Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.8°C26.6°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.2°C27.9°C
4 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.7°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
28.4°C29.9°C
0 BF 19%
Καλό επιτόκιο (3,50%), μεγάλη ζήτηση (6,8 δισ ευρώ), μακροπρόθεσμοι επενδυτές (7 έτη), "μαξιλάρι"ρευστότητας (άλλα 3 δισ. ευρώ) / Το επταετές ομόλογο "ξεκλείδωσε" την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καλό επιτόκιο (3,50%), μεγάλη ζήτηση (6,8 δισ ευρώ), μακροπρόθεσμοι επενδυτές (7 έτη), "μαξιλάρι"ρευστότητας (άλλα 3 δισ. ευρώ) / Το επταετές ομόλογο "ξεκλείδωσε" την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα

Πολλαπλά επιτυχημένη υπήρξε η έκδοση του επταετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. ευρώ, η οποία σημειωτέον πραγματοποιήθηκε σε μια αρνητική συγκυρία στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων. Το σημαντικότερο από τα οφέλη που αποκομίζει η Ελλάδα αποτελεί η γενίκευση και εμπέδωση στις διεθνείς αγορές της πεποίθησης ότι είναι πλέον ικανή να σταθεί στα πόδια της και να δανείζεται ως κανονικό κράτος. Ως προς καθαυτή την έκδοση, η επιτυχία έγκειται και στο τελικό επιτόκιο και στη ζωηρή ζήτηση που εκδηλώθηκε από πλευράς θεσμικών επενδυτών.

Ειδικότερα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,50%. Παρότι είχαν υπάρξει προσδοκίες για ακόμη χαμηλότερο επίπεδο, το 3,50% δεν θεωρείται καθόλου "κακό". Ίσα - ίσα, θεωρείται "καλό" για μια χώρα ευρισκόμενη οκτώ χρόνια εκτός αγορών. Μάλιστα, το 3,50% είναι χαμηλότερο τόσο έναντι του ενδεικτικού 3,75% της αρχικής "καθοδήγησης" ("guidance"), όταν άνοιξε το βιβλίο προσφορών, όσο και του 4,625% του πενταετούς που εκδόθηκε προ εξαμήνου. Σημαντική όμως επιτυχία κατέγραψε και η ζήτηση η οποία κάλυψε δύο και πλέον φορές την προσφορά των 3 δισ. ευρώ, αφού ανήλθε στα 6,8 δισ. ευρώ.

Ένα ακόμη "ποιοτικό" στοιχείο το οποίο επισήμαναν κύκλοι της αγοράς είναι ότι εμφανίστηκαν περισσότεροι μακροπρόθεσμοι επενδυτές σε σύγκριση και με το ομόλογο που εκδόθηκε τον Ιούλιο και το swap του Νοεμβρίου.

Αναδιάρθρωση επενδυτικών θέσεων

Ο προσδιορισμός του ενδεικτικού επιτοκίου "καθοδήγησης" στο 3,75% αποδείχθηκε ισχυρό δέλεαρ για τους επενδυτές, με αποτέλεσμα να ρευστοποιήσουν στη δευτερογενή αγορά τίτλων ελληνικά ομόλογα που ήδη κατείχαν για να τοποθετηθούν στη χθεσινή έκδοση. Βέβαια, αυτή η προσφορά παλαιών τίτλων είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η τιμή τους και ως εκ τούτου να αυξηθεί η απόδοσή τους. Ενδεικτική ήταν η πορεία που είχε κατά τη διάρκεια της ημέρας η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου. Το βράδυ της Τετάρτης είχε κλείσει στο 3,688%, δηλαδή όχι πολύ υψηλότερα από το χαμηλό ετών του 3,648%, για να ανοίξει χθες το πρωί ακόμη χαμηλότερα, στο 3,677%. Όταν όμως οι θεσμικοί επενδυτές πληροφορήθηκαν για το "guidance" του 3,75%, "ξεφορτώθηκαν" παλαιότερα ομόλογα για να αποκτήσουν το καινούργιο επταετές. Έτσι, το απόγευμα, σχεδόν με το κλείσιμο του επιτοκίου, η απόδοση του δεκαετούς ξεπέρασε και το όριο του 3,8%, φτάνοντας αργότερα ακόμη και στο 3,822%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχικές εντολές πελατών των τραπεζών είχαν υπερβεί τα 7,2 δισ. ευρώ όταν έγινε γνωστό το αρχικό 3,75% με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών. Όταν όμως περιορίστηκε το εύρος επιτοκίου μεταξύ 3,50% και 3,65%, μειώθηκαν οι τελικές προσφορές στα 6,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα δύο τρίτα βρέθηκαν κοντά στο τελικό επιτόκιο 3,50%.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: "Μπορούμε και υπό μη ευνοϊκές συνθήκες"

"Αποδείξαμε σήμερα (σ.σ.: χθες) που βγήκαμε στις αγορές ότι όχι μόνο μπορούμε να αντλήσουμε νέα χρήματα, αλλά μπορούμε να το κάνουμε και κάτω από συνθήκες που δεν είναι ιδανικές" δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Πιέρ Μοσκοβισί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξηγώντας ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη αναταραχή στις διεθνείς αγορές.

Τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ αναφέρθηκαν με ευνοϊκά σχόλια στην έκδοση και με αφορμή την αίσια έκβασή της επεξέτειναν τα θετικά σχόλια γενικότερα για την περαιτέρω πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως έπραξε άλλωστε και ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί με δηλώσεις του στην Αθήνα.

Διεθνής Τύπος: Θετικά σχόλια...

"New York Times": Προς σύνδεση ελληνικού χρέους με ανάπτυξη

Όπως σχολίασαν οι "New York Times", "η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να διασφαλίσει την πλήρη επιστροφή στις αγορές, για πρώτη φορά από την υπαγωγή της χώρας στα προγράμματα διάσωσης από το 2010". Παράλληλα, εκτίμησαν ότι "η Ελλάδα ευελπιστεί ότι οι δανειστές της θα στηρίξουν τη γαλλική πρόταση για σύνδεση των όρων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους με τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η επανάληψη των υποχρεώσεων υψηλόποσων αποπληρωμών κατά τη διάρκεια ύφεσης".

Bloomberg: Βήμα εξόδου από το πρόγραμμα

Το πρακτορείο Bloomberg σημείωσε ότι με την έκδοση του επταετούς ομολόγου πραγματοποιείται "ακόμη ένα βήμα προς την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο". Για να συμπληρώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση "στοχεύει να δημιουργήσει κεφαλαιακό αποθεματικό 20 δισ. ευρώ ωσότου λήξει το πρόγραμμα τον Αύγουστο, εκ των οποίων τα μισά θα προέρχονται από τις αγορές και τα υπόλοιπα από τον ESM. Σχεδιάζει, επίσης, έκδοση τριετούς και δεκαετούς ομολόγου στους επόμενους μήνες, καθώς προσπαθεί να εδραιώσει την ανάκαμψή της στις αγορές. Η ελληνική κυβέρνηση στρέφει πλέον την προσοχή της στις συζητήσεις για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους και επιπλέον ρυθμίσεις μετά τη λήξη του προγράμματος".

"Guardian": Η τολμηρότερη απόπειρα ελληνικής εξόδου στις αγορές

Ως την τολμηρότερη απόπειρα εξόδου της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές χρήματος χαρακτήρισε η βρετανική εφημερίδα "Guardian" την κίνηση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους να προχωρήσει στην έκδοση νέου επταετούς ομολόγου. Αναφέρθηκε στον στόχο της Αθήνας να αντλήσει κεφάλαια τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από τις αγορές για να τα προσθέσει στο ύψους 6,5 δισ. ευρώ αποθεματικό που έχει ήδη δημιουργήσει για κάλυψη των αποπληρωμών του χρέους όταν λήξει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης που χρηματοδοτείται από το ΔΝΤ.

"Financial Times": Στοιχείο ανάκαμψης της Ελλάδας το επταετές ομόλογο

Σύμφωνα με δημοσίευμα των "Financial Times", "η έκδοση του επταετούς ομολόγου συνιστά στοιχείο ανάκαμψης για τη χώρα της Ευρωζώνης. Το Ελληνικό Δημόσιο προσέφυγε τελευταία φορά στις αγορές τον περασμένο Ιούλιο και άντλησε 3 δισ. ευρώ. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν ανακάμψει, ωστόσο οι αγορές της χώρας δεν έχουν ακόμα επανέλθει στην κανονικότητα, ενώ μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους παραμένει στα χέρια χωρών της Ευρωζώνης και όχι ιδιωτών επενδυτών".

Reuters: Δελεαστικό το επιτόκιο του νέου ελληνικού ομολόγου

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Reuters, η ελληνική κυβέρνηση έμεινε ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της έκδοσης και ειδικά όσον αφορά το ενδιαφέρον των επενδυτών για το νέο ομόλογο επταετούς διάρκειας. "Είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Αποδεικνύει ότι η απόφασή μας να περιμένουμε δύο μέρες ήταν σωστή" δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Πιέρ Μοσκοβισί: Είμαι ιδιαίτερα ενθαρρυμένος από τις τελευταίες εξελίξεις

Η έκδοση του επταετούς διάρκειας ομολόγου συνέπεσε με την επίσκεψη του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα. Όπως δήλωσε (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στην σημερινή "Αυγή"), "υπάρχει λογική και ακλόνητη ελπίδα ότι μπορούμε να βγούμε από το ελληνικό πρόγραμμα σε καλή κατάσταση. Είμαι ιδιαίτερα ενθαρρυμένος από τις τελευταίες εξελίξεις και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα" δήλωσε σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Προς αναβάθμιση από τη Fitch σε Β την ερχόμενη Παρασκευή

Η χθεσινή αίσια κατάληξη του εγχειρήματος εξόδου στις αγορές "κλείδωσε", όπως ανέφεραν οικονομικοί παρατηρητές, την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας (μετά από εκείνη κατά μία κλίμακα σε Β από τη Standard and Poor’s) και από τον οίκο αξιολόγησης Fitch σε Β. Η κίνηση αυτή εκ μέρους της Fitch αναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή 16 Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL