Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Ερρίφθη ο κύβος για ανταλλαγή 20 παλαιών ομολόγων με 4 νέα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερρίφθη ο κύβος για ανταλλαγή 20 παλαιών ομολόγων με 4 νέα

Άμεσα, χωρίς να αποκλείεται μάλιστα αυτό να συμβεί ακόμη και σήμερα, αναμένεται να ανακοινωθεί η μέσω ανταλλαγής (swap) ομολόγων ύψους 29,7 δισ. ευρώ νέα μίνι - αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μετά την επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς τίτλου στις 25 Ιουλίου που ήταν και η πρώτη μετά το 2014. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει ήδη λάβει τη σχετική έγκριση από τον ESM και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την πραγματοποίηση της ανταλλαγής.

Το swap θα συνίσταται σε έκδοση τεσσάρων νέων ομολόγων (σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά έκδοση 7, 10, 15 ετών και 20 ετών, τα οποία θα αντιστοιχούν σε 20 διαφορετικές σειρές χρεογράφων που ήδη διατίθενται στην αγορά). Η προεξόφληση του swap έχει επηρεάσει τη χρηματαγορά και είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος σε τιμή των 20 ομολόγων του PSI έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα περίπου κατά 6,50 μονάδες βάσης, στα επίπεδα των 84,50 μονάδων. Όσον αφορά το 10ετές ομόλογο στη δευτερογενή αγορά, η απόδοσή του αγγίζει τις τελευταίες ημέρες το όριο του 5% (μεταξύ 5,02% και 5,07%), χωρίς όμως να το "σπάει".

Όπως εξήγησαν brokers, το swap θα καταστήσει ανετότερη τη διαχείριση του υφιστάμενου χρέους με συγκέντρωσή του σε λιγότερες σειρές ομολόγων, οι οποίες εκτιμάται ότι θα προσελκύσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών, ώστε η αυξημένη εμπορευσιμότητά τους να προλειάνει το έδαφος και για την επόμενη, την τρίτη στην σειρά μετά από εκείνη του Ιουλίου, έκδοση ομολόγων. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός επενδυτών / αποταμιευτών θα έχει ευκαιρία να "απεγκλωβιστεί" από ομόλογα στα οποία τοποθέτησαν το 2012 κεφάλαιά τους και να ρευστοποιήσει ευκολότερα το χαρτοφυλάκιό του εφόσον το επιθυμεί.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ουσιαστικό ρόλο στο swap θα διαδραματίσουν και οι συστημικές τράπεζες της χώρας. Σημειώνεται ότι με την έκδοση αυτή δεν εισρέει νέο επενδυτικό χρήμα, αυτό πάντως αναμένεται να συμβεί αρχές του 2018, μέσω νέας έκδοσης ομολόγων, καθώς θα έχει κλείσει και η 3η αξιολόγηση. Το κλείσιμο αυτό συν τα θετικά μηνύματα από την ελληνική οικονομία (υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος του κρατικού προϋπολογισμού, δυνατότητα καταβολής ενός "γενναίου” κοινωνικού μερίσματος, αισιόδοξες εκτιμήσεις ΔΝΤ και Κομισιόν για τη διετία κ.λπ.) προοιωνίζονται μια επιτυχή έκδοση με περαιτέρω μείωση των αποδόσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL