Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ειδικά αναπτυξιακά έργα 179 εκατ. σε Βόρειο και Νότιο Αιγαίο

Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 50 εκατ. Ο τελικός αγγίζει τα 179 εκατ. ευρώ και μοιράζονται σε ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα σε βόρειο και νότιο Αιγαίο

Σχεδόν τετραπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός για τα ειδικά προγράμματα για τα νησιά βορείου και νοτίου Αιγαίου, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, παρουσιάζοντας τα έργα που γίνονται μαζί με τον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό.

Ειδικότερα ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 50 εκατ. Ο τελικός αγγίζει τα 179 εκατ. ευρώ και μοιράζονται σε ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα σε βόρειο και νότιο Αιγαίο. Ο προϋπολογισμός από 50 εκατ ευρώ έφτασε τα 179 εκατ ευρώ και αφορά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, πολιτισμού, οδοποιίας, υποδομών εκπαίδευσης, ενίσχυσης επιχειρηματικότητας, λιμενικών υποδομών, υποδομές υγείας, αφαλάτωσης, τουρισμού και ενίσχυσης επιχειρηματικότητας.

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης πρόκειται για προγράμματα 179 εκατ. Από τα οποία τα 102 εκατ ευρώ να αφορούν στα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και τα 77 εκατ ευρώ να εντάσσονται σε άλλα προγράμματα (Φιλόδημος).

Τα 57 έργα θα γίνουν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου  με συνολικό προϋπολογισμό 58 εκατ ευρώ ενώ άλλα 47 έργα εντάσσονται σε άλλα προγράμματα προϋπολογισμού 55 εκατ ευρώ.

Στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου εντάσσονται 44 έργα προϋπολογισμού 44 εκατ ευρώ και 22 έργα εντάσσονται σε άλλα προγράμματα προϋπολογισμού 22 εκατ ευρώ.

Ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι η θέση της χώρας μας είναι το κριτήριο της νησιωτικότητας και της αντιμετώπισης των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων να είναι βασικό κριτήριο.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός σημείωσε ότι προστίθενται πόροι για τις υποδομές των νησιών ενώ γνωστοποίησε ότι θα τροποποιηθεί ο νόμος για τις συμβάσεις ώστε τα μικρά νησιά να κάνουν συμβάσεις με φορείς της γενικής κυβέρνησης για την υλοποίηση των έργων που χρειάζονται, προσθέτοντας πως οι φορείς του δημοσίου είναι και τα επιμελητήρια, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια οι δήμοι οι περιφέρειες  και άλλα.

Τέλος σημείωσε ότι το είχε ανακοινωθεί το 2007 ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους 250 εκατ ευρώ. από τα οποία απορροφήθηκαν μόνο 10 εκατ ευρώ.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εξωτερική πολιτική και πατριδοκαπηλία

Η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε τα ελληνοτουρκικά θέματα προσπαθώντας συστηματικά να τα μετατρέπει σε ευρωτουρικικά, δηλαδή σε διαφορές ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τωρινή κυβέρνηση δεν φαίνεται να τα έχει καταφέρει τόσο καλά στον τομέα αυτόν.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις