Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Τα σχέδια για την τρίτη αξιολόγηση / Ταχεία ολοκλήρωση χωρίς νέα μέτρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα σχέδια για την τρίτη αξιολόγηση / Ταχεία ολοκλήρωση χωρίς νέα μέτρα

Σε ρυθμούς τρίτης αξιολόγησης “τρέχει” πλέον η κυβέρνηση με τη “γραμμή” που έχει δοθεί στα υπουργεία να συνίσταται στο ότι ο στόχος που πρέπει να πιαστεί είναι η ολοκλήρωσή της μέχρι το τέλος του 2018.

Όπως ανέφερε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Δ. Τζανακόπουλος, οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν μετά τα μέσα Οκτωβρίου, θέτοντας τον στόχο μέσα στον Νοέμβριο να έχει κλείσει η πλειονότητα των ζητημάτων, ώστε να ολοκληρωθεί τάχιστα η τρίτη αξιολόγηση. Άλλωστε, όπως τονίζουν στο Μαξίμου, η γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα εξασφαλίσει χρόνο για διαπραγμάτευση των όρων της οριστικής εξόδου από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

Ιδιαίτερα θετική είναι η αποτίμηση και του τρίτου αναπτυξιακού συνεδρίου που έγινε στο Ηράκλειο, καθώς, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, η συζήτηση για την επόμενη μέρα και την παραγωγική ανασυγκρότηση έχει “αγκαλιαστεί’ από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και τους πολίτες της εκάστοτε περιφέρειας. Αξιωματούχος που παρακολουθεί τον κύκλο των συνεδρίων από την αρχή, σημείωνε ότι κάθε φορά ο διάλογος είναι πιο πλούσιος και πιο οργανωμένος.

Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ταλίν στις 29 Σεπτεμβρίου, όπου θα συμμετάσχει στην Ψηφιακή Σύνοδο Κορυφής του Τάλιν που διοργανώνει η εσθονική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν συζητήσεις ανάμεσα στα επιτελεία της ελληνικής και της αμερικανικής πλευράς, με ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνεται επισήμως, με το Μαξίμου να αναφέρει ότι υπάρχουν συζητήσεις και οι διπλωματικοί δίαυλοι είναι ανοιχτοί.

Πάντως, ο ουσιαστικός διάλογος για τον τρόπο με τον οποίο θα κυλήσει η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ξεκινά από αύριο Δευτέρα, κάτι το οποίο θα φανεί και από τα όσα θα συζητήσουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης και Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι οποίοι θα συναντηθούν και ακολούθως θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται πως τόσο η ελληνική όσο και η ευρωπαϊκή πλευρά επιθυμούν να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου η τρίτη αξιολόγηση και να υπάρξει "καθαρή έξοδος" της χώρας μας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

Ξεκινά σε καλή βάση

Εν τω μεταξύ, κάθε μέρα που περνά πληθαίνουν τα θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία, κάτι το οποίο συνεπάγεται μεγαλύτερες προοπτικές. Άλλωστε, αύριο Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί και τυπικά η έξοδος της χώρας μας από το καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος, την ίδια ώρα η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα επιστρέφει μέρα με τη μέρα, γι’ αυτό και μειώνεται συνεχώς ο ELA, ενώ τα στοιχεία για τον τουρισμό δείχνουν ότι θα ενισχύσει έτι περαιτέρω τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2017, με τις κυβερνητικές προβλέψεις να κάνουν λόγο για ένα ποσοστό της τάξης του 2%.

Επομένως, η αξιολόγηση ξεκινά με θετικούς οιωνούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει ως θέμα η Ελλάδα στο Eurogroup του Οκτωβρίου, καθώς οι επικεφαλής των θεσμών θα έρθουν στην Αθήνα μετά τη σύνοδο του ΔΝΤ (13-15 Οκτωβρίου). Αναφορά υπάρχει και για αποτίμηση της κατάστασης στην Ελλάδα στη σύνοδο της 4ης Δεκεμβρίου. Ο λόγος γίνεται για μια σύνοδο η οποία για πολλούς αποτελεί και το κρίσιμο σημείο για το αν θα επαληθευτεί το σενάριο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εντός του χρονικού ορίου που προαναφέρθηκε.

Οι διαπραγματεύσεις πάντως συνεχίζονται και η ατζέντα των Eurogroup μπορεί να αλλάξει εκ νέου. Το ένα ζήτημα είναι αυτό της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που πρέπει να λάβει η Ελλάδα έως το τέλος Οκτωβρίου, αφού αποδείξει ότι έχει δαπανήσει τα λεφτά που έλαβε τον Ιούλιο, κάτι το οποίο θεωρείται βέβαιο από την ελληνική πλευρά και δεν υπάρχει καμία ανησυχία.

Ωστόσο, το σημαντικό ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση είναι να συγκεντρώσει και να στείλει στους δανειστές τα στοιχεία τα οποία θα δείχνουν ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα για το 2018, κάτι το οποίο εκτιμά λόγω της υπεραπόδοσης κάποιων επιμέρους φορολογικών εσόδων και της επισκόπησης δαπανών στα υπουργεία αλλά και εξαιτίας του ότι εφαρμόζει τα προαπαιτούμενα μέτρα μέσα στο πλαίσιο που έχει τεθεί.

"Κλειδί" τα έσοδα

Στο πεδίο του προϋπολογισμού, σημεία - κλειδιά είναι η πορεία των εσόδων τον μήνα Σεπτέμβριο, αλλά και το πόσο ισχυρή θα είναι η ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο για να διασφαλιστεί ο στόχος του προϋπολογισμού. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως το τρίτο τρίμηνο θα είναι μια πολύ θετική έκπληξη, αλλά και ότι το τέταρτο θα κινηθεί ανοδικά σε ικανοποιητικό βαθμό. Στο πεδίο της υλοποίησης των 95 προαπαιτούμενων, από το Λονδίνο, όπου βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης επανέλαβε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Διαμάχη Ε.Ε. - ΔΝΤ

Έτερο σημαντικό ζητούμενο της τρίτης αξιολόγησης αποτελούν οι σχέσεις της Κομισιόν με το ΔΝΤ. Και η Ε.Ε. και το ΔΝΤ αναμένεται να διασταυρώσουν για άλλη μια φορά τα ξίφη τους για το θέμα της χώρας μας και συγκεκριμένα για τις τράπεζες. Επίσης, δεν αποκλείεται το Ταμείο να αρχίσει να ζητάει νέα μέτρα και από την άλλη να "πιέζει" την Κομισιόν για επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Πάντως, την απόφαση για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα θα τη λάβει στις αρχές του 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL