Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Ο οδικός χάρτης μέχρι τον Αύγουστο του 2018 / Οι τρεις σταθμοί πριν απ' την έξοδο από τα Μνημόνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο οδικός χάρτης μέχρι τον Αύγουστο του 2018 / Οι τρεις σταθμοί πριν απ' την έξοδο από τα Μνημόνια

Μέρα με τη μέρα αρχίζει να σκιαγραφείται το πλαίσιο που επιχειρεί να βάλει η κάθε ενδιαφερόμενη πλευρά στη διαπραγμάτευση της τρίτης αξιολόγησης. Το βασικό μήνυμα που προκύπτει από το προχθεσινό Eurogroup είναι ότι οι πλευρές που βρέθηκαν στο Ταλίν συμφωνούν στο ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο οριστικής εξόδου της Ελλάδας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

Φυσικά, παραμένει ο αστάθμητος παράγοντας για τους σκοπούς που έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και το αποτέλεσμα των επερχόμενων γερμανικών εκλογών, οι οποίες διεξάγονται την ερχόμενη Κυριακή στις 24 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα, ως φαίνεται από τις επίσημες δηλώσεις όλων των παραγόντων που βρέθηκαν στο Ταλίν, δεν τέθηκε κανένα θέμα νέων μέτρων, δημοσιονομικού προβλήματος, Eldorado Gold, παρά μόνο το ζήτημα Γεωργίου, το οποίο άλλωστε ελέγχει μόνο η Δικαιοσύνη και πλέον αντιμετωπίζει ένα θέμα μόνο διοικητικό, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Δεδομένου ότι όλοι πλέον μιλούν ανοιχτά για βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, η οποία αποτυπώνεται και στους επίσημους δείκτες, είναι θετικό ότι η συνολική συζήτηση ξεκινάει από καλή βάση. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναδεικνύει, μέχρι στιγμής ως κύριο θέμα, την επέκταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού σε 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες κατά την επόμενη διετία, αλλά και την ανάγκη να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Η κόντρα ΔΝΤ - ΕΚΤ για τις τράπεζες

Μιας και ο λόγος μεταφέρθηκε στις τράπεζες, φαίνεται ότι έχει ανάψει για τα καλά η κόντρα μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες. Από τη μία το ΔΝΤ εξέφρασε μέσω του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις την πεποίθηση ότι θα πρέπει να γίνει κεφαλαιακός έλεγχος για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες πριν από το τέλος του προγράμματος, όταν ο προγραμματισμένος έλεγχος για όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης είναι προγραμματισμένος για το φθινόπωρο του 2018.

Από την πλευρά της η ΕΚΤ ούτε καν θέλει να ακούει κάτι τέτοιο, οπότε μετά το προχθεσινό Eurogroup το μέλος του Δ.Σ. Μπενουά Κερέ εκδήλωσε σαφώς τη δυσαρέσκειά του, αναφέροντας ότι η μόνη αρμόδια να κρίνει τι χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες είναι η ΕΚΤ, συμπληρώνοντας ότι πάντα συμπεριλαμβάνονται οι ειδικές συνθήκες. Άλλωστε την εβδομάδα που πέρασε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, του οποίου οι "διαρροές" προκάλεσαν πολλές συζητήσεις, είχε αναφέρει ότι το ΔΝΤ ζητάει κεφαλαιακό έλεγχο χωρίς να στηρίζεται σε οποιαδήποτε μελέτη.

Δεν προκύπτει θέμα επιπλέον μέτρων

Βέβαια ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος άνοιξε και άλλα ζητήματα περί νέων μέτρων το 2018. Ωστόσο, αυτό το οποίο είπε είναι ότι, αν χρειαστεί να υπάρξει κάποια παρέμβαση, ως απόρροια μιας οποιασδήποτε απόκλισης, τότε είναι δεσμευτικός για τη χώρα ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%, έχοντας κατά νου ότι επικρατεί μια υστέρηση στα έσοδα του δημοσίου από αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, λόγω του πλαισίου που επικρατεί και ενδέχεται να αλλάξει.

Όμως, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι τα έσοδα από ΦΠΑ, ΕΦΚΑ αλλά και η επισκόπηση δαπανών θα εξισορροπήσουν αυτή την κατάσταση. Πάντως και το ΔΝΤ μέσω του εκπροσώπου του είπε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα νέων μέτρων.

Υπέρβαση πλεονάσματος

Επίσης στην κυβέρνηση κυριαρχεί η εκτίμηση ότι θα υπάρξει υπέρβαση του πλεονάσματος το 2017 και ως εκ τούτου θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα, το οποίο θα κατευθυνθεί στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και άλλες κοινωνικές δαπάνες, σε αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και σε αναπτυξιακές δράσεις. Άλλωστε την επίτευξη των στόχων του 2017 τόσο για το πλεόνασμα όσο και για την ανάπτυξη (1,8%) επιβεβαιώνουν και οι θεσμοί σε επίσημο επίπεδο, ενώ και στο προχθεσινό Eurogroup δεν εξέπεμψαν κανένα σήμα κινδύνου για τα έσοδα.

Οι κρίσιμες συζητήσεις

Άρα ποιο είναι το ζητούμενο; Το πρώτο και πιο σημαντικό σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες τα της διαπραγμάτευσης, είναι να τελειώσει το γρηγορότερο δυνατόν η τρίτη αξιολόγηση, καθώς μετά θα ανακύψουν τρεις μεγάλες συζητήσεις. Η πρώτη θα αφορά το αν θα συμμετάσχει ή όχι το ΔΝΤ τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα. Η δεύτερη, η οποία σχετίζεται και με την πρώτη, είναι ποιες αποφάσεις θα ληφθούν για την επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Και η τρίτη και πιο σημαντική είναι ο τρόπος με τον οποίο θα εξέλθει η Ελλάδα του Μνημονίου.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να γίνει κάτι τέτοιο δίχως να χρειαστεί χρήση της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης και γι’ αυτό έχει σχεδιάσει τις επόμενες εξόδους της στις αγορές τους επόμενους 6-8 μήνες, προκειμένου να δημιουργήσει ένα απαραίτητο "μαξιλάρι" ρευστότητας. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η πιστοληπτική γραμμή λειτουργεί προληπτικά, οπότε, αν ληφθεί απόφαση χρήσης της, συνοδεύεται από επιπλέον παρεμβάσεις, ακόμη κι αν η χώρα την οποία αφορά δεν κάνει εν τέλει χρήση των χρημάτων.

Σημαντικό roadshow Παπαδημητρίου στο Λονδίνο με 30 εταιρείες

Ένα από τα σημαντικότερα, ίσως, επενδυτικά roadshow των τελευταίων ετών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο. Πρόκειται για το 12ο Annual Greek Roadshow που διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ από κυβερνητικής πλευράς θα συμμετάσχει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού που συνομίλησαν με την "Αυγή", είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το ότι στο φετινό roadshow παρατηρείται αύξηση των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών που θα συμμετάσχουν, ενώ συνολικά οι εταιρείες θα πάρουν μέρος θα είναι 30, ήτοι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει σημειωθεί μέσα στα χρόνια της κρίσης.

Ο συγκεκριμένος αριθμός αποτελεί ρεκόρ, καθώς το 2009 συμμετείχαν 29, το 2010 έλαβαν μέρος 26, το 2011 ήταν 26, το 2012 παρέστησαν 24, το 2013 ο αριθμός ανήλθε στο 25, το 2014 ανέβηκε στο 28, ενώ το 2015 ταξίδεψαν στο Λονδίνο 23. Σημαντικό από σημειολογικής άποψης είναι το γεγονός, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομίας, ότι θα συμμετάσχει για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια η Auto Hellas

Από εκεί και πέρα ο Δημήτρης Παπαδημητρίου αναμένεται να έχει ένα βαρύ πρόγραμμα κατά τις ημέρες που θα βρεθεί εκεί, ενώ θα πραγματοποιήσει επαφές με δεκάδες εκπροσώπους ξένων funds κατά την τετραήμερη επίσκεψή του, όπου θα παρουσιάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας. Κρίνεται επίσης σημαντικό το ότι θα συνοδεύεται τόσο από τους λεγόμενους επενδυτές χαρτοφυλακίου όσο και από επενδυτές της πραγματικής οικονομίας.

Οι επιχειρήσεις

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές οι εταιρείες που θα παρευρεθούν στο Λονδίνο θα είναι οι εξής:

1. ΑΔΜΗΕ Holdings 2. Aegean Airlines 3. Alpha Bank 4. Athens Exchange Group 5. Attica Bank 6. Autohellas 7. Ellaktor/ El Tech Anemos 8. Eurobank 9. Folli Follie Group 10. Fourlis 11. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ/ ΤΕΡΝΑ Energy 12. Grivalia Properties 13. ΕΛ.ΠΕ. 14. Intralot 15. Κρι Κρι 16. Lamda Development 17. Marfin Investment Group 18. MLS 19. Motor Oil 20. Mytilineos Holdings 21. Εθνική Τράπεζα 22. Εθνική Πανγαία 23. ΟΠΑΠ 24. ΟΤΕ 25. Τράπεζα Πειραιώς 26. ΔΕΗ 27. Sarantis Group 28. Πλαστικά Θράκης 29. Τιταν 30. Βιοχάλκο / Cenergy Holdings.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL