Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Οδηγός για συμψηφισμό οφειλών σε εφορία και ταμεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οδηγός για συμψηφισμό οφειλών σε εφορία και ταμεία

Αυτόματα θα συμψηφίζονται ποσά που δικαιούνται να εισπράξουν από το Δημόσιο φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Οι αρμόδιες για εξόφληση χρηματικών ενταλμάτων ή άλλων τίτλων είσπραξης δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να συνεργαστούν με εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία στο πλαίσιο άμεσης ενεργοποίησης από το υπουργείο Οικονομικών των διατάξεων του άρθρου 80 του Ν. 4446/2016. Οι αρμόδιες για τις πληρωμές δημόσιες υπηρεσίες θα ακολουθούν, όποτε καλούνται να εξοφλήσουν οφειλές προς ιδιώτες, και τα εξής βήματα όπως αναφέρονται σε εγκύκλιο που απέστειλε στα υπουργεία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, με οδηγίες για έλεγχο, εκκαθάριση και πληρωμή δημοσίων δαπανών:

Πρώτον, θα αναζητούν στο TAXISnet αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας ακόμη και για πληρωτέα ποσά κάτω των 1.500 ευρώ, όριο άνω του οποίου προβλέπεται υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής ενημερότητας. Αν το ΤΑΧΙSnet δεν εκδίδει αποδεικτικό ενημερότητας λόγω οφειλής, ληξιπρόθεσμης ή μη, η αρμόδια για εξόφληση της απαίτησης του ιδιώτη υπηρεσία θα υποβάλει αίτημα αυτοδίκαιου συμψηφισμού της οφειλής του προς το Δημόσιο με την απαίτησή του από αυτό. Τα αιτήματα για συμψηφισμούς θα πρέπει να διαβιβάζονται από τις υπηρεσίες προς τις ΔΟΥ μόνο ηλεκτρονικά από 3 Ιουλίου.

Δεύτερον, θα απαιτούν από τους δικαιούχους προσκόμιση αποδεικτικών ασφαλιστικής ενημερότητας ώσπου να υπάρξει ηλεκτρονική επικοινωνία των υπηρεσιών πληρωμών με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, οπότε τα αποδεικτικά αυτά θα αναζητούνται αυτεπάγγελτα.

Ανάλογες διαδικασίες θα τηρούνται και για επιστροφές φόρου που προκύπτουν από τα πιστωτικά εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Θα καταβάλλονται αφού προηγουμένως συμψηφιστούν με οφειλές (ακόμη και μη ληξιπρόθεσμες) των δικαιούχων προς το Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό, από το φθινόπωρο που θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του 2017, οι δικαιούχοι επιστροφής φόρου εισοδήματος δεν θα λάβουν την επιστροφή από την εφορία αν δεν προηγηθούν συμψηφισμοί με τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ.

Για τη διαδικασία εξόφλησης των χρηματικών ενταλμάτων η εγκύκλιος του Γ. Χουλιαράκη σημειώνει:

* Αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας: Για είσπραξη χρημάτων ή εξόφληση τίτλων πληρωμής από το Δημόσιο για ακαθάριστο ποσό άνω των 1.500 ευρώ καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας.

* Διαδικασία συμψηφισμού: Κατά την εξόφληση τίτλων πληρωμής ακόμη και ποσού κάτω των 1.500 ευρώ, κατά τις οποίες δεν απαιτείται προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας, πρέπει να ελέγχεται τυχόν συνδρομή προϋποθέσεων συμψηφισμού. Ειδικότερα θα αναζητείται αυτεπάγγελτα αποδεικτικό ενημερότητας «για είσπραξη χρημάτων από φορείς κεντρικής διοίκησης» και, εάν το αποδεικτικό δεν χορηγείται από το TAXISnet, η αρμόδια οικονομική υπηρεσία πρέπει να αποστέλλει αίτημα συμψηφισμού εκκαθαρισμένης και βέβαιης απαίτησης στη ΔΟΥ του δικαιούχου για τυχόν συμψηφισμό. Η αποστολή του αιτήματος συμψηφισμού θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής διεπαφής από 3 Ιουλίου.

* Ασφαλιστική ενημερότητα: Δεν θα εξοφλείται χρηματική εντολή χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα από τον εκάστοτε φορέα κύριας ασφάλισης του δικαιούχου, η οποία αποτελεί δικαιολογητικό εξόφλησης και αναζητείται αυτεπάγγελτα. Έως την ολοκλήρωση των σχετικών ηλεκτρονικών διεπαφών του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Δημοσιονομικής Πολιτικής (ΟΠΣΔΠ) με το πληροφοριακό σύστημα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), η ασφαλιστική ενημερότητα θα πρέπει να προσκομίζεται από τον δικαιούχο.

Ασφαλιστική ενημερότητα θα χορηγείται από τις αρμόδιες κατά την 31.12.2016 υπηρεσίες των εντασσομένων στον ΕΦΚΑ ασφαλιστικών φορέων, οι οποίες λειτουργούν πλέον ως υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Η σειρά προτεραιότητας ικανοποίησης των δικαιούχων είναι:

1. Ελληνικό Δημόσιο.

2. Ασφαλιστικοί οργανισμοί.

3. Κατάσχοντες / εκδοχείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL