Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Ενισχύονται με επιπλέον 80 εκατ. πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενισχύονται με επιπλέον 80 εκατ. πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις

Σε ακόμη μία ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας προχωρά η κυβέρνηση, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι βασικός της στόχος είναι η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Ειδικότερα, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση δίνονται επιπλέον 80 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων.

Τι προηγήθηκε

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή είναι η δεύτερη αύξηση που λαμβάνει χώρα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ο αρχικός προϋπολογισμός έφτανε τα 110 εκατ. ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν σε αυτό ανήλθαν στις 2.072. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2016, και συγκεκριμένα στις 6.7.2016, πραγματοποιήθηκε η πρώτη αύξηση στο πρόγραμμα της τάξης των 230 εκατ. ευρώ και με τον τρόπο αυτόν ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που εντάχθηκαν έφτασε τις 4.412. Με τη σημερινή αύξηση του προϋπολογισμού κατά 80 εκατ. ευρώ αναμένεται να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα περί τις 1.769 επιχειρήσεις.

Στα 310 εκατ. η ενίσχυση

Τούτων δοθέντων, ο συνολικός προϋπολογισμός αυτού του προγράμματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις άγγιξε τα 310 εκατ. ευρώ και ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων τις 6.181, ενώ ήδη έχει ανοίξει η εφαρμογή (ΠΚΣΕ) για τη δήλωση δαπανών. Σημειώνεται ότι οι παραπάνω προϋπολογισμοί είναι οι αναγραφόμενοι στην πρόσκληση και στις αντίστοιχες τροποποιήσεις της (χωρίς το 20% της υπερδέσμευσης). Ο αριθμός των επιχειρήσεων είναι ο τελικός αριθμός που αντιστοιχεί στον προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένης της υπερδέσμευσης.

Ποιοι ενισχύονται

Το πρόγραμμα ενισχύει υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε οκτώ στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας του ΕΠ Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) και είναι οι εξής:

* Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων.

* Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ).

* Υλικά / Κατασκευές.

* Εφοδιαστική Αλυσίδα.

* Ενέργεια.

* Περιβάλλον.

* Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ.

* Υγεία.

Τα ποσά της επιδότησης

Επιδοτούνται με ποσό 15.000 έως 200.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση καλύπτει το 40% των επιλέξιμων δαπανών και προσαυξάνεται κατά 10%, φτάνοντας στο 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού.

Οι προϋποθέσεις

Στην κατηγορία των ΜμΕ ως μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Στην κατηγορία των ΜμΕ ως πολύ μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από δέκα εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL