Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.2°C18.5°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.8°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
2 BF 67%
Σε ανοδική πορεία επενδύσεις, κατανάλωση, εργασία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ανοδική πορεία επενδύσεις, κατανάλωση, εργασία

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η στατιστική αποτελεί έναν εύσχημο τρόπο να πεις ψέματα... Επίσης μπορεί, λόγω της παρατεταμένης μνημονιακής περιόδου, οι πολίτες να ακούνε τη λέξη "ανάπτυξη" και να επιδεικνύουν αυθόρμητα ανακλαστικά που εντάσσονται σε ένα ευρύ φάσμα: από απλή αποστροφή έως και χυδαία ειρωνεία και από την πεποίθηση ότι, ακόμη και να γίνει, δεν θα τους αφορά μέχρι το ότι πρόκειται για "μαγική εικόνα" των οικονομολόγων.

Ωστόσο τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι πολύ ενθαρρυντικά και αναμένεται να "συνδέσουν" τη στατιστική με την πραγματικότητα το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, σε σχέση με τον τρόπο κατανομής της ανάπτυξης, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα γίνει με δίκαιο τρόπο και θα αφορά τα μεσαία και πιο αδύναμα στρώματα, τα οποία έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, αλλά κατά καιρούς έχουν υπάρξει προσπάθειες αμφισβήτησης του ίδιου του φαινομένου.

Τα σημάδια

Πολλά είναι τα πρώιμα σημάδια ανάκαμψης που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην ελληνική οικονομία κατά τους τελευταίους μήνες, παρά το ότι η μεγάλη καθυστέρηση στην αξιολόγηση, η οποία οφειλόταν κατά κύριο λόγο στη διχογνωμία των δανειστών, οδήγησε σε επιμέρους προβλήματα.

Το πρώτο και βασικό στοιχείο είναι ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 έχει επιτευχθεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4%, ενώ η δυσμενέστερη πρόβλεψη για το σύνολο του έτους τοποθετείται στο 1,6%, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι το ποσοστό θα είναι τουλάχιστον 2%. Για την παραπάνω καλή είδηση συνηγορούν μια σειρά από στοιχεία που έρχονται από το 2016 και... συνεχίζουν και φέτος.

Θετικές ενδείξεις υπάρχουν και από την αγορά εργασίας, με το ποσοστό ανεργίας να συνεχίζει να βρίσκεται σε τροχιά αποκλιμάκωσης. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, οι ροές μισθωτής εργασίας στο πρώτο πεντάμηνο του 2017 είναι θετικές, ξεπερνώντας τις 215.000 νέες θέσεις εργασίας, μέγεθος που συνιστά την καλύτερη επίδοση για το πρώτο πεντάμηνο από το 2001.

Κινητήρια δύναμη η ιδιωτική κατανάλωση

Η ιδιωτική κατανάλωση ήταν η κινητήρια δύναμη της οικονομικής δραστηριότητας το 2016 καταγράφοντας αύξηση κατά 1,4%, σύμφωνα με στοιχεία που κατέγραψε στην τελευταία έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος. Μάλιστα, η επίδοση της ιδιωτικής κατανάλωσης συνδέεται με την αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών το δεύτερο εξάμηνο του 2016 (3,6%), ως αποτέλεσμα της σταδιακής σταθεροποίησης του διαθέσιμου εισοδήματος, καθώς αυξήθηκαν η απασχόληση και το εισόδημα από εργασία.

Έκρηξη τουρισμού

Την ίδια ώρα σημειώθηκε βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου το πρώτο τετράμηνο του 2017, σύμφωνα με την ΤτΕ, η οποία οφείλεται τόσο στην άνοδο των εισπράξεων από τον τουρισμό (κατά 2,4%) όσο και στη μείωση των δαπανών κατοίκων στο εξωτερικό. Οι συνολικές αφίξεις παρουσίασαν άνοδο κατά 3,2% και οι αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 11%, ενώ η κυβέρνηση αναμένει οι τουρίστες να ξεπεράσουν φέτος τα 30 εκατομμύρια.

Καλό οικονομικό κλίμα και αύξηση επενδύσεων

Και οι επενδύσεις έχουν μπει σε θετική τροχιά. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η μεγαλύτερη εισροή Άμεσων Ξένων Επενδύσεων τα χρόνια της κρίσης σημειώθηκε το 2016, καθώς τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2015 και έφτασαν τα 2, 826 δισ. βάσει στοιχείων της ΤτΕ.

Οι προοπτικές σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και η σταδιακή άρση της αβεβαιότητας λόγω του προχωρημένου σταδίου στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών αποτυπώνονταν εμφανώς και στους βασικούς δείκτες οικονομικής συγκυρίας, οι οποίοι εκφράζουν τις προσδοκίες που καλλιεργούνται σχετικά με την εξέλιξη της οικονομίας.

Συγκεκριμένα ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος είχε ενισχυθεί επί τρεις συνεχόμενους μήνες φτάνοντας στις 94,9 μονάδες τον Απρίλιο 2017, επίπεδο σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο του Απριλίου 2016 (90,7 μονάδες).

Βιομηχανική παραγωγή και εξαγωγές

Επίσης ακολούθησε η αυξητική τάση της βιομηχανικής παραγωγής, η οποία συνεχίστηκε και στη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου του 2017. Η ταυτόχρονη άνοδος του όγκου παραγωγής της μεταποίησης, των ορυχείων - λατομείων και του ηλεκτρισμού οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής σε αύξηση 7,2%. Επίσης η συνολική αξία των εξαγωγών κατά τον μήνα Απρίλιο 2017 ανήλθε στο ποσό των 2,321 δισ. ευρώ έναντι 2,116 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2016 παρουσιάζοντας αύξηση 9,7%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Υποχωρεί η ανεργία

Θετικά είναι τα στοιχεία και για τη μείωση της ανεργίας, παρά το ότι παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Tους πρώτους μήνες του 2017 το ποσοστό ανεργίας συνέχισε να αποκλιμακώνεται και τον Μάρτιο του 2017 διαμορφώθηκε σε 22,5%, από 22,9% τον Φεβρουάριο και 23,2% τον Ιανουάριο του 2017.

Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας το 2016 παρέμειναν θετικές, καθώς η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,7% (έναντι 2,1% το 2015) παρά τη στασιμότητα που παρατηρήθηκε στην οικονομία. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 5,5% το 2016 και το μέσο ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 23,5%, αισθητά μειωμένο σε σχέση με το 2015 (24,9%).

Θετικό είναι πως η αύξηση της απασχόλησης το 2016 οφείλεται στη σημαντική αύξηση της μισθωτής απασχόλησης (3,1%) και των αυτοαπασχολουμένων με προσωπικό (9,4%) για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όπως αποτυπώνεται από το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα (πληροφοριακό σύστημα Εργάνη), συνεχίστηκε και το πρώτο πεντάμηνο του 2017 με το ισοζύγιο να εμφανίζεται υψηλότερο έναντι του προηγούμενου έτους (215,3 χιλ. έναντι 201,1 χιλ. νέες θέσεις εργασίας σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2016).

Το ποσοστό ανεργίας των νέων 20-29 ετών υποχώρησε σημαντικά σε ετήσια βάση από 40,6% το 2015 σε 37,7% το 2016, διατηρώντας όμως τη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε.-28.

Αύξηση αμοιβών

Μετά από μια εξαετία συνεχών μειώσεων, το σύνολο των αμοιβών της εξαρτημένης εργασίας αυξήθηκε το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ, αντανακλώντας τόσο την αισθητή αύξηση της μισθωτής απασχόλησης (2,1%) όσο και τη συγκρατημένη αύξηση των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας ανά μισθωτό (0,8%).

Ο Δείκτης Μισθών που δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ για το τέταρτο τρίμηνο του 2016, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του τέταρτου τριμήνου του 2015, παρουσιάζει αύξηση κατά 0,2%. Ο Δείκτης κατέγραφε πτωτική τάση μέχρι και το 2013, αλλά έκτοτε έχει σταθεροποιηθεί διαμορφώνοντας μια οριακά θετική τάση κατά το 2016. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η οικονομία έχει πλέον σταθεροποιηθεί και επανέρχεται σταδιακά σε αναπτυξιακή τροχιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL