Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Στην πρίζα... για "καθαρή ενέργεια"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην πρίζα... για "καθαρή ενέργεια"

Σε όχημα που θα οδηγήσει στη ΔΕΗ του μέλλοντος, αξιοποιώντας όλα τα δυνατά πεδία που σχετίζονται με την “πράσινη” ενέργεια, εξελίσσεται η θυγατρική της εταιρεία, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, επεκτεινόμενη σε περισσότερες και νέες δραστηριότητες, αλλά και “ανασταίνοντας” σημαντικά έργα-επενδύσεις σε τομείς που βρίσκονταν σε αδράνεια, όπως η αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων.

Μάλιστα υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ ανέφερε χαρακτηριστικά στην κυριακάτικη "Αυγή" ότι σήμερα είναι τέτοια η δυναμική για την ανάπτυξη του τομέα των ΑΠΕ, που θυμίζει την ένταση της χρήσης του λιγνίτη κατά τον εξηλεκτρισμό της χώρας, πριν από περίπου 60 χρόνια. Σημείωσε δε, επιβεβαιώνοντας και πρόσφατη σχετική τοποθέτηση του επικεφαλής της επιχείρησης Μ. Παναγιωτάκη, ότι πλέον τα όποια έσοδα της ΔΕΗ θα κατευθύνονται μόνο σε έργα-επενδύσεις, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση της ηλεκτροπαραγωγής μέσω καθαρών μορφών ενέργειας.

Στην κατεύθυνση αυτή, στην πρόσφατη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ προχώρησε στην τροποποίηση - επέκταση του καταστατικού για τον σκοπό της θυγατρικής της εταιρείας, ενσωματώνοντας και τα εξής πεδία δραστηριότητας:

* Μελέτη, σχεδιασμός, κατασκευή, επίβλεψη, εγκατάσταση, οργάνωση, λειτουργία, συντήρηση, επέκταση, διαχείριση και εκμετάλλευση έργων και σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) οποιασδήποτε πηγής χωρίς περιορισμό στο ύψος του προϋπολογισμού αυτών, μετά των συναφών τους εγκαταστάσεων καθώς και των μέσων και προϊόντων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τις δραστηριότητες της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οποιασδήποτε μορφής.

* Έρευνα, ανάπτυξη και κατασκευή μέσων και προϊόντων, καθώς και των επιμέρους οργάνων, τμημάτων και συστατικών αυτών, που επιτρέπουν άμεσα ή έμμεσα τη μετατροπή της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε ηλεκτρική. Η προμήθεια στην εγχώρια αγορά ή σε αγορές του εξωτερικού των παραγομένων προϊόντων, καθώς και κάθε άλλου συναφούς με το αντικείμενο της εταιρείας προϊόντος και η παροχή υπηρεσιών συντήρησης αυτών.

* Διαχείριση αποβλήτων γενικά.

* Επεξεργασία θαλασσίου ή υφάλμυρου ύδατος με σκοπό την αφαλάτωση και την εμπορία πόσιμου ύδατος ή/και για άρδευση.

* Προμήθεια, εγκατάσταση, θέση σε λειτουργία και τεχνική υποστήριξη ενεργειακών συστημάτων.

* Παροχή κάθε σχετικής προς τις ανωτέρω δραστηριότητες υπηρεσίας.

* Παροχή ενεργειακών υπηρεσιών στις εγκαταστάσεις των καταναλωτών - πελατών σύμβασης ενεργειακής απόδοσης και η παροχή υπηρεσιών εξοικονόμησης ενέργειας.

* Πρακτόρευση ή/και αντιπροσώπευση προϊόντων και υπηρεσιών συναφών με τα ανωτέρω αντικείμενα.

* Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της.

Παράλληλα, ενισχύοντας και τον εξωστρεφή της προσανατολισμό, προβλέπει και τη δυνατότητα ίδρυσης εταιρειών, με σύμπραξη ή και συμμετοχή σε κάθε είδους και εθνικότητας εταιρείες, επιχειρήσεις ή κοινοπραξίες οποιουδήποτε τύπου με όμοιους, συναφείς ή επ' ωφελεία των δραστηριοτήτων της, σκοπούς, εντός κι εκτός Ελλάδας. Μάλιστα, για την επίτευξη του στόχου αυτού η εταιρεία θα μπορεί στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό να ιδρύει υποκαταστήματα, γραφεία, πρακτορεία ή αντιπροσωπείες, να συνεργάζεται με οποιονδήποτε τρόπο με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, να συμμετέχει σε διαγωνισμούς ώς και να αναθέτει εργολαβίες ή υπεργολαβίες, να προβαίνει σε χρηματοδότηση έργων σχετικών με ΑΠΕ, να παρέχει εγγυήσεις υπέρ τρίτων νομικών ή φυσικών προσώπων και ιδίως υπέρ συνδεδεμένων επιχειρήσεων, εφόσον εξυπηρετείται η πραγμάτωση του εταιρικού σκοπού.

Στρατηγικός εταίρος στα γεωθερμικά εργοστάσια

Συγχρόνως, ενεργοποιείται η αξιοποίηση πεδίων γεωθερμίας, που αποτελεί μια μορφή “πράσινης” ενέργειας, η οποία είναι φυσική, γηγενής (προέρχεται από το εσωτερικό της γης) ανανεώσιμη, με χαμηλές έως μηδαμινές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, αλλά έως τώρα είναι στην ουσία ανύπαρκτη στο εθνικό ενεργειακό ισοζύγιο.

Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα η εκκίνηση νέας διαδικασίας επιλογής εταίρου (μετά το “πάγωμα” διαγωνισμού του 2012) για την από κοινού με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗ ΑΝ) ανάπτυξη και λειτουργία γεωθερμικών σταθμών σε τέσσερις μισθωμένες γεωθερμικές περιοχές της εταιρείας.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο μέσω του οποίου η ΔΕΗ ΑΝ επιδιώκει να προσελκύσει στρατηγικούς εταίρους αφορά στην επένδυση σε νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί, προκειμένου να αναπτύξει και να διαχειριστεί τα εργοστάσια γεωθερμικής ενέργειας, τα οποία θα εγκατασταθούν στις γεωθερμικές περιοχές, όπου η εταιρεία κατέχει το αποκλειστικό δικαίωμα για την έρευνα και την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού. Δηλαδή η συνεργασία αφορά στο στάδιο της ηλεκτροπαραγωγής, αφού η ΔΕΗ ΑΝ θα έχει ολοκληρώσει τις έρευνες και την εγκατάσταση υποδομών.

191.300 Mwh ετησίως από γεωθερμία

Υπενθυμίζεται ότι στη ΔΕΗ ΑΝ έχουν παραχωρηθεί αποκλειστικά δικαιώματα για την έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού (κατά βάση υψηλής ενθαλπίας -δηλαδή περισσότερους από 150 βαθμούς C, που χρησιμοποιείται συνήθως για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας) σε τέσσερα νησιά/περιοχές:

- Στο σύμπλεγμα Μήλος - Κίμωλος - Πολύαιγος.

- Στη Νίσυρο.

- Στη Λέσβο.

- Στα Μέθανα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις τέσσερις αυτές περιοχές, η συνολική ισχύς των νέων εργοστασίων που θα εγκατασταθούν υπολογίζεται σε 23 MW, ενώ η παραγωγή αναμένεται να φτάσει, συνολικά, σε 191.300 Mwh ετησίως. Βέβαια, αυτές οι γεωθερμικές περιοχές έχουν διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης, καθώς κάποιες περιοχές διαθέτουν αποδεδειγμένα γεωθερμικά πεδία (Μήλος, Νίσυρος) και άλλες έχουν ισχυρές ενδείξεις γεωθερμικού δυναμικού, αλλά σε διαφορετικό βαθμό διερεύνησης (στη Λέσβο έχουν γίνει βαθιές ερευνητικές γεωτρήσεις, στην Κίμωλο και στα Μέθανα έχουν ολοκληρωθεί μόνο ρηχές διανοίξεις και γεωφυσικές μελέτες).

Η αρχική διάρκεια της μίσθωσης για τα ανωτέρω γεωθερμικά πεδία ήταν 30 χρόνια και παρατάθηκε, το 2015 (μέσω του νόμου 4342), για ακόμα μια πενταετία, ενώ η ΔΕΗ ΑΝ, που έχει αποκλειστικά τα μισθωτικά δικαιώματα, μπορεί να αιτηθεί παράταση 20 ετών για κάθε περιοχή, στο τέλος του αρχικού χρόνου, που υπόκειται στην έγκριση του εκάστοτε υπουργού Ενέργειας και μπορεί να δοθεί, εφόσον όμως έχουν ήδη γίνει ουσιώδεις επενδύσεις για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού δυναμικού.

Σε αυτό το πλαίσιο η ΔΕΗ ΑΝ θα πρέπει να έχει ξεκινήσει τη λειτουργία σταθμού ηλεκτροπαραγωγής:

- έως τον Δεκέμβριο 2019 στο σύμπλεγμα Μήλος - Κίμωλος - Πολύαιγος (ισχύος 5 MW),

- έως τον Δεκέμβριο 2018 στη Λέσβο (ισχύος 8 MW),

- έως τον Δεκέμβριο 2019 στη Νίσυρο (ισχύος 5 MW),

- έως τον Δεκέμβριο 2020 στα Μέθανα (ισχύος 5 MW).

Με βάση και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα, οι επενδύσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα ενώ άμεση θα είναι και η εξεύρεση στρατηγικού εταίρου.

Με εξαίρεση τα Μέθανα, που θα συνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα, οι γεωθερμικές περιοχές προς το παρόν δεν είναι συνδεδεμένες και η ισχύς τους αρχικά θα συμβάλλει στην ικανοποίηση των τοπικών αναγκών ζήτησης. Ωστόσο, υπάρχουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια για τη σύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρισμού. Το πιο προχωρημένο σχέδιο για τις διασυνδέσεις αυτές αφορά τη Μήλο, που αναμένεται να συνδεθεί με το ηπειρωτικό σύστημα στις αρχές 2020. Επιπλέον, η Νίσυρος μπορεί να υποστηρίξει τη ζήτηση εννέα γειτονικών διασυνδεδεμένων νησιών, ενώ η Λέσβος έχει επαρκή ζήτηση ενέργειας για να στηρίξει μια μεγαλύτερη γεωθερμική μονάδα.

Εξεύρεση στρατηγικού εταίρου

Στόχος της ΔΕΗ ΑΝ είναι η εξεύρεση στρατηγικού εταίρου με μεγάλη εμπειρία στη χρηματοδότηση, ανάπτυξη και λειτουργία γεωθερμικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος θα επενδύσει στην εταιρεία που θα αναπτύξει και θα λειτουργήσει τις μονάδες αυτές. Ο εταίρος αυτός θα πρέπει επίσης να έχει σημαντική εμπειρία στην ανάπτυξη και διαχείριση γεωθερμικών πεδίων, προκειμένου να δύναται να παρέχει συμβουλές στη ΔΕΗ ΑΝ κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και διαχείρισης, από την ίδια, των γεωθερμικών πεδίων για τα οποία διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL