ακτινογραφία του ιδιωτικού χρέους διαψεύδει τον Χρ. Σταϊκούρα

Επαΐοντες για το ιδιωτικό χρέος εξηγούν ότι από τα 4 εκατομμύρια φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία ο μεγαλύτερος αριθμός έχει μικρό χρέος και είναι οι λίγοι που χρωστούν πολλά

Τα συσσωρευμένα χρέη προς την εφορία επικαλέστηκε χθες ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας για να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση. Ωστόσο, η "ποιοτική"σύνθεση του εν λόγω ιδιωτικού χρέους δείχνει ότι αυτό δεν αφορά σε ίσο βαθμό όλους τους φορολογούμενους ούτε οφείλεται κατά βάση από αυτό που λέγεται "μέσο ελληνικό νοικοκυριό", αλλά προέρχεται στο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό από "κατέχοντες" ή και από επιχειρήσεις που έχουν βάλει "λουκέτο".

Πιο συγκεκριμένα ο Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε χθες: "Τα νέα στοιχεία για το ιδιωτικό χρέος, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά την αδιέξοδη πολιτική της σημερινής κυβέρνησης. Τα χρέη των πολιτών, μόνο προς την εφορία, ξεπέρασαν τα 102 δισ. ευρώ. Ένας στους δύο Έλληνες φορολογούμενους χρωστάει στην εφορία.  Και πάνω από 1 εκατ. πολίτες έχουν ήδη υποστεί κατασχέσεις".

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, από τα ύψους 102 δισ. ευρώ  ληξιπρόθεσμα χρέη και χρέη προς την εφορία το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό, το οποίο υπολογίζεται περίπου στο 85% των χρεών, αφορά μόλις  17.000 Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου, κανένας εκ των οποίων δεν χρωστά κάτω των 300.000 ευρώ. Όπως εξηγούν επαΐοντες περί το ιδιωτικό χρέος, οποιαδήποτε υπόνοια ότι οι 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία έχουν έστω και σε γενικές γραμμές ισομερώς κατανεμημένο είναι παραπλανητική, καθώς από αυτά τα 4 εκατομμύρια φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία ο μεγαλύτερος αριθμός έχει μικρό χρέος και οι λίγοι χρωστούν πολλά.

Οι ίδιοι οικονομικοί παρατηρητές εξηγούν ότι από αυτό το ποσό των 102 δισ. ευρώ είναι αμφίβολο αν πραγματικά μπορεί να εισπραχθεί πάνω από το 15% με 20%, υπενθυμίζοντας πως έχουν διαγραφεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης 13,7 δισ. ευρώ. Προσθέτουν ακόμη ότι μεγάλο ύψος των χρεών οφείλεται από  πτωχευμένες εταιρείες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL