Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Ενεργειακές επενδύσεις έως 30 δισ. για την Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενεργειακές επενδύσεις έως 30 δισ. για την Ελλάδα

Σημαντική δυναμική αναπτύσσεται στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στον ενεργειακό τομέα, καθώς οι συνολικές επενδύσεις έως το 2025 αναμένεται να ανέλθουν έως και 321 δισ. ευρώ, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε υψηλή θέση με προοπτικές ενεργειακών επενδύσεων ύψους έως 30 δισ. κατά την ίδια περίοδο.

Τα ανωτέρω επισημάνθηκαν κατά τη χθεσινή παρουσίαση της μελέτης του Ινστιτούτου Ενέργειας Ν.Α. Ευρώπης (ΙΕΝΕ), για τον ενεργειακό τομέα της περιοχής (SE Europe Energy Outlook) 2016/2017, που καλύπτει 13 χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, καθώς και 8 περιφερειακές χώρες (π.χ. Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιταλία, Συρία κ.ά.).

Η πρόβλεψη για τις επενδύσεις στην περιοχή, που είναι αναπτυσσόμενη, κάνει λόγο για 267 δισ. ευρώ, που φτάνουν έως 321 δισ. με βάση το σενάριο πιο δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης για την περίοδο 2016-2025. Τα ποσά αυτά προέκυψαν από την αξιολόγηση περίπου 500 projects στην περιοχή (διακρατικά, όπως οι αγωγοί αερίου, αλλά και εσωτερικά έργα), ιεραρχώντας ποια μπορούν να προχωρήσουν και συνυπολογίζοντας το country risk. Για την Ελλάδα, την ίδια περίοδο, το ύψος των επενδύσεων υπολογίζεται σε ένα εύρος από 23 έως 30 δισ. ευρώ και κατατάσσεται δεύτερη μετά την Τουρκία.

Σημειώθηκε πάντως ότι ένα σοβαρό ζήτημα στην ευρύτερη περιοχή συνιστά το γεγονός ότι δεν ενσωματώνονται νέες ιδέες και νέες τεχνολογίες λόγω της έλλειψης οράματος και μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού. Υπάρχει δε μια νοοτροπία “business as usual”, δηλαδή “όπου με βγάλει και όπως με πιέζει η Ε.Ε.”...

Στις βασικές διαπιστώσεις της μελέτης περιλαμβάνονται το χάσμα μεταξύ κατευθύνσεων/απαιτήσεων περιβαλλοντικής πολιτικής Ε.Ε. και προτεραιοτήτων των χωρών της περιοχής και η υψηλή εξάρτηση σε εισαγωγές πετρελαίου - αερίου, καθώς οι εισαγωγές αντιστοιχούν σε 82,65% της συνολικής κατανάλωσης πετρελαίου και στο 69,5% του φυσικού αερίου, έναντι 53,5% του μέσου όρου της Ε.Ε.

Ειδικότερα για την ανάπτυξη ΑΠΕ προκύπτει αντίφαση ανάμεσα στην απαίτηση για ενίσχυση “καθαρών” μορφών ενέργειας και την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης από την Ε.Ε.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ενεργειακή αποδοτικότητα στη ΝΑ Ευρώπη, που δεν έχει λάβει την απαιτούμενη προσοχή, παρά τη σπουδαιότητά της, αλλά και στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, με την περιοχή να φαίνεται πιο “ευάλωτη” από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ως προς το θέμα των υδρογονανθράκων στην περιοχή, σημειώθηκε ότι αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο καθώς και ο τρόπος που θα μεταφερθεί το φυσικό αέριο των χωρών αυτών προς τις αγορές. Όπως αναφέρθηκε, η Κύπρος για το κοίτασμα της Αφροδίτης (8bcm ετησίως) έχει αποφασίσει την εμπορική του εκμετάλλευση και βρίσκεται σε πολύ προχωρημένες συζητήσεις με την Αίγυπτο ώστε να αποστέλλει φυσικό αέριο σε δύο μονάδες προς υγροποίηση και πλέον να μπαίνει στη διεθνή αγορά. Εκτιμάται δε ότι μεγάλο μέρος αυτού θα κατευθυνθεί προς την Ευρώπη. Επισημάνθηκε πάντως ότι είναι κρίσιμος ο ρόλος της Κύπρου ως της νέας ενεργειακής πύλης της Ευρώπης. Αναφορικά με τα κοιτάσματα Λεβιάθαν του Ισραήλ (10-12 bcm ετησίως), φαίνεται πως προχωρούν οι συζητήσεις για εξαγωγές με αγωγό μέσω Τουρκίας, που πάντως δεν θα είναι οδός προς την Ευρώπη, ενώ υπάρχει και το μεγάλο έργο που συζητείται για τον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed με ελληνική συμμετοχή. Σε κάθε περίπτωση, σημειώθηκε, οι επόμενες γεωτρήσεις στην Κύπρο θα καθορίσουν το μέλλον στις εξαγωγές αερίου της περιοχής.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Πάντως, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας, η οποία χαρακτηρίστηκε “απαραίτητη” καθώς έχει αυξήσει τις ενεργειακές της ροές αλλά και από πλευράς ενεργειακής ασφάλειας. Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα στη διαμόρφωση της τελικής ενεργειακής ζήτησης στην περιοχή, καθώς το 50% της ζήτησης και κατανάλωσης ενέργειας στην περιοχή αφορά στην Τουρκία και το υπόλοιπο σε όλες τις άλλες χώρες μαζί. Σημειώνεται δε ότι το μερίδιο της τελικής ζήτησης ενέργειας της Τουρκίας θα αυξηθεί από 52% το 2020 σε 60% το 2050, όταν οι περισσότερες από τις χώρες της περιοχής αναμένεται να σημειώσουν άνοδο 1% ή μείωση στο μερίδιο της τελικής ζήτησης ενέργειας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με τη μειοψηφία αυτών να διατηρούν σταθερό μερίδιο - με εξαίρεση την Ελλάδα, της οποίας το μερίδιο αναμένεται να μειωθεί από 10% το 2020 σε 7% το 2050.

Ρωσικό αέριο

Σχετικά με τη δημιουργία του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, επισημάνθηκε ότι κάτι που ίσως δεν έχει γίνει απόλυτα σαφές είναι πως με βάση τις αποφάσεις της Gazprom, από το 2019 σταματά η διέλευση αερίου μέσω South Balkan και η Ευρώπη θα αναγκαστεί να κάνει εισαγωγές μέσω Τουρκίας. Όπως αναφέρθηκε, υπάρχει καταγεγραμμένο το project του ελληνοϊταλικού αγωγού (του παλιού IGI), όμως υπάρχει και ζήτημα με την Κομισιόν ως προς τη συζήτηση για τη διαμόρφωση των νέων συνθηκών ώστε να γίνει δεκτός ένας τέτοιος αγωγός. Δεν είναι ξεκάθαρα τα πράγματα, σημειώθηκε, είναι δύσκολο το θέμα και δεν ξέρουμε αν οι συζητήσεις είναι ουσιαστικές ή προσχηματικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL