Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Έως 30 Σεπτεμβρίου και με "πέναλτι" 2 και 3 μονάδων / Παράταση για την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έως 30 Σεπτεμβρίου και με "πέναλτι" 2 και 3 μονάδων / Παράταση για την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων

Τετράμηνο παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στη ρύθμιση οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων, ήτοι έως τις 30 Σεπτεμβρίου, από 31 Μαΐου όπως προβλεπόταν αρχικώς, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Η εν λόγω παράταση συνοδεύεται και από αύξηση του συντελεστή του τυχόν οφειλόμενου πρόσθετου φόρου επί του κύριου, ως εξής:

* Από 10% σε 12% για αρχικές τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται μετά τις 31 Μαΐου.

* Από 15% και 30% σε 18% και 36% αντίστοιχα για τις κατά περίπτωση δηλώσεις φορολογουμένων που υποβάλλονται από 1ης Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου μετά την κοινοποίηση της σχετικής εντολής ελέγχου από την εφορία.

Αν η κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης παροχής πληροφοριών έχει ημερομηνία πριν από τις 31 Μαΐου για δηλώσεις που υποβάλλονται από 1η Ιουνίου και έως τη λήξη της προθεσμίας των 90 ημερών από την κοινοποίηση εντολής ελέγχου, εφαρμόζεται ο συντελεστής πρόσθετου φόρου 10%.

Εξάλλου, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν πληροφορίες για παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και καλούν τους φορολογούμενους να εκπληρώσουν εγκαίρως την υποχρέωσή τους.

Δεν επιβαρύνονται οι αγρότες

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα επιβάρυνσης των αγροτών» υπογράμμισε η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου αναφερόμενη στις διατάξεις για την τροποποίηση του κώδικα ΦΠΑ οι οποίες περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση κοινοτικής Οδηγίας για την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών. Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η Κ. Παπανάτσιου τόνισε ότι η πρόβλεψη για τον συμψηφισμό του ΦΠΑ αποτελεί αίτημα των αγροτών λόγω της πολύ μεγάλης καθυστέρησης που παρουσιάζεται στη διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ, ενώ επισήμανε ότι δεν αφορά μόνο τους αγρότες, αλλά όλους τους επιτηδευματίες.

Η Κ. Παπανάτσιου έδωσε επίσης περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τη διάταξη για τον φόρο υπεραξίας στη μεταβίβαση επιχείρησης, επαναλαμβάνοντας ότι περιπτώσεις πώλησης ή μίσθωσης ακινήτου ή εξοπλισμού της επιχείρησης δεν συνιστούν μεταβίβαση επιχείρησης κι έτσι δεν επιβάλλεται φόρος υπεραξίας. Η Κ. Παπανάτσιου παρατήρησε ότι η επίμαχη διάταξη λύνει προβλήματα που έχουν να κάνουν με το πεδίο εφαρμογής σχετικού νόμου του 1994 με τον ίδιο τρόπο που λύθηκαν αντίστοιχα προβλήματα νόμου του 2013. Επίσης, σχολίασε ότι η διάταξη βοηθά στην ενιαία αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων του παλιού καθεστώτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL