Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Πρόθυμες για εξαγορές και συγχωνεύσεις 3 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόθυμες για εξαγορές και συγχωνεύσεις 3 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις

Ενισχύεται θεαματικά η αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ εντονότερη είναι πλέον και η διάθεση των ελληνικών επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές στην Ελλάδα, καθώς δέλεαρ αποτελούν η απόκτηση τεχνολογίας, η ενίσχυση της παραγωγικής δυνατότητας και η απόσπαση μεγαλύτερων μεριδίων αγοράς. Αυτό, όπως και η θεαματική αποκατάσταση της αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία, προκύπτουν με βάση τα αποτελέσματα της 16ης έκδοσης του Global Capital Confidence Barometer (CCB) της Ernst & Young.

Πιo συγκεκριμένα, αισιόδοξοι εμφανίζονται περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (κατά βάση στελέχη επιχειρήσεων) για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, καθώς το ποσοστό όσων βλέπουν βελτίωση εκτινάχθηκε στο 53% από μόλις 6% που ήταν τον περασμένο Οκτώβριο και από 8% τον Απρίλιο του 2016. Ιδιαίτερα θετικές εμφανίζονται ειδικότερα οι εκτιμήσεις για τη βραχυπρόθεσμη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας (σε ποσοστό 47%), καθώς και τη διαθεσιμότητα πιστώσεων (40%).

Παράλληλα έχει αυξηθεί στο 43%, από 21% τον Οκτώβριο του 2016 και από 8% τον Απρίλιο του 2016, και το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι η τοπική αγορά των συγχωνεύσεων και εξαγορών βελτιώνεται. Ειδικότερα ένα 60% (από 35% που είχε καταγραφεί τον περασμένο Οκτώβριο) αναφέρει ότι βελτιώνεται η ποιότητα των ευκαιριών εξαγορών.

Με τα δεδομένα αυτά, για πρώτη φορά από το 2015 εμφανίζεται αυξημένο και το ποσοστό των συμμετεχόντων που εκτιμά ότι η επιχείρησή του θα επιδιώξει ενεργά συγχωνεύσεις και εξαγορές κατά το επόμενο δωδεκάμηνο, φθάνοντας το 30% από 26% τον Οκτώβριο, υστερώντας, ωστόσο, ακόμη σημαντικά σε σχέση με το παγκόσμιο δείγμα (56%), σύμφωνα με την Ernst & Young.

Ανάγκη για ανάπτυξη

Κινητήρια δύναμη των σχεδίων συγχωνεύσεων και εξαγορών φαίνεται να είναι η ανάγκη για ανάπτυξη: είναι χαρακτηριστικό ότι ποσοστό 32% αναφέρει ως βασικό κίνητρο για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές την απόκτηση τεχνολογίας ή νέων παραγωγικών δυνατοτήτων και το 29% την αύξηση του μεριδίου αγοράς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ειδικής έκδοσης της Ernst & Young, η αβεβαιότητα για την πολιτική και το ενδεχόμενο αυξημένου κυβερνητικού παρεμβατισμού -μέσω νέων πολιτικών και κανονισμών- περιλαμβάνονται μεταξύ των ανησυχιών των στελεχών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο οι συνάψεις συμφωνιών υποστηρίζονται από τους θετικούς εταιρικούς δείκτες και την ανάκαμψη της οικονομικής εμπιστοσύνης, με το 64% των στελεχών που ερωτήθηκαν, έναντι 21% τον Οκτώβριο του 2016, να εκτιμά ότι η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας βελτιώνεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL