Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Επιστροφή καταθέσεων 3,6 δισ. από τον Μάιο / Ολοκληρώνονται ένα προς ένα τα ζητήματα της τρίτης αξιολόγησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστροφή καταθέσεων 3,6 δισ. από τον Μάιο / Ολοκληρώνονται ένα προς ένα τα ζητήματα της τρίτης αξιολόγησης

Οι δηλώσεις ένθεν και ένθεν όλων των πλευρών για την τρίτη αξιολόγηση που έγιναν κατά το προηγούμενο διάστημα φαίνεται ότι κάθε άλλο παρά για επικοινωνιακούς λόγους ήταν. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, προκύπτει ότι κλείνουν ένα προς ένα μια σειρά από θέματα, ούτως ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της μέχρι το τέλος του χρόνου. Χαρακτηριστική είναι και η φράση ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου, ο οποίος δήλωσε χθες ότι "είναι από τις πιο επιτυχημένες συναντήσεις" αναφερόμενος στο σύνολο των έως τώρα διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, οι συζητήσεις διεξάγονται σε ένα θετικό οικονομικό περιβάλλον, καθώς σύμφωνα με την ΤτΕ, από τον Μάιο και μετά, που έχει ξεκινήσει μια πορεία επιστροφής καταθέσεων στο σύστημα, παρατηρείται συνολική αύξηση κατά 3,6 δισ ευρώ. Από αυτά, τα 1,5 δισ. ευρώ αφορά καταθέσεις νοικοκυριών και τα 2,4 δισ. ευρώ καταθέσεις επιχειρήσεων, ενώ ο έκτακτος μηχανισμός στήριξης της ρευστότητας (ELA) των ελληνικών τραπεζών μειώθηκε κατά 4 δισ.

«Ανάσα» για τις ΜμΕ

Στα πολύ θετικά των μέχρι τώρα συναντήσεων συγκαταλέγεται και η συμφωνία για τα κριτήρια ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν χρέη 20.000-50.000 ευρώ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος στην «Α», επί της ουσίας «μια επιχείρηση που εμφανίζει λειτουργικά κέρδη για την τελευταία, την περσινή χρονιά ή στο τέλος της φετινής 3.000-5.000 ευρώ μπορεί να ενταχθεί», κάτι το οποίο αναμένεται να δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες. Στον αντίποδα, μέχρι στιγμής υπάρχει απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών για τα οικογενειακά επιδόματα της τάξης των 160 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο έχει βρει η κυβέρνηση σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος. Σε κάθε περίπτωση, θα πραγματοποιηθεί σήμερα συζήτηση για αυτό το ζήτημα, ενώ στην ατζέντα τής τελευταίας σημερινής συνάντησης θα τεθεί και το θέμα των δημοσιονομικών του 2018, αλλά και το «μοίρασμα» του υπερπλεονάσματος του 2017, με τους δανειστές να αναχωρούν για να επιστρέψουν μετά τα μέσα Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Έγκριση για την υποδόση

Σε ό,τι αφορά την υποδόση των 800 εκατ. που εκκρεμεί από την προηγούμενη αξιολόγηση και είναι διαθέσιμη μέχρι το τέλος του μήνα, οι θεσμοί αξιολόγησαν θετικά τα στοιχεία που κατέθεσε η ελληνική πλευρά, δίνοντας το πράσινο φως στους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης. Σύμφωνα με το αντίστοιχο έγγραφο που συζητήθηκε κατά το χθεσινό EuroWorking Group και είδε η «Α», οι θεσμοί έκριναν ότι η πρόοδος για την αποπληρωμή προηγούμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου ήταν «ικανοποιητική», καθώς ξεπεράστηκε ο στόχος που είχε τεθεί. Μέχρι την ώρα που τυπωνόταν η «Α» δεν είχε ληφθεί η επίσημη απόφαση, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το λεγόμενο Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που συνεδρίαζε χθες το βράδυ αναμενόταν να εγκρίνει την εκταμίευση των 800 εκατ.

Πρόοδος στην αξιολόγηση

Πρόοδος υπήρξε και στο θέμα της αξιολόγησης του Δημοσίου. «Πήγε εξαιρετικά. Επιβεβαιώθηκε και επιβραβεύθηκε η προσπάθεια του υπουργείου για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, συμπληρώνοντας: «Από τα υπουργεία, τα ποσοστά της αξιολόγησης είναι ικανοποιητικά», προσθέτοντας πως όσοι προϊστάμενοι δεν θα συμμετάσχουν δεν μπορέσουν να «μπουν» στις επόμενες κρίσεις, άρα θα παραμείνουν στάσιμοι. Την ίδια ώρα, ανέφερε πως μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα έχουν εκδοθεί σε ΦΕΚ τα Προεδρικά Διατάγματα με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων. Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να έχουν κλείσει τα προαπαιτούμενα, εξήγησε.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, για τους μόνιμους γενικούς γραμματείς οι θέσεις θα προκηρυχθούν τον Νοέμβριο. Μετά την υποβολή των βιογραφικών, θα υπάρξει και διαδικασία προφορικών συνεντεύξεων για 10 άτομα που θα επιλεγούν ανά υπουργείο για να περάσουν στη φάση των συνεντεύξεων. Για την κινητικότητα, αναμένεται ότι η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα βάσει της οποίας θα γίνει η διαδικασία θα ξεκινήσει τη Δευτέρα.

Συμφωνία για τις συντάξεις χηρείας

Συμφωνία για τις συντάξεις χηρείας επιτεύχθηκε μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας. Οι δανειστές δέχτηκαν να τεθεί κατώτερο όριο για τις περιπτώσεις με εικοσαετή ασφάλιση στα 384 ευρώ τον μήνα και 360 ευρώ σε περίπτωση σύνταξης χηρείας με 15 χρόνια ασφάλισης. Μάλιστα, στην περίπτωση που υπάρχουν και τέκνα που δικαιούνται σύνταξη, το ποσό των 384 ευρώ (ή 360 ευρώ) θα αποδίδεται και επιπλέον επιμεριζόμενο και στα παιδιά. Πρόβλεψη υπάρχει και για παιδιά τα οποία χάνουν έναν γονέα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, καθώς θα λαμβάνουν το επίδομα μέχρι να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους.

Απόσταση στα επιδόματα

Χωρίς τελική συμφωνία σχετικά με τα επιδόματα ολοκληρώθηκε η συνάντηση κυβέρνησης και επικεφαλής των θεσμών. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι υπήρξε πρόοδος και καλό κλίμα, όχι όμως συμφωνία, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις θα επαναληφθούν το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή, συζητήθηκε η αρχιτεκτονική σχετικά με την απόδοση οικογενειακών επιδομάτων, συμπληρώνοντας πως "δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες, καθώς οι θεσμοί δεν έχουν πλήρη γνώση του spending review".

Η ίδια πηγή απέφυγε να ορίσει συγκεκριμένο ποσό το οποίο θα επιθυμούσε η ελληνική πλευρά, συμπληρώνοντας με νόημα ότι "όσα περισσότερα μας δοθούν τόσο καλύτερο για το παιδί", καθώς το ζήτημα της συζήτησης αφορούσε το επίδομα για το τρίτο τέκνο.

Έτερο ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος παραδέχθηκε ότι δεν τα έχουν βρει οι δύο πλευρές ως προς την αρχιτεκτονική των οικογενειακών επιδομάτων, συμπληρώνοντας ότι αυτό το οποίο διακυβεύεται είναι το "εάν θα κατευθύνονται μόνο στους πολύ φτωχούς ή θα περιλαμβάνουν διευρυμένα κριτήρια". Επομένως, υπάρχει μια διαφωνία ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια, η οποία αναμένεται να συζητηθεί ξανά σήμερα. Η ελληνική πλευρά εμμένει σε διευρυμένα κριτήρια, κάτι το οποίο φαίνεται να ανεβάζει το δημοσιονομικό κόστος κατά 160 εκατ. ευρώ, ωστόσο η κυβέρνηση εκτιμά πως υπάρχουν αυτά τα χρήματα.

Θα κλείσει και η ενέργεια

Θετικά εκτιμάται πως έκλεισε ο πρώτος κύκλος των επαφών της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους επικεφαλής των θεσμών για τα ενεργειακά θέματα στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την Τρίτη ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης με τους εκπροσώπους των δανειστών φαίνεται ότι βρέθηκε το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου και κυρίως ο περιορισμός της κυρίαρχης συμμετοχής της ΔΕΠΑ στις δύο ΕΠΑ (Αττικής και Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας, στις οποίες μετέχει με 51%). Κατά την επόμενη επίσκεψη των επικεφαλής των θεσμών αναμένεται ότι θα συζητηθεί συγκεκριμένη πρόταση - λύση της ελληνικής πλευράς που θα αντιμετωπίζει συνολικά το ζήτημα της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, βασική παράμετρος είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των μετόχων των εταιρειών.

Κύκλοι του ΥΠΕΝ εκτιμούν πως και αυτό το ζήτημα θα κλείσει, κάτι που άλλωστε αποτελεί πρόθεσή του για όλες τις εκκρεμότητες στα ενεργειακά, χωρίς να υπάρξει κάποια σοβαρή εμπλοκή. Μεταξύ άλλων τέθηκε και το θέμα της διάθεσης του 66% του ΔΕΣΦΑ, για το οποίο επισημάνθηκε ότι βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της αποεπένδυσης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), ενώ θεωρείται ότι μάλλον “έκλεισε” το θέμα της ανάκτησης των δαπανών για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) προηγούμενων ετών υπέρ της ΔΕΗ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL