Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Εκτός υπερβολικού ελλείμματος από Δευτέρα / Η ελληνική οικονομία παίρνει τα πάνω της...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκτός υπερβολικού ελλείμματος από Δευτέρα / Η ελληνική οικονομία παίρνει τα πάνω της...

Συνεχίζονται οι καλές ειδήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς η έξοδος της χώρας μας από το καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος δρομολογήθηκε και την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι πραγματικότητα, η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα επιστρέφει μέρα με τη μέρα, γι’ αυτό και μειώνεται συνεχώς ο ELA, ενώ τα στοιχεία για τον τουρισμό δείχνουν ότι θα αποτελέσει για φέτος την “ατμομηχανή” ενίσχυσης της ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει σε ανταλλαγή νέων ομολόγων με παλαιά μέχρι το τέλος του προγράμματος, αλλά όχι τώρα, προκειμένου να ομαλοποιήσει τις πληρωμές χρέους για τα επόμενα χρόνια.

Την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ενέκριναν κατά την προχθεσινή τους συνεδρίαση στις Βρυξέλλες οι πρέσβεις των κρατών - μελών στην Ε.Ε. (Coreper). Η απόφαση, αυτή, η οποία έρχεται σε συνέχεια σχετικής πρότασης της Επιτροπής προς το Συμβούλιο της Ε.Ε., ελήφθη χθες μέσω γραπτής διαδικασίας, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση. Στην τυπική επικύρωση της εξόδου της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στην οποία εισήλθε τον Απρίλιο του 2009, αναμένεται προχωρήσει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. την ερχόμενη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017.

Βελτίωση ρευστότητας

Από εκεί και πέρα, κατά 300 εκατ. ευρώ, στα 33,6 δισ. ευρώ, μείωσε η ΕΚΤ το όριο παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. «Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 0,3 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπ' όψιν των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε η Τράπεζα της Ελλάδος σε ανακοίνωσή της.

Η υποχώρηση που σημειώνεται από το περασμένο καλοκαίρι οφείλεται στην επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ πέρυσι τον Ιούνιο, γεγονός που έδωσε ξανά πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το όριο αυτό ισχύει έως και τις 4 Οκτωβρίου 2017.

Στο ζενίθ ο τουρισμός

Πλεόνασμα 2,735 δισ. ευρώ εμφάνισε το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Ιούλιο, αυξημένο κατά 6,6% έναντι πλεονάσματος 2,566 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2016, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2017, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 5,909 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 8,1% έναντι πλεονάσματος 5,467 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Αύξηση κατά 5,3% κατέγραψαν τον Ιούλιο του 2017 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2,925 δισ. ευρώ, έναντι 2,777 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2016, ενώ μείωση κατά 9,8% παρατηρήθηκε στις ταξιδιωτικές πληρωμές. Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 10,2%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι παρουσίασε μείωση κατά 4,5% και διαμορφώθηκε στα 552 ευρώ.

Ενίσχυση ρευστότητας

Η ανταλλαγή ομολόγων που είχε εκδώσει στο παρελθόν το Ελληνικό Δημόσιο με νέα ομόλογα περιλαμβάνεται στους στόχους του υπουργείου Οικονομικών, αλλά αυτή την ώρα δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις. Είναι μία κίνηση στην οποία θα πρέπει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών μέχρι το τέλος του προγράμματος προκειμένου να βελτιώσει την καμπύλη ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και να ομαλοποιήσει τις πληρωμές χρέους για τα επόμενα χρόνια.

Αυτή είναι η στρατηγική την οποία ακολουθεί το υπουργείο Οικονομικών, όπως την περιέγραψαν αρμόδιες πηγές, με αφορμή το δημοσίευμα του Reuters ότι εξετάζεται η ανταλλαγή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που είχαν εκδοθεί το 2012 στο πλαισιο του PSI με νέα ομόλογα. Συγκεκριμένα το δημοσίευμα ανέφερε ότι εξετάζεται η ανταλλαγή 20 ομολόγων που είχαν εκδοθεί το 2012 με πέντε νέα.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, το swap των ομολόγων είναι μία από τις προτάσεις που βρίσκεται στο τραπέζι εδώ και πολύ καιρό, αλλά όπως επισημαίνουν πρόκειται για μία άσκηση της οποίας η λύση εξαρτάται από το διεθνές περιβάλλον και άλλους κρίσιμους παράγοντες. Τα ίδια στελέχη σημείωναν ότι πρόκειται για μία σύνθετη διαδικασία με πολλές παραμέτρους και άφηναν να εννοηθεί ότι η λήψη των σχετικών αποφάσεων δεν είναι θέμα του παρόντος.

Υπενθυμίζεται ότι το 2012 στο πλαίσιο του PSI το Ελληνικό Δημόσιο είχε εκδώσει νέους τίτλους προς τους ιδιώτες που συμμετείχαν σε αυτό ανταλλάσσοντάς τους με τα ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους περίπου στο 50% της ονομαστικής αξίας τους. Αυτούς τους νέους τίτλους αφορούν οι προτάσεις για swap. Όταν θα ληφθούν οι αποφάσεις για την κίνηση αυτή τότε θα οριστικοποιηθεί ο τρόπος της ανταλλαγής, το αν θα γίνεται με 4, 5 ή 6 νέες εκδόσεις, όπως και τα υπόλοιπα στοιχεία της, σημειώνουν χαρακτηριστικά τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL