Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Με ευνοϊκές διαθέσεις περιμένουν τα ελληνικά ομόλογα οι διεθνείς αγορές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με ευνοϊκές διαθέσεις περιμένουν τα ελληνικά ομόλογα οι διεθνείς αγορές

Για πρώτη φορά από τον χειμώνα του 2010, το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε χθες, έστω και ενδοσυνεδριακά, κάτω από τις 300 μονάδες, εξέλιξη η οποία καθιστά ακόμη ευνοϊκότερη τη συγκυρία της αναμενόμενης εντός των ημερών έκδοσης του επταετούς ομολόγου, της πρώτης από τις τρεις σειρές που είναι προγραμματισμένες έως το τέλος του καλοκαιριού, καθώς θα εκδοθούν ακόμη ένα τριετές και ένα επταετές ομόλογο.

Τότε, το 2010, το spread είχε περάσει το όριο των 300 μονάδων δύο φορές. Η πρώτη ήταν στις 20 Ιανουαρίου 2010, όταν δηλαδή και οι τρεις μεγάλοι οίκοι (η Standard & Poor's, η Moody's και η Fitch) είχαν απειλήσει την Ελλάδα με νέες υποβαθμίσεις, καθώς το περιεχόμενο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που είχε κατατεθεί από την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου στις 14 Ιανουαρίου είχε κριθεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, ανεπαρκές.

Η δεύτερη φορά πραγματοποιήθηκε μερικές ημέρες αργότερα, τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, όταν ούτε το Εcofin που είχε συνέλθει αλλά ούτε και η σύνοδος κορυφής ενδιαφέρθηκαν να εκδώσουν κάποια επίσημη ανακοίνωση -και πόσο μάλλον δέσμευση- που θα καθησύχαζε τις αγορές, οι οποίες "βοούσαν" τότε για επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Χθες το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου (δηλαδή η διαφορά της απόδοσής του στη δευτερογενή αγορά κρατικών αξιογράφων από εκείνη που παρέχει το αντίστοιχο γερμανικό bund) βρέθηκε ενδοσυνεδριακά ακόμη και στις 297 μονάδες βάσης, δηλαδή 10 μονάδες βάσης κάτω από το επίπεδο που είχε βρεθεί στο κλείσιμο της προηγούμενη εβδομάδας, όταν το "στοίχημα" στην αγορά ήταν αν θα σπάσει ή όχι χθες και το όριο των 300 μονάδων (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στην "Αυγή" της 27.1.2018, σελ. 1 και σελ. 6-7). Αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή συνεδρίαση, παρότι ξεκίνησε με πτώση των αποδόσεων, εν τέλει επηρεάστηκε και αυτή, έστω και οριακά, από τη γενική καθίζηση των τιμών και τη συνεπαγόμενη αύξηση των αποδόσεων στην Ευρωζώνη.

Η υποχώρηση του ελληνικού spread ήταν αποτέλεσμα μιας διπλής εξέλιξης, αφενός της συνέχειας της καθοδικής τροχιάς που παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, τουλάχιστον έως το μέσον της συνεδρίασης, πριν οι τιμές μειωθούν και οι αποδόσεις ανακάμψουν, και αφετέρου της αύξησης της απόδοσης του γερμανικού bund.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για τις τρεις σειρές ομολόγων τις οποίες πρόκειται να εκδώσει το ελληνικό κράτος έως το τέλος του καλοκαιριού, αρχής γενομένης της εξόδου στις αγορές με την έκδοση του επταετούς ομολόγου εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, με στόχο να αντλήσει κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα αυτό το οποίο είχε περιγραφεί υπό μορφή πληροφοριών, επιβεβαίωσε χθες ανώτατη κυβερνητική πηγή στο Reuters. Σχεδόν ταυτόχρονα με τη δήλωση αυτή, συνεχιζόταν το "ράλι" των ελληνικών ομολόγων. Ανάλογο δημοσίευμα ήρθε και από τους "Financial Times", σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα εκδώσει επταετές ομόλογο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Όπως αναφέρουν οι "F.T.", η έκδοση αναμενόταν νωρίτερα, στις αρχές του Ιανουαρίου, και η παράταση αυτή οφειλόταν στο ότι δεν είχαν ολοκληρωθεί όλες οι μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί με την Ε.Ε.

Παρότι η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κυμάνθηκε στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης οριακά πάνω από τα επίπεδα όπου είχε κλείσει την περασμένη Παρασκευή (3,663%), έχοντας υψηλό ημέρας το 3,669%, βρέθηκε ενδοσυνεδριακά ακόμη και στο 3,648%.

Σε γενικές γραμμές, η εικόνα στην ελληνική αγορά ήταν διαφορετική από εκείνη που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων πενταετούς διάρκειας επέστρεψαν έπειτα από δύο και πλέον χρόνια, από το τέλος του 2015, σε θετικό πρόσημο και ειδικότερα στο 0,013%.

Ανάλογες τάσεις παρατηρήθηκαν και σε όλες τις αγορές της Ευρωζώνης, όπου, με εξαίρεση την Ελλάδα, οι αποδόσεις προσέγγισαν ή και παρουσίασαν νέα υψηλά επίπεδα, με αφορμή τις δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι θα τερματίσει τις αγορές ομολόγων της φέτος.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας Κλάας Νοτ δήλωσε προχθές ότι η ΕΚΤ θα θέσει τέλος στις αγορές "assets" όταν το QE ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, προσθέτοντας για το ίδιο ζήτημα "δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχιστεί το πρόγραμμα". Η δήλωση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, επηρέασε δυσμενώς της αγορές στην Ευρωζώνη αμέσως μόλις άνοιξαν αυτές. Αποτέλεσμα ήταν οι αποδόσεις στα δεκαετή γερμανικά ομόλογα να αυξηθούν στο υψηλότερο επίπεδο δύο και πλέον ετών, στο 0,625%, ενώ και οι αποδόσεις των διετών γερμανικών ομολόγων επέστρεψαν στα επίπεδα του 2016. Ανάλογη εικόνα εμφάνισαν και οι άλλες αγορές, όπου οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων κατέγραψαν αύξηση έως και 5 μονάδες βάσης.

Ακόμη πιο έντονες ήταν οι ανοδικές τάσεις στις ΗΠΑ, όπου παρατηρήθηκαν και χθες αθρόες πωλήσεις, με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να αυξάνεται στο 2,724%, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2014, ενώ οι αποδόσεις του διετούς με υψηλό δεκαετίας αυξήθηκαν στο 2,161%.

Ωστόσο, μια θετική νότα έδωσε ο επικεφαλής της ιρλανδικής Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λέιν, ο οποίος δήλωσε ότι το πακετάρισμα κρατικών χρεών σε ένα νέο ομόλογο και η πώλησή του σε διαβαθμισμένα κομμάτια θα έδινε στις τράπεζες μια εναλλακτική μορφή ρευστών ενεχύρων. Το υψηλότερης διαβάθμισης κομμάτι εκτιμάται πως θα είναι άτρωτο σε όλες, εκτός από τις χειρότερες, οικονομικές κρίσεις, είπε ο Φ. Λέιν. O Ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης ηγήθηκε της ομάδας εργασίας που σχεδίασε το ομόλογο, για την έκδοση του οποίου είναι πιθανόν να περάσουν χρόνια, καθώς θα απαιτηθούν αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο.

"Θεωρούμε πως το υψηλότερης διαβάθμισης κομμάτι του ομολόγου θα είχε αρκετά καλή επίδοση - μιλώντας γενικά, πολύ κοντά σε αυτή των γερμανικών" δήλωσε ο επικεφαλής της ιρλανδικής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. "Νομίζουμε ότι η απόδοσή του θα ήταν κάπου μεταξύ του γερμανικού και του φινλανδικού (ομολόγου) για το υψηλότερης διαβάθμισης κομμάτι. Για το μεσαίας διαβάθμισης θα ήταν κοντά στην απόδοση του ιταλικού και για το χαμηλότερης διαβάθμισης θα ήταν μεταξύ της απόδοσης του ελληνικού και του πορτογαλικού" είπε.

"Handelsblatt": Ευνοϊκές οι διαθέσεις των αγορών για την Ελλάδα

Η γερμανική εφημερίδα "Handelsblatt" έγραψε ότι η Ελλάδα επιχειρεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς ξένη στήριξη, σημειώνοντας ότι αφότου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους μπόρεσε να συγκεντρώσει 3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2017, από ομόλογα πενταετούς διάρκειας, άνοιξε ο δρόμος για τα επόμενα βήματα. Μάλιστα, η "Handelsblatt" προέβλεψε ότι η Ελλάδα αναμένεται να εκδώσει το αναμενόμενο επταετές ομόλογο μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα. Προσθέτει και αυτή ότι έως το τέλος του προγράμματος, στο τέλος του Αυγούστου, θα ακολουθήσουν ακόμη δύο εκδόσεις τίτλων, ενός τριετή και ενός δεκαετή.

Το ίδιο δημοσίευμα κάνει λόγο για ευνοϊκές διαθέσεις των αγορών, καθώς με την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου γύρου δοκιμών η Αθήνα βρίσκεται στην τελική ώθηση του μαραθωνίου μεταρρύθμισης. Οι επενδυτές ανακτούν την εμπιστοσύνη και έχουν πρόσβαση στα ελληνικά χρεόγραφα. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ήταν 3,65% την περασμένη Παρασκευή, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δώδεκα ετών.

"Μαξιλάρι ασφαλείας" 6,4 δισ. ευρώ

Η επικείμενη έκδοση, η οποία θα είναι εκτός απροόπτου ύψους 3 δισ. ευρώ, σημαίνει ότι μετά από αυτή, το "μαξιλάρι ασφαλείας" της Ελλάδας θα υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, στα υπολογιζόμενα περί τα 1,5 δισ. ευρώ διαθέσιμα κεφάλαια θα πρέπει να προστεθούν τα 1,9 δισ. ευρώ που αναμένεται από τον ESM με την εκταμίευση του πρώτου τμήματος της επόμενης δόσης περί το μέσο του Φεβρουαρίου και σε αυτά τα 3,4 δισ. ευρώ θα προστεθούν και τα 3 δισ. ευρώ της επικείμενης εντός των ημερών έκδοσης επταετών ομολόγων.

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή" της Κυριακής εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι "εάν οι εξελίξεις της αγοράς συνεχίσουν να εξελίσσονται όπως τώρα, με τις αποδόσεις να είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι πριν από έναν χρόνο και αν το πρόγραμμα συνεχίσει να εφαρμόζεται όπως συμφωνήθηκε, η εμπιστοσύνη της αγοράς μπορεί να ενισχυθεί περισσότερο" διευκρινίζοντας πως μόνο και μόνο από τη συνεισφορά του ESM, το μαξιλάρι ρευστότητας "θα μπορούσε να φτάσει σε ένα ποσό μεταξύ των 8 και 10 δισ. ευρώ".

Σε υψηλό 35 μηνών το χρηματιστήριο

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ο γενικός δείκτης έκλεισε χθες στις 886,54μονάδες, με άνοδο +0,97%, έχοντας υψηλό στις 889,17 μονάδες και χαμηλό στις 875,09 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση σε νέα υψηλά 35 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 26 Φεβρουαρίου του 2015 (τότε είχε κλείσει στις 904,59 μονάδες).

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 73,8 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος στα 58,4 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν για μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των τραπεζών.

* Η Εθνική έκλεισε στο 0,3490 ευρώ, με άνοδο +2,65%, με όγκο 28,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,19 δισ. ευρώ.

* Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,99 ευρώ, με πτώση 0,25%, με όγκο 4,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,07 δισ. ευρώ.

* Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,6880 ευρώ, με άνοδο +2,16%, με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,61 δισ. ευρώ.

* Η Eurobank έκλεισε στο 0,8940 ευρώ, με άνοδο +1,02%, με όγκο 4,5 εκατ. μετοχές και κεφαλαιοποίηση 1,95 δισ. ευρώ.

* Η Attica Βank έκλεισε στο 0,0378 ευρώ, με πτώση -0,79%, με όγκο 2,1 εκατ. μετοχές και κεφαλαιοποίηση 88 εκατ. ευρώ.

* Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,85 ευρώ, με άνοδο +0,85%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL