Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Το πρώτο βήμα για την έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια / Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το πρώτο βήμα για την έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια / Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα...

Η απαραίτητη προετοιμασία φαίνεται πως έχει γίνει εδώ και αρκετές ημέρες... Ο κύβος ερρίφθη και η Ελλάδα είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει, πιθανότατα αύριο Δευτέρα, την πρώτη της δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και τίποτα δεν μπορεί να προεξοφληθεί και ίσως υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση. Πάντως, το "μπαράζ" των θετικών δηλώσεων των τελευταίων ημερών από κορυφαίους Ευρωπαίους θεσμικούς παράγοντες αλλά και του ΔΝΤ προμήνυε μια τέτοια εξέλιξη. Άλλωστε, υπήρχαν και διάφοροι επενδυτές και τραπεζίτες οι οποίοι προέβησαν σε επίσημες ή όχι "διαρροές" προς διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προετοιμάζοντας μια έξοδο της Ελλάδας στις αγορές σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τις επόμενες ημέρες -αν όχι αύριο πιθανότατα- αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών από τον αρμόδιο ΟΔΔΗΧ και έτσι η χώρα μας θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου 5ετούς διάρκειας ως την πρώτη δοκιμαστική σε μια σειρά εξόδων, οι οποίες αναμένεται να ακολουθήσουν μέχρι την οριστική μετά το τέλος του προγράμματος, ήτοι το καλοκαίρι του 2018. Άλλωστε, προ δεκαπενθημέρου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει από το βήμα του "Economist" ότι "δεν θέλουμε να πάμε υπερβολικά γρήγορα, αλλά θέλουμε οι αγορές να ξέρουν ότι έχουμε στρατηγική που θα οδηγήσει σε 2-3-4 εξόδους", τοποθετώντας μάλιστα τότε χρονικά το ζήτημα σε βραχυπρόθεσμο ως μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Την ίδια ημέρα, από το ίδιο βήμα, ο πρωθυπουργός διεμήνυε: "Τώρα η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές προστατευμένα και για επικοινωνιακούς λόγους. Θα βγει με το σπαθί της και με όρους βιώσιμης προοπτικής".

Προσδοκία για χαμηλότερο επιτόκιο

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη "επαφή" με τις αγορές αποτελεί ένα είδος δοκιμασίας για την ελληνική οικονομία, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στο επιτόκιο που θα επιτευχθεί τελικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτόκιο αναμένεται να κυμανθεί κοντά στο 4,4%-4,5%. Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Απριλίου 2014 είχε πραγματοποιηθεί μια πρώτη έκδοση 5ετούς ομολόγου, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται 4,95%. Τότε η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου πανηγύριζε, ενώ δεν υπήρξε αντίστοιχη συνέχεια προσέγγισης των αγορών για δανεισμό της χώρας. Επομένως, το χαμηλότερο επιτόκιο, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, θα καταγράψει την καλύτερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία, έχοντας μάλιστα θετικό πρόσημο όσον αφορά την προοπτική της.

Ποσό και υπερκάλυψη

Το ποσό που θα αναζητήσει η χώρα μας στις αγορές παραμένει άγνωστο, ωστόσο στελέχη της αγοράς εκτιμούσαν πως ένα ποσό 3 δισ. ευρώ είναι λογικό, σημειώνοντας ότι σημαντικό είναι να φανεί και κατά πόσο θα υπερκαλυφθεί η ελληνική έξοδος. Φυσικά, αναμένεται πως θα συμμετάσχουν και ξένοι, και Έλληνες επενδυτές, ενώ το πιθανότερο είναι να εισαχθούν στη συγκεκριμένη διαδικασία και οι ελληνικές συστημικές τράπεζες με λίγα εκατομμύρια ευρώ. Για να γίνει κατανοητό το νόημα της υπερκάλυψης ή όχι, αρκεί να υπενθυμίσουμε ένα γεγονός που συνέβη το 2010. Τότε, η τελευταία "επαφή" της Ελλάδας με τις αγορές, πριν από την υπογραφή του Μνημονίου από τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ήταν μια παταγώδης αποτυχία. Ήταν Απρίλιος του 2010 όταν η Ελλάδα "βγήκε" να ζητήσει 1 δισ. ευρώ με 20ετές ομόλογο. Εν τέλει, έλαβε μόνο 390 εκατ. ευρώ.

Οι επαφές σε Λονδίνο και Ουάσιγκτον

Όποιο χρονικό σημείο κι αν επιλεγεί τελικά, η κυβέρνηση φέρεται να έχει πραγματοποιήσει τις απαραίτητες επαφές για την κάλυψη της έκδοσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης βρέθηκε κατά τις προηγούμενες ημέρες στο Λονδίνο με σκοπό να έχει συναντήσεις και για το θέμα αυτό.

Άλλωστε, στα τέλη Ιουνίου, τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου επισκέφτηκαν Λονδίνο και Ουάσιγκτον αντίστοιχα προκειμένου να πραγματοποιήσουν με τη σειρά τους επαφές με επενδυτές. Είναι σαφές -προέκυψε και από δήλωση ενός εκ των επενδυτών στο Reuters- ότι υπήρξε ενδιαφέρον και για την αγορά ελληνικών ομολόγων.

Να "προληφθεί" το ΔΝΤ

Είναι πέρα από σαφές ότι οι όποιες αποφάσεις για έξοδο επηρεάστηκαν από το θετικό μομέντουμ της επίσημης πλέον εκκίνησης των διαδικασιών άρσης του υπερβολικού ελλείμματος για τη χώρα μας, ενώ δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι ρόλο έπαιξε και το ότι στις 20 Ιουλίου το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα κληθεί να εγκρίνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, επισυνάπτοντας μάλιστα και την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Και αυτό καθώς πιθανολογείται ευλόγως ότι το Ταμείο θα συστήνει περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αν και θα αναγνωρίσει τις προσπάθειες που θα έχει κάνει η Ελλάδα. Με μια έξοδο της χώρας στις αγορές πριν από αυτό, θα προληφθούν οι όποιες ανησυχίες του Ταμείου.

Ο ρόλος της αναβάθμισης από τη Moody's

Στα θετικά συγκαταλέγεται και η πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα από τον διεθνή οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος αποτίμησε θετικά τη συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Ο οίκος αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα Caa2 από Caa3, όμως το άκρως σημαντικό είναι ότι "αναβαθμίστηκε" σε θετική, από σταθερή, η προοπτική της οικονομίας μας.

Ο παράγοντας της μη ένταξης στην προληπτική πιστωτική γραμμή

Σημαντικό μήνυμα στις αγορές έδωσε και η πρόσφατη επισήμανση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το Βήμα του "Economist" ότι η χώρα μας δεν θα χρειαστεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή στο τέλος του προγράμματος. "Η Ελλάδα δεν θα αναζητήσει το καλοκαίρι του 2018 πιστωτική γραμμή στήριξης με νέες δεσμεύσεις, δηλαδή ένα κεκαλυμμένο Μνημόνιο για να αποχαιρετήσει το πρόγραμμα, αλλά μετά την απόφαση της 15ης του Ιουνίου είμαστε βέβαιοι ότι θα βγει καθαρά και θα αποχαιρετήσει οριστικά τα Μνημόνια" είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η έκθεση που δείχνει τον δρόμο

Άλλωστε, σύμφωνα με την έκθεση που έχει συντάξει η Γκέρτρουντ Τούμπελ - Γκούγκερελ ως ανεξάρτητη αξιολογητής, οι τέσσερις χώρες που έχουν βγει από προγράμματα του ΕSM -Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος και Ισπανία (για τις τράπεζες)- δεν έκαναν χρήση μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον ΕSM για την έξοδό τους στις αγορές, αλλά βασίστηκαν κυρίως στη δημιουργία σημαντικών ταμειακών αποθεμάτων, κάτι το οποίο πράττει η χώρα μας. Για την ενίσχυση των ταμειακών αποθεμάτων τους, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία χρησιμοποίησαν το αδιάθετο ποσό που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους, ενώ το Δ.Σ. του ΕSΜ δεν ενεργοποίησε ποτέ τα μέτρα προληπτικής στήριξης των χωρών για την επιστροφή τους στις αγορές, όπως μια συμφωνία για μια προληπτική πιστωτική γραμμή μετά την έξοδό τους από το πρόγραμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL