Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: / "Δεν θα έρθει νωρίτερα το αφορολόγητο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: / "Δεν θα έρθει νωρίτερα το αφορολόγητο"

Την εκτίμηση πως δεν θα έρθει νωρίτερα η μείωση του αφορολογήτου ορίου πραγματοποίησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, βασιζόμενος στα καλά αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των συντακτών, είπε ότι έγιναν και γίνονται μία σειρά από προσπάθειες να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση, κάτι που επαναλαμβάνεται και τώρα με αφορμή το θέμα της διαπραγμάτευσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι από την πλευρά του Ταμείου τονίστηκε κατά τις προηγούμενες μέρες πως η συζήτηση για το 2019 δεν έχει ξεκινήσει, ακόμα σημειώνοντας ότι του προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι κάποια εγχώρια ΜΜΕ επανέρχονται χωρίς καμία βάση στο θέμα αυτό. Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι αυτή η συζήτηση για τα δημοσιονομικά του 2019 θα ξεκινήσει προς το τέλος της άνοιξης, καθώς, με βάση τις αποφάσεις που έχουν παρθεί, το ερχόμενο καλοκαίρι κυβέρνηση και θεσμοί θα προχωρήσουν σε μια πρόβλεψη για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 και επ’ αυτής θα γίνει η όλη συζήτηση, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό ζήτημα για το 2019.

Τη συγκεκριμένη πρόβλεψη απέδωσε, όπως είπε χαρακτηριστικά, “στα δημοσιονομικά αποτελέσματα των προηγούμενων χρόνων” και στο γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει βελτιώσει τις προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα, φτάνοντας στο 2,8%.

Επίσης, εκτίμησε πως η τέταρτη αξιολόγηση θα κλείσει έγκαιρα και θα υπάρξει ρύθμιση του ελληνικού χρέους και αυτόνομη έξοδος της χώρας μας στις αγορές, τονίζοντας ότι “η βούληση όλων των πλευρών είναι να κλείσουν όλα νωρίς, χωρίς περιπέτειες".

Την ίδια ώρα, απέκλεισε κατηγορηματικά την πιθανότητα λήψης πιστοληπτικής γραμμής, ενώ για το ζήτημα της επιτροπείας τόνισε ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί το παράδειγμα και των άλλων χωρών που εξήλθαν των Μνημονίων.

Κλ. Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα το 5ο success story

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το 5ο success story εάν παραμείνει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων. Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στην Ελλάδα, κάτι που δεν αναγνωρίζεται πάντα στη Γερμανία» δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας σε εκδήλωση του γερμανικού CDU στο Βερολίνο.

"Η χώρα θα μπορεί να χρηματοδοτείται μόνη της τακτικά μέσω των αγορών και δεν θα χρειαστεί κούρεμα χρέους εάν η Αθήνα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις" τόνισε ακόμη.

Όπως ανέφερε, «οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν υποσχεθεί να συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας εάν αυτό είναι απαραίτητο και η χώρα παραμείνει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν αναφερθεί στην πιθανότητα να εξετάσουν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους στο τέλος μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει επιπλέον επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF ή μεταφορά των κερδών από την αγορά ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από την κεντρική τράπεζα. Σίγουρα δεν θα χρειαστεί πρόσθετο κούρεμα».

Επίσης, τόνισε ότι ο ESM θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στην αναδιάρθρωση χρεών στο μέλλον, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι επιφυλακτικός για την αυτόματη επιμήκυνση των ωριμάνσεων του χρέους.

«Αυτός (σ.σ.: ο ρόλος) θα έχει στόχο τη δημιουργία ενός αξιόπιστου πλαισίου για τις διαπραγματεύσεις αναδιάρθρωσης χρέους με τους ιδιώτες πιστωτές» δήλωσε ο Κλ. Ρέγκλινγκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL