Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Μονοπρόσωπες "εταιρείες του ενός ευρώ" με "αυτοφωράκηδες" για ιδιοκτήτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μονοπρόσωπες "εταιρείες του ενός ευρώ" με "αυτοφωράκηδες" για ιδιοκτήτες

Σημαντικό διπλό πλήγμα κατάφερε την περίοδο των εορτών το ΣΔΟΕ τόσο στη φοροδιαφυγή μέσω ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ) όσο και στο λαθρεμπόριο κινεζικών προϊόντων. Από το χτύπημα αυτό προκύπτει ότι έχει προσλάβει αξιοσημείωτες διαστάσεις μια "νέα μόδα" φοροδιαφυγής: επιχειρηματίες κλείνουν εταιρείες τους και ιδρύουν μονοπρόσωπες "εταιρείες του ενός ευρώ" με "αυτοφωράκηδες" για ιδιοκτήτες. Συναλλασσόμενοι δε με τους παλαιούς πελάτες τους εισπράττουν ΦΠΑ αλλά ούτε αυτόν αποδίδουν ούτε άλλη προβλεπόμενη εισφορά. Μερικοί μάλιστα εμφανίζονται και ως υπάλληλοι της νέας εταιρείας. Μόνο από τρεις ελέγχους ελέγχους του ΣΔΟΕ, εντοπίσθηκαν 25 επιχειρήσεις, με τζίρους ακόμη και εκατομμυρίων ευρώ, με αναλογούντα ΦΠΑ της τάξεως εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Παράλληλα, εξαρθρώθηκε κύκλωμα λαθραίας διακίνησης κινεζικών εμπορευμάτων, με αποκρυβέντα ΦΠΑ άνω των 8 εκατ. ευρώ. Το ισχυρό αυτό διπλό χτύπημα σε φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο ανακοίνωσαν χθες η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Σταύρος Θωμαδάκης.

Ειδικότερα, το ΣΔΟΕ διαπίστωσε ότι την εορταστική περίοδο 49 κοντέινερς κινεζικών προϊόντων, μεταξύ τους και "παραποιημένα", αναχώρησαν από Κίνα με προορισμό Ιταλία, ξεφόρτωσαν στον Πειραιά, αλλά ο αναλογών -άνω των 8 εκατ. ευρώ- ΦΠΑ απεκρύβη. Το μέγεθος της απάτης είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς πέραν αυτών των 8 εκατ. ευρώ πρέπει να συνυπολογιστούν φόροι εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές. Οι διακινητές των κοντέινερς εντοπίστηκαν στον Ασπρόπυργο, κατόπιν έρευνας 14 ελεγκτών του ΣΔΟΕ.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Σταύρος Θωμαδάκης, "εκτιμούμε ότι η όλη ιστορία αφορά κατ' έτος πάνω από 5.000 κοντέινερ. Η απώλεια ΦΠΑ εκτιμάται στα πλέον των 30 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι ένα κοντέινερ έχει 150.000 εσώρουχα, δηλαδή από ένα μπορεί τα κέρδη να είναι 150.000 ευρώ. Φανταστείτε την απώλεια σε φόρους. Άλλο κιβώτιο είχε 75.000 υποδήματα...".

Οι υποψίες των ελεγκτών γεννήθηκαν καθώς τα εν λόγω προϊόντα μεταφορτώνονταν μετά την άφιξή τους στον Πειραιά σε άλλα. Ο εκτελωνισμός διενεργήθηκε κανονικά στον Πειραιά ως ενδιάμεσο σταθμό προς Ιταλία. Η τελωνειακή νομοθεσία προβλέπει πως σε άμεση αποστολή σε άλλο κράτος της Ε.Ε., τα εμπορεύματα τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία με αναστολή καταβολής του ΦΠΑ. Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση τα εμπορεύματα διακινήθηκαν στην Ελλάδα.

Στο κύκλωμα εμπλέκονται 9 επιχειρήσεις με ελληνικό ΑΦΜ για 1.500 εισαγωγές μόνο κατά το 2017 και 17 ιταλικές επιχειρήσεις φερόμενες ως αποδέκτες.

Όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο Σταύρος Θωμαδάκης, οι έρευνες συνεχίζονται. Έχουν συλληφθεί έξι άτομα, μεταξύ τους δύο εκτελωνιστές, πέντε Έλληνες και ένας Ιταλός, ενώ αναζητούνται δύο συνεργοί. Υπάρχουν ακόμα εννέα κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία και απάτη.

Στην έρευνα, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ αξιοποίησαν διαθέσιμες πληροφορίες ακόμη και μέσω facebook ή e-mail.

"Αισθάνομαι δικαιωμένη καθώς οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη, παρά τις δυσκολίες. Ολοκληρώθηκε το οργανόγραμμα του υπουργείου, όπου το ΣΔΟΕ έχει σαφείς κι ενισχυμένες αρμοδιότητες. Μάλιστα ενισχύουμε το Σώμα με προσλήψεις 46 υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ και 86 μετατάξεις. Σήμερα παρουσιάζουμε την αποκάλυψη απάτης λαθρεμπορίου και πλαστογραφίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ" υπογράμμισε η Κατερίνα Παπανάτσιου.

Όπως ανέφερε ο Στ. Θωμαδάκης, έχουν υποβληθεί αιτήματα σε Interpol - Europol για στοιχεία Κινέζων που έχουν υποβάλει σε ΓΕΜΗ για ενάρξεις εργασιών αλλά και Γάλλων - Ιταλών για διασταύρωση στοιχείων, καθώς και για δικαστική συνδρομή στην Ιταλία.

Όσον αφορά τη "νέα μόδα" στη φοροδιαφυγή, με τους επιχειρηματίες που κλείνουν επιχειρήσεις και ορίζουν "αυτοφωράκηδες" σε μονοπρόσωπες εταιρείες, έχει πάρει διαστάσεις, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Σημείωσε πως σε έρευνα με την ΑΑΔΕ σε τέτοια επιχείρηση πώλησης αναψυκτικών και νερού, με τζίρο 3 εκατ. ευρώ, διαπιστώθηκε ότι απεκρύβη ΦΠΑ 275.000 ευρώ. Από το ταμείο της κατασχέθηκαν 70.000 ευρώ μετρητά. Σε εισαγωγική εταιρεία καφέ βρέθηκαν, αρχικά, φορολογικά στοιχεία που οδήγησαν σε άλλες 7 επιχειρήσεις, μία γνωστή που έφτιαχνε πόρτες, ενώ εντοπίσθηκαν μία με φέρετρα και μία με αναψυκτικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL