Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Ηλεκτρονική παρακολούθηση 3,9 εκατ. οφειλετών Δημοσίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ηλεκτρονική παρακολούθηση 3,9 εκατ. οφειλετών Δημοσίου

"Ηλεκτρονικό μάτι" της εφορίας θα παρακολουθεί από το 2018 οι οφειλέτες του Δημοσίου. Με το που θα καθίσταται ληξιπρόθεσμη μια οφειλή, η φορολογική διοίκηση θα έχει ολοκληρωμένη εικόνα για πληρωμές, ρυθμίσεις ή ληξιπρόθεσμες οφειλές, ώστε αυτοματοποιημένα να ενεργοποιούνται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών ή και αυτεπάγγελτοι συμψηφισμοί. Το εν λόγω σύστημα θα παρακολουθεί μέσω διασύνδεσης με τις υπόλοιπες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (Κτηματολόγιο, δικαστικές αρχές, ΕΦΚΑ, Εργάνη, τράπεζες, χρηματιστήριο, ΓΕΜΗ κ.λπ.) και τον Τειρεσία τη συναλλακτική συμπεριφορά 3,9 εκατ. οφειλετών του Δημοσίου. Έτσι, οι αρχές θα σχηματίζουν ευκρινή εικόνα για τους οφειλέτες και θα επιλέγουν τα προσφορότερα μέτρα άμεσης είσπραξης των χρεών τους, ληξιπρόθεσμων και μη.

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής προκήρυξε ηλεκτρονικό ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για "Αυτοματοποίηση και κεντρικοποίηση διαδικασιών και ανάπτυξη εργαλείων για την αποδοτικότερη διαχείριση και συλλογή οφειλών". Οι προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν έως 15 Ιανουαρίου 2018, με προϋπολογισμό έργου 768.051 ευρώ.

Αντικείμενο του έργου είναι:

* Μοντελοποίηση των διαδικασιών που περιλαμβάνονται στον μηχανισμό είσπραξης οφειλών της ΑΑΔΕ.

* Σχεδίαση, ανάπτυξη και λειτουργία πληροφοριακού συστήματος υποθέσεων για παρακολούθηση και διαχείριση των διαδικασιών είσπραξης οφειλών με στόχο την αυτοματοποίησή τους.

* Εκπαίδευση επιλεγμένων χρηστών της ΑΑΔΕ στο νέο σύστημα.

Διαχείριση βήμα - βήμα

Το πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης οφειλών θα λειτουργεί ως υποσύστημα των ΟΠΣ Taxis και Taxisnet και θα περιλαμβάνει τις εφαρμογές διαχείρισης και παρακολούθησης οφειλέτη και οφειλών, διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης συμψηφισμών και ρυθμίσεων, αποστολής και διαχείρισης ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης λήψης μέτρων είσπραξης, ενημέρωσης των φορολογουμένων για θέματα οφειλών και εκτυπώσεων και αναφορών. Θα παρουσιάζει δε στοιχεία πιστοληπτικής ικανότητας φορολογουμένου και πιθανής διασύνδεσης με το σύστημα Τειρεσίας, ώστε να συνεκτιμηθεί στη διαδικασία διαμόρφωσης τάσης για ανεπίδεκτες προς είσπραξη οφειλές.

Για οφειλέτες με απαίτηση ποσών από εφορία και τελωνεία, αυτομάτως το σύστημα θα συμψηφίζει ολικά ή μερικά το ποσό.

Ακόμη, θα επιτυγχάνεται αυτόματη σύνταξη και αποστολή μαζικών ειδοποιήσεων για οφειλές και προ προθεσμίας καταβολής (ηλεκτρονικές κοινοποιήσεις) και μετά (ειδοποιήσεις και επιδόσεις) προκειμένου να επιδοθούν στους φορολογούμενους και να ενημερωθούν οι τελευταίοι για τις κυρώσεις σε μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.

Δημιουργείται προσωπική θυρίδα στο σύστημα για κάθε φορολογούμενο, στην οποία θα έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν οφειλές και επιστροφές του καθώς και επιλεγμένες πληροφορίες (ειδοποιήσεις, ληφθέντα μέτρα, συμψηφισμοί, πιστώσεις, ρυθμίσεις) από τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση.

Ημερολόγιο υποχρεώσεων

Η εφαρμογή θα εμπεριέχει αναλυτικό ημερολόγιο υποχρεώσεων πληρωμής ανά φορολογούμενο και θα συνδέεται με την εφαρμογή ειδοποιήσεων προκειμένου οι φορολογούμενοι να καθίστανται πλήρως ενήμεροι γι' αυτές. Θα υποστηρίζει επίσης μοντέλο προτεινόμενης βέλτιστης διαχείρισης του χαρτοφυλακίου χρεών από την πλευρά κάθε φορολογουμένου του βάσει προβλέψεων με πολλαπλά κριτήρια ανάλυσης (πλήθος χρεών, ποσά χρεών, χρόνος δημιουργίας και λήξης χρεών, ύψος προσαυξήσεων). Η θυρίδα θα είναι προσβάσιμη στον φορολογούμενο μέσω προσωποποιημένης πληροφόρησης του Taxisnet.

To νέο σύστημα θα διαλειτουργεί μεταξύ άλλων με Εθνικό Ληξιαρχείο / Δημοτολόγιο, Εθνικό Κτηματολόγιο, δικαστικές αρχές και Ταμείο Νομικών (ηλεκτρονικές αναρτήσεις πλειστηριασμών), ΓΕΜΗ, τράπεζες και ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος, συμβολαιογράφους, Χρηματιστήριο, ασφαλιστικούς οργανισμούς, ΚΕΑΟ, ΕΦΚΑ, ΕΡΓΑΝΗ, πληροφοριακό σύστημα οχημάτων υπουργείου Μεταφορών, Ελεγκτικό Συνέδριο, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL