Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Ένα βήμα από την ηλεκτρονική τιμολόγηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένα βήμα από την ηλεκτρονική τιμολόγηση

Ζήτημα ολίγων μηνών -αν όχι και εβδομάδων- είναι η έκδοση του νόμου από το υπουργείο Οικονομικών για την ηλεκτρονική τιμολόγηση (e-invoicing), η οποία αναμένεται να συμβάλει καίρια και αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που διαπράττεται μέσω των πλαστών και των εικονικών τιμολογίων και της παραοικονομίας.

Μάλιστα, σε μελέτη που έχει συντάξει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικών Συστημάτων Ελλάδος (ΣΕΠΕ), η χρήση του ηλεκτρονικού τιμολογίου μπορεί να μειώσει τα πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία σε ποσοστό έως και 80% δεδομένου ότι μόνο ηλεκτρονικά είναι εφικτά τόσο ο αυτόματος έλεγχος όσο και οι διασταυρώσεις του συνόλου των διενεργηθεισών συναλλαγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το hardware το οποίο θα μπορεί να υποστηρίξει το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα είναι ήδη έτοιμο προς πλήρη λειτουργία και χρήση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Αυτό που απομένει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η ολοκλήρωση και του κατάλληλου software από τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ώστε να τεθεί το όλο σύστημα άμεσα σε εφαρμογή και σε κάθε περίπτωση πριν από το τέλος του έτους.

Ταμειακές μηχανές και taxis

Παράλληλα όμως η πληθώρα των κρουσμάτων φοροδιαφυγής που εντοπίζεται στο λιανεμπόριο και στις παρεχόμενες στο ευρύ κοινό υπηρεσίες επιβάλλει και τη σύνδεση το συντομότερο δυνατόν των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το σύστημα Taxis. Όπως διευκρίνισαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, η σύνδεση αυτή θα έλθει μετά την ηλεκτρονική τιμολόγηση, δηλαδή μέσα στο επόμενο έτος, για τους εξής λόγους:

* Πρώτον, διότι η λειτουργία και αποτελεσματικότητα του συστήματος της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα μπορέσει να αποτελέσει και τον "οδηγό" για την ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα Taxis ώστε αυτή να μην εφαρμοστεί πρόχειρα, αλλά με μελετημένο, προσεκτικό και αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο.

* Δεύτερον, επειδή θα είναι άδικο για τις επιχειρήσεις να οριστεί άμεσα μία συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης του συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, κάθε ταμειακή μηχανή έχει σύστημα με "ημερομηνία λήξεως" και ως εκ τούτου θα πρέπει να ανανεώνεται ανά περιόδους οι οποίες εξαρτώνται από το σύνολο των συναλλαγών που αποθηκεύονται και των αποδείξεων που εκδίδονται από την ταμειακή μηχανή. Έτσι θα δοθεί "μεταβατικός χρόνος" ώστε η αντικατάσταση των συμβατικών ταμειακών μηχανών που χρησιμοποιούνται σήμερα με εκείνες οι οποίες θα πληρούν τις προδιαγραφές που θα απαιτούνται για να συνδεθούν με το Taxis να έλθει ομαλά. Να μην υποχρεωθεί λόγου χάριν κάποιος που αγόρασε καινούργιο μηχανισμό ταμειακής μηχανής σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή να προχωρήσει άμεσα στην αντικατάστασή της υποκείμενος έτσι σε μία άσκοπη δαπάνη.

* Τρίτον, η "σύλληψη" της φοροδιαφυγής μέσω της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θεωρείται από τους ειδικούς σαφώς ευκολότερη, καθώς το δείγμα των φορολογουμένων περιορίζεται σε λίγες εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, σε αντίθεση με τις αποδείξεις οι οποίες εκδίδονται καθημερινά σε πολλαπλάσιο αριθμό.

* Τέταρτον, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα Taxis δεν θεωρείται "πανάκεια" για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής στο λιανεμπόριο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της δεν προκαλείται με πλαστές συναλλαγές αλλά με τη μη έκδοση αποδείξεων. Έτσι, αν δεν εκδίδει ένας έμπορος απόδειξη, είτε με το σύστημα της διασύνδεσης σε λειτουργία είτε όχι, η εικόνα που σχηματίζει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός δεν θα διαφοροποιείται. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που θα προηγηθεί η ηλεκτρονική τιμολόγηση. Ωστόσο η ενεργοποίηση αυτή του νέου συστήματος των ταμειακών μηχανών θα έχει νόημα για να εντοπιστούν οι "πειραγμένες" μηχανές. Άλλοι επιχειρηματίες για παράδειγμα έχουν εγκαταστήσει παράνομα συστήματα τα οποία κάθε βράδυ "σβήνουν" τις συναλλαγές της ημέρας εμφανίζοντας μηδενικό αποτέλεσμα, άλλες εκδίδουν κανονικά απόδειξη αλλά αυτή δεν περνάει στο σύστημα παρά μόνον εμφανίζεται στον επιχειρηματία έτσι ώστε να καρπούται αυτός το κέρδος από τη φοροδιαφυγή αντί του ταμία, ενώ οι "επιτήδειοι" μετέρχονται αρκετές ακόμη μεθόδους.

* Πέμπτον, η υποχρεωτική εγκατάσταση των POS ήδη υπέβαλε σε κάποιο κόστος τις μικρές επιχειρήσεις και έτσι κρίθηκε σκόπιμο να μην επιβαρυνθούν φέτος με ακόμη μεγαλύτερο κόστος.

Τέσσερα ευεργετήματα για τις επιχειρήσεις

Σειρά ευεργετημάτων, από οικονομικά μέχρι και διαχειριστικά, αναμένεται να προσφέρουν τα ηλεκτρονικά τιμολόγια στις επιχειρήσεις, με κυριότερα από αυτά τα εξής:

1. Μειωμένο διαχειριστικό κόστος: Χάρη στην ηλεκτρονική τιμολόγηση οι επιχειρήσεις θα εξοικονομήσουν τα χρήματα εκείνα που θα δαπανούσαν με τον παραδοσιακό τρόπο τιμολόγησης, ο οποίος σήμερα μεταφράζεται σε γραφική ύλη, χαρτί εκτύπωσης και αναλώσιμα των εκτυπωτών. Παράλληλα η τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου, που θα μπορεί να αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηδενίζει το κόστος αποστολής σε φυσική μορφή (ταχυδρομεία, courrier κ.λπ.).

2. Ταχύτητα: Στη λογική του "ο χρόνος είναι χρήμα", εκτός από το καθαυτό οικονομικό κόστος, στο προηγούμενο παράδειγμα, η ηλεκτρονική αλληλογραφία παράδοσης των παραστατικών στον συναλλασσόμενο μηδενίζει και τον χρόνο αποστολής.

Ακόμη η εφάπαξ καταχώριση των καταστάσεων των πελατών, των προμηθευτών και των προϊόντων σημαίνει ότι ο επιχειρηματίας ή το λογιστήριο εξοικονομούν πολύτιμο χρόνο κατά την έκδοση παραστατικών εφόσον τα σχετικά δεδομένα τους (όπως είναι λόγου χάριν ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, η διεύθυνση, η ΔΟΥ στην οποία υπάγεται η επιχείρηση κ.λπ.) ανασύρονται αυτόματα από το σύστημα ηλεκτρονικής τιμολόγησης και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμα για αποστολή στους παραλήπτες μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πέραν τούτων, το λογιστήριο δεν θα υποχρεώνεται να σπαταλά χρόνο και κόπο για να πληκτρολογεί διαρκώς τα προϊόντα της επιχείρησης για να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό τιμολόγιο. Αφού θα έχει καταχωριστεί εφάπαξ το πρόγραμμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης, θα αντιγράψει αυτόματα στη φόρμα του τιμολογίου τις λεπτομέρειες τους, την τιμή πώλησης και τον αντίστοιχο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Μάλιστα, η χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα υπολογίζει αυτόματα τον κατά περίπτωση συντελεστή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας καθώς και τη συνολική αξία, με αποτέλεσμα την περαιτέρω εξοικονόμηση κόπου και χρόνου.

3. Ανετότερη οικονομικολογιστική διαχείριση: Η ηλεκτρονική τιμολόγηση δίνει την ευκαιρία τόσο στον επιχειρηματία όσο και στους επικεφαλής της οικονομικής και λογιστικής διαχείρισης να έχουν ανά πάσα στιγμή σε άμεσο χρόνο μια πλήρη και πιστή εικόνα των οικονομικών της εταιρείας, όποτε και όσες φορές το θελήσει.

Δεδομένου μάλιστα ότι με ευκρινή εικόνα σε μεγέθη που αφορούν τον τζίρο, τα κέρδη, τις δαπάνες, τις καταστάσεις πελατών και προμηθευτών, τα βιβλία εσόδων - εξόδων είτε σε ημερήσια βάση είτε σε μηνιαία είτε σε ετήσια κ.ο.κ. αλλά και άμεση ευκρινή απεικόνιση των κυριότερων οικονομικών δεικτών, οι επιχειρηματίες θα μπορούν να λαμβάνουν ορθότερες αποφάσεις για την κερδοφορία και την ανταγωνιστική θέση της εταιρείας.

4. Αποφυγή σφαλμάτων και προστίμων: Η διαμεσολάβηση του ανθρώπινου παράγοντα συχνά συνεπάγεται από ορθογραφικά λάθη που όχι μόνο "εκθέτουν" το "πρεστίζ" της επιχείρησης στους πελάτες και προμηθευτές της, αλλά ενίοτε μπορεί να επισύρουν ακόμη και την επιβολή προστίμου, μέχρι λανθασμένους υπολογισμούς του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, οι οποίοι επίσης συνεπάγονται πρόστιμα, αφού τα παραστατικά θα εκδίδονται από την εφάπαξ αποθηκευμένη πληροφορία, η οποία απλώς θα αναπαράγεται ηλεκτρονικά όποτε χρειαστεί, ενώ οι αριθμητικοί υπολογισμοί θα διενεργούνται από το πρόγραμμα του υπολογιστή, κάτι που μηδενίζει τις πιθανότητες σφάλματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL