Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Τριπλή ελεγκτική έφοδος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τριπλή ελεγκτική έφοδος

Τριπλή ελεγκτική απειλή, από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, από εφοριακούς και από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, η οποία συνεπάγεται πρόστιμο 1.500 ευρώ, αντιμετωπίζουν από σήμερα όσοι επαγγελματίες δεν έχουν εγκαταστήσει και θέσει σε λειτουργία τερματικό αποδοχής καρτών (POS).

Συνεργεία, μανάβικα, κρεοπωλεία, φούρνοι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ιατρεία, δικηγορικά, λογιστικά και αρχιτεκτονικά γραφεία, εστιατόρια, μπαρ, κομμωτήρια, κουρεία, γυμναστήρια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, 85 τον αριθμό, υποχρεούνται, είκοσι πέντε μήνες μετά την επιβολή των capital controls, που καθιέρωσαν στην καθημερινή συναλλακτική πρακτική τις πληρωμές με άυλο χρήμα, να διαθέτουν από σήμερα POS, και ενώ δεν δίδεται παράταση στις προθεσμίες που προβλέπουν οι διατάξεις του σχετικού νόμου. Ωστόσο, εάν αποδεδειγμένα υπάρχει τις πρώτες ημέρες τεχνικό πρόβλημα με όσους δεν πρόλαβαν να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους ή υπήρξε αδυναμία να αποκτηθούν POS επειδή οι επαγγελματίες είχαν καταχωρισθεί στη "μαύρη λίστα" του Τειρεσία και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να προμηθευτούν POS από τις τράπεζες, μπορούν να κάνουν χρήση όχι μόνο τερματικών συσκευών αλλά και ηλεκτρονικών εφαρμογών για την αποδοχή καρτών, όπως παρέχονται ήδη από την αγορά (ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις μπορούν να χρεώσουν κάρτες χωρίς συσκευή και χωρίς δέσμευση συμβολαίου μέσα από smartphones, tablets και υπολογιστές για τη λήψη πληρωμών με ηλεκτρονικά μέσα, βάσει του νόμου 4446/2016, που ταυτόχρονα καλύπτει και τον καταναλωτή για τη συμπλήρωση του αφορολόγητου).

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν αρμόδιοι κύκλοι, για μικρό χρονικό διάστημα θα επιδειχθεί από τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας επιείκεια ως προς τα πρόστιμα για όσους δεν διαθέτουν, αλλά έχουν ήδη απευθύνει αίτημα απόκτησης τερματικού ή ηλεκτρονικής εφαρμογής πριν από τη σημερινή καταληκτική ημερομηνία της 27ης Ιουλίου και δεν έχουν ακόμη καταφέρει να τα προμηθευτούν λόγω του μεγάλου όγκου των αιτημάτων που έχουν δεχτεί οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών (τράπεζες, ιδρύματα πληρωμών, ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος).

Όσοι δεν συμμορφωθούν και εντοπιστούν από τις ελεγκτικές αρχές (Γ.Γ. Εμπορίου, εφοριακοί, ΣΔΟΕ) κινδινεύουν με πρόστιμο 1.500 ευρώ. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει ελέγχους σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες για τα POS. Σε πρώτο στάδιο, οι έλεγχοι θα γίνουν για να διαπιστωθεί ποιοι δεν συμμορφώθηκαν με το μέτρο, ενώ σε επόμενο στάδιο προγραμματίζονται ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στις συναλλαγές που γίνονται με πλαστικό χρήμα.

Τα πρόστιμα

Σημειώνεται ότι εφόσον μια επιχείρηση πραγματοποίησε έναρξη εργασιών μεταξύ 27 Ιουνίου και 27 Ιουλίου θα πρέπει να εγκαταστήσει POS το αργότερο έως τις 27 Αυγούστου. Όποιος κάνει έναρξη μετά την 27η Ιουλίου, θα πρέπει να προχωρήσει στην εγκατάσταση POS το αργότερο σε 30 ημέρες από την ημερομηνία της έναρξης δραστηριότητας.

Το πρόστιμο

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που δεν θα συμμορφωθούν με τη σχετική υποχρέωση θα είναι αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.500 ευρώ. Εφόσον, όμως, προσκομίσουν στην υπηρεσία που τους επέβαλε το πρόστιμο αποδεικτικό εγκατάστασης της συσκευής POS ή εξοφλήσουν το πρόστιμο εντός 30 ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης, τότε τους επιβάλλεται το μισό, δηλαδή 750 ευρώ.

Επίσης, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υποχρεώνονται να εγκαταστήσουν POS θα πρέπει να αναρτήσουν σε εμφανές σημείο της επαγγελματικής τους εγκατάστασης την πινακίδα με την εξής πληροφορία: «Ο καταναλωτής δικαιούται να πληρώσει με τη χρήση πιστωτικής, χρεωστικής ή προπληρωμένης κάρτας», «Consumers may pay with credit, debit or prepaid card». Το πρόστιμο για μη τήρηση αυτής της υποχρέωσης είναι 1.000 ευρώ. Μάλιστα το πρόστιμο επιβάλλεται ακόμη και στις περιπτώσεις που το περιεχόμενο της γνωστοποίησης αφήνει περιθώρια παρερμηνειών ή δεν έχει αναρτηθεί σε ευκρινές σημείο.

Άτυπη παράταση ζητούν οι έμποροι

Στο μεταξύ, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας υπενθυμίζει με εγκύκλιό της προς τις Ομοσπονδίες και τους Εμπορικούς Συλλόγους ανά την επικράτεια ότι, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 45231/20-4-2017 Υπουργική Απόφαση, η προθεσμία για την προμήθεια μηχανημάτων POS από τις επιχειρήσεις λήγει σήμερα 27 Ιουλίου 2017.

Σε αυτήν αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι "Επειδή τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται συνωστισμός στις τράπεζες για την έγκαιρη παραλαβή των POS, η ΕΣΕΕ ζήτησε από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου μία άτυπη ανοχή έναρξης των ελέγχων στην αγορά μετά τις 31/7/17. Παράλληλα, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις ανάγκες των μελών σας στα αυτοκόλλητα κατοχής POS, τα οποία έχει εκδώσει η ΕΣΕΕ, ώστε να σας προμηθεύσουμε με τις σχετικές ποσότητες για την αποφυγή περιττών ελέγχων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL