Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Μέσα στο Γενάρη η επόμενη δόση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέσα στο Γενάρη η επόμενη δόση

Όλες οι διαπραγματευτικές πλευρές συγκλίνουν στο εξής ιδιαιτέρως θετικό συμπέρασμα: κρίνεται επιτεύξιμη η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) μέχρι τις 4 Δεκέμβρη μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ενώ αρχές 2018 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της δόσης, η οποία θα είναι τουλάχιστον 5 δισ. Ευρώ.

Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί το 30% των προαπαιτουμένων, κάτι που οδηγεί σε ένα εφικτό σύντομο χρονοδιάγραμμα. Μετά το SLA, η κυβέρνηση θα ξεκινήσει να φέρνει στη Βουλή νομοθετήματα της τρίτης αξιολόγησης, ούτως ώστε να δοθεί το “πράσινο φως” από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου για εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα. Επίσης, επικρατεί η πεποίθηση σε όλες τις πλευρές ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα για την επίτευξη του στόχου του 3,5% το 2018 , ενώ όλα δείχνουν ότι τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι θεσμοί δεν θα θέσουν σε κίνδυνο ούτε τις διακυρήξεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το ύψος και τον τρόπο διανομής του κοινωνικού μερίσματος, ύψους 1,4 δισ. Ευρώ.

Ξεπερνώνται οι δυσκολίες

Από εκεί και πέρα, οι πιο σημαντικές δυσκολίες της αξιολόγησης φαίνεται να καταγράφονται στην ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της μεταρρύθμισης στον χώρο της ενέργειας, θέματα τα οποία όμως βαίνουν προς λύση με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Την ίδια ώρα, ο επαναυπολογισμός των αντικειμενικών αξιών αναβάλλεται για την επόμενη αξιολόγηση, καθώς θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, αλλά και γιατί αφορά τον επιμερισμό του ΕΝΦΙΑ του 2018 στους φορολογούμενους, οπότε και δεν είναι επείγον, διότι θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο.

Την ίδια ώρα, επίμονοι είναι οι θεσμοί στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και ιδιαίτερα του Ελληνικού, αν και δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα. Σε αυτό το κλίμα, η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών θα πρεπει να αναμένεται μεταξύ 27 και 29 Νοεμβρίου. Πάντως, μικρές καθυστερήσεις δεν αποτελούν λόγω ανησυχίας γιατί η Ελλάδα δεν έχει χρηματοδοτικές ανάγκες και οι εκταμιεύσεις θα πάνε σχεδόν όλες στο μαξιλάρι που χτίζει η Ελλάδα για την οριστική έξοδο στις αγορές. Άλλωστε, έχει συμφωνηθεί μεταξύ όλων των πλευρών πως είναι απαραίτητο να παραμείνει 0,5% πρωτογενές πλεόνασμα ως μαξιλάρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL