Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Επιδότηση αντικατάστασης του πετρελαίου θέρμανσης με φυσικό αέριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιδότηση αντικατάστασης του πετρελαίου θέρμανσης με φυσικό αέριο

Στη στήριξη των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα σε περιοχές της Αττικής για την εγκατάσταση στις κατοικίες τους συστημάτων θέρμανσης με φυσικό αέριο, αντί πετρελαίου, με παράλληλη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων, αποσκοπεί πρόγραμμα επιδότησης του κόστους αντικατάστασης που αναμένεται να προκηρυχθεί εντός της φετινής περιόδου θέρμανσης.

Πρόκειται για τη δράση “Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες” του επιχειρησιακού προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020, του τρέχοντος ΕΣΠΑ, συνολικής δημοσίας δαπάνης 5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δράση αναμένεται να “βγει στον αέρα” εντός του φθινοπώρου, με στόχο να “προλάβει” τη φετινή περίοδο θέρμανσης, η επιδότηση αναμένεται να καλύψει ποσοστό έως και άνω του 50% επί της δαπάνης αντικατάστασης του συστήματος θέρμανσης, ενώ το πρόγραμμα θα “τρέξει” με την Εταιρεία Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Αττικής Α.Ε.

Αφορά την επιχορήγηση του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου σε κατοικίες προς αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων θέρμανσης των κατοικιών και την αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου στις αστικές περιοχές. Ειδικότερα, έχει ενταχθεί στον άξονα προτεραιότητας “Εφαρμογή στρατηγικών επίτευξης χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με έμφαση στις αστικές περιοχές” του παραπάνω επιχειρησιακού προγράμματος.

Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχυθούν κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές της Αττικής με χαμηλή τιμή ζώνης και στις οποίες η διείσδυση του φυσικού αερίου είναι χαμηλή.

Ενίσχυση σε χαμηλά εισοδήματα

Μέσω της δράσης θα ενισχυθούν ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα που δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν πλήρως, με ίδια κεφάλαια, την αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης πετρελαίου με σύστημα φυσικού αερίου.

Στην κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να διασφαλιστεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της δράσης, θα τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια που θα αφορούν την εισοδηματική κατάσταση του ιδιοκτήτη, την τιμή ζώνης που βρίσκεται το ακίνητο, καθώς και το ποσοστό διείσδυσης στο υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου σε περιοχές της Αττικής. Δηλαδή, για υπαγωγή στο πρόγραμμα χρηματοδότησης θα τεθούν όρια “προς τα κάτω” με βάση το εισόδημα και την αξία του ακινήτου του ιδιοκτήτη, ώστε να απευθύνεται ακριβώς στις κοινωνικές ομάδες που πραγματικά χρειάζονται ενίσχυση.

Θα επιχορηγηθούν οι δαπάνες που αφορούν την προμήθεια και εγκατάσταση καυστήρα, λέβητα, σωληνογραμμής φυσικού αερίου, συστήματος απαγωγής καυσαερίων, υλικά / εξαρτήματα / αυτοματισμοί εγκατάστασης και σύνδεσης, εργασίες εσωτερικής εγκατάστασης, μελέτη και επίβλεψη.

Το πρόγραμμα θα αφορά κατοικίες με αυτόνομη ή κεντρική θέρμανση, μονοκατοικίες ή διαμερίσματα πολυκατοικιών, ενώ αναμένεται να απαντά και στο αίτημα της αυτονόμησης διαμερισμάτων από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο.

Σημειώνεται ότι σχετικά με τη δυνατότητα αποσύνδεσης μεμονωμένης ιδιοκτησίας (διαμερίσματος σε πολυκατοικία) από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτηρίου, αναμένεται σύντομα από το ΥΠΕΝ η θεσμοθέτηση ενός πληρέστερου και σαφούς ρυθμιστικού πλαισίου. Η σχετική διάταξη θα επιλύει οριστικά το χρόνιο αίτημα της δυνατότητας αυτονόμησης μεμονωμένων ιδιοκτησιών από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης της πολυκατοικίας ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν συγκεντρώνεται το απαραίτητο πλειοψηφικό ποσοστό συναίνεσης από τους λοιπούς συνιδιοκτήτες - αν και φαίνεται πως στην περίπτωση μη συναίνεσης δεν θα αποδεσμεύονται πλήρως από τις “κοινόχρηστες” επιβαρύνσεις του κεντρικού συστήματος θέρμανσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL