Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Φέτος / Τελευταία χρονιά που αναγνωρίζεται έκπτωση φόρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φέτος / Τελευταία χρονιά που αναγνωρίζεται έκπτωση φόρου

Με τον πρόσφατο Νόμο 4472/2017 καταργείται η έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2017. Η εν λόγω κατάργηση αφορά δαπάνες που θα αναγράφονταν στη φορολογική δήλωση του 2018. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι φέτος (με τις δηλώσεις που θα υποβληθούν έως τις 30 Ιουνίου εάν δεν δοθεί νέα παράταση για τα εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2016) είναι η τελευταία χρονιά κατά την οποία θα ισχύσει η εγκύκλιος του Φεβρουαρίου του 2015 για τη μείωση του φόρου για δαπάνες ιατρικής, νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης.

Σημειωτέον ότι φέτος ισχύει ένα καινούργιο στοιχείο και συγκεκριμένα ότι η εν λόγω έκπτωση δεν αφορά μόνο τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά όλους τους φορολογούμενους, ανεξαρτήτως της κατηγορίας εισοδήματος που αποκτούν. Η έκπτωση παρέχεται δε προκειμένου για δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, υπό τις νόμιμες προβλεπόμενες προϋποθέσεις, όχι μόνο για τους ίδιους τους φορολογούμενους, αλλά και για τα εξαρτώμενα μέλη τους.

Ποιες δαπάνες δικαιολογούνται

Η εφορία αναγνωρίζει τις εξής κατηγορίες δαπανών:

* Αμοιβές σε γιατρούς και ιατρικά κέντρα όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις και θεραπείες.

* Νοσηλεία σε νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές.

* Διαρκής κάλυψη ιατρικών αναγκών (λ.χ. για υπηρεσίες παροχής διαρκούς ιατρικής κάλυψης).

* Ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη γενικά.

* Αμοιβές σε νοσηλευτές για παροχή υπηρεσιών σε ασθενή κατά τη νοσηλεία του είτε σε νοσοκομείο είτε κατ’ οίκον.

* Τεχνητά μέλη και τοποθέτησης οργάνων (βηματοδότες, γυαλιά οράσεως, κ.λπ.).

* Νοσοκομειακή περίθαλψη και δίδακτρα ή τροφεία σε σχολές για ειδικές παθήσεις, ιδρύματα ή οργανισμούς τέκνων με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 40%, για ετήσιο εισόδημα των τέκνων κάτω των 6.000 ευρώ.

* Ποσοστό 50% πληρωμών σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων.

Τα δικαιολογητικά

Αναφορικά με τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομιστούν για να μειωθεί ο φόρος εισοδήματος για ιατρικές δαπάνες, αυτές είναι:

* Έξοδα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις: απόδειξη λιανικών συναλλαγών από γιατρό, οδοντίατρο ή παρέχοντα ιατρικές υπηρεσίες εν γένει (φυσικοθεραπευτής, λογοθεραπευτής κ.λπ.). Ειδικά για αναγνώριση δαπάνης φυσικοθεραπείας, λουτροθεραπείας, λογοθεραπείας, παροχής υπηρεσιών από ψυχολόγο κ.λπ. απαιτείται και σχετική γνωμοδότηση και παραπομπή θεράποντος γγιατρού ή νοσοκομείου.

* Έξοδα νοσηλείας. Προκειμένου για νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές:

- Απόδειξη λιανικών συναλλαγών της κλινικής.

- Βεβαίωση διευθυντή της κλινικής για χρόνο νοσηλείας ασθενούς και το ποσό εξόδων αναλυτικά κατά είδος εξόδου.

Προκειμένου για νοσήλια σε κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα:

- Νόμιμο παραστατικό από το οποίο να προκύπτει το ποσό της δαπάνης για τη νοσηλεία του ασθενούς.

- Βεβαίωση διευθυντή νοσηλευτικού ιδρύματος για χρόνο νοσηλείας και ποσό εξόδων αναλυτικά κατά είδος.

Όταν πάντως στα εκδοθέντα παραστατικά αναγράφονται χρόνος νοσηλείας και αναλυτικά τα έξοδα, δεν απαιτείται ιδιαίτερη βεβαίωση του διευθυντή του νοσηλευτικού ιδρύματος ή της ιδιωτικής κλινικής.

* Έξοδα φαρμακευτικής περίθαλψης. Για αναγνώριση δαπάνης αγοράς φαρμάκων και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού απαιτείται απόδειξη λιανικής πώλησης του φαρμακείου. Ειδικά, για το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό απαιτείται και προσκόμιση αιτιολογημένης ιατρικής γνωμάτευσης. Αν η δαπάνη φαρμακευτικής περίθαλψης αποτελεί μέρος των εξόδων νοσοκομειακής περίθαλψης, απαιτούνται τα παραπάνω δικαιολογητικά.

* Έξοδα απασχόλησης νοσηλευτή και νοσηλεύτριας.

- Βεβαίωση θεράποντος γιατρού όπου βεβαιώνονται για το είδος της νόσου από την οποία πάσχει ο ασθενής, διάρκειά της και η ανάγκη απασχόλησης νοσηλευτή λόγω σοβαρότητας της νόσου.

- Απόδειξη είσπραξης αμοιβής από νοσηλευτή με ονοματεπώνυμό του, όνομα πατρός, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας και χρονική διάρκεια παροχής υπηρεσιών του, υπογεγραμμένη από το πρόσωπο που παρέχει τις υπηρεσίες.

* Έξοδα σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων με έδρα στην Ελλάδα:

- Απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

- Βεβαίωση διευθυντή ή νόμιμου εκπροσώπου της επιχείρησης για τον ακριβή χρόνο περίθαλψης του προσώπου που κατέβαλε ή για το οποίο καταβλήθηκε η δαπάνη, καθώς και το ποσό αυτής κατά κατηγορία δαπάνης.

* Έξοδα αγοράς και τοποθέτησης οργάνων στο σώμα του ασθενούς και αντικατάστασης μελών του σώματός του με τεχνητά.

Αν η δαπάνη αποτελεί μέρος των εξόδων νοσοκομειακής περίθαλψης, απαιτούνται τα δικαιολογητικά που προαναφέρθηκαν. Αν ο ίδιος ο ασθενής προμηθεύεται όργανα ή τεχνητά μέλη από το ελεύθερο εμπόριο, απαιτείται απόδειξη λιανικής όπου θα αναγράφονται όνομα αγοραστή και είδος πωλούμενου αντικειμένου. Συνυποβολή βεβαίωσης θεράποντος γιατρού ή νοσοκομείου ή κλινικής όπου έγινε αντικατάσταση ή τοποθέτηση τεχνητού μέλους ή οργάνου στο σώμα του ασθενούς, από την οποία να προκύπτει ότι τα αναφερόμενα στην απόδειξη λιανικής χρησιμοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη θεραπεία.

Για αγορά γυαλιών οράσεως, φακών επαφής ή ακουστικών βαρηκοΐας, εκτός από την απόδειξη απαιτείται και σχετική βεβαίωση - συνταγή θεράποντος γιατρού.

* Ειδικές δαπάνες περίθαλψης τέκνων με αναπηρία.

- Το προβλεπόμενο νόμιμο παραστατικό από το οποίο να προκύπτει το ποσό της δαπάνης περίθαλψης τέκνων με αναπηρία.

- Βεβαίωση διευθυντή ή νόμιμου εκπροσώπου ειδικής σχολής, ειδικού ιδρύματος ή οργανισμού από την οποία να προκύπτουν πάθηση τέκνου του υποχρέου, ακριβής χρόνος φοίτησης ή περίθαλψης του τέκνου με αναπηρία για το οποίο καταβλήθηκε η αμοιβή και το ποσό αναλυτικά κατά κατηγορία δαπάνης.

- Στοιχεία από τα οποία να αποδεικνύεται ότι το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημα του τέκνου δεν υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ.

Νοσήλια που καταβάλλονται στο εξωτερικό

Προκειμένου για έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που καταβάλλονται εκτός Ελλάδος, απαιτούνται οι σχετικές βεβαιώσεις, τα τιμολόγια και τα αποδεικτικά είσπραξης των αλλοδαπών γιατρών, νοσοκομείων ή κλινικών.

Εάν τα σχετικά αλλοδαπά δικαιολογητικά θεωρούνται, από τη νομοθεσία του κράτους προέλευσης, δημόσια έγγραφα απαιτείται επισημείωση της Σύμβασης της Χάγης (σφραγίδα Apostille για δημόσια έγγραφα των χωρών που υπέγραψαν τη Σύμβαση) αλλιώς προξενική επικύρωση ή θεώρηση από την οικεία ελληνική προξενική αρχή (για τις χώρες για τις οποίες η Ελλάδα έχει εκφράσει αντίρρηση για την προσχώρησή τους στη Σύμβαση της Χάγης) ή κατά τα προβλεπόμενα σε διεθνείς συνθήκες, εφόσον καλύπτουν τέτοιου είδους δικαιολογητικά.

* Εάν τα δικαιολογητικά συνιστούν ιδιωτικά έγγραφα:

- Εάν τα έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης έχουν καταβληθεί σε κράτη - μέλη Ε.Ε., ΕΟΧ, ΕΖΕΣ, απαιτείται επιπλέον και υπεύθυνη δήλωση Ν.1599/1986 του φορολογουμένου ότι του παρασχέθηκαν οι συγκεκριμένες ιατρικές ή νοσοκομειακές υπηρεσίες από τον συγκεκριμένο γιατρό ή νοσοκομείο ή κλινική του συγκεκριμένου κράτους και ότι κατέβαλε τα ποσά που αναγράφονται στα συνημμένα δικαιολογητικά.

- Εάν τα έξοδα έχουν καταβληθεί σε άλλες χώρες και εφόσον τα σχετικά δικαιολογητικά έχουν θεωρηθεί από δημόσια αρχή του κράτους προέλευσης, απαιτείται να φέρουν είτε τη σφραγίδα Apostille, είτε προξενική θεώρηση, είτε θεώρηση από την οικεία ελληνική προξενική αρχή.

Σε περίπτωση που δεν υφίσταται τέτοια διαδικασία ο φορολογούμενος πρέπει να συνυποβάλλει, πλην των σχετικών δικαιολογητικών, και υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 για τα ιδιωτικά έγγραφα στις χώρες της Ε.Ε./ΕΟΧ. Επιπλέον, στην εν λόγω υπεύθυνη δήλωση πρέπει να επιβεβαιώνεται ρητά από τον φορολογούμενο ότι δεν υφίσταται σχετική διαδικασία στο αλλοδαπό κράτος για τη θεώρηση των προσκομιζόμενων εγγράφων από δημόσια αρχή. Όλα τα ανωτέρω δικαιολογητικά πρέπει να είναι μεταφρασμένα νόμιμα.

Καταβολή δαπανών

* Αν οι δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης καταβάλλονται από τον ίδιο τον φορολογούμενο όμως, τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται σε εργοδότη, ασφαλιστικό ταμείο ή ασφαλιστική επιχείρηση για κάλυψη από αυτούς μέρους του ποσού της δαπάνης για την απόδειξη του υπόλοιπου ποσού της δαπάνης, με το οποίο επιβαρύνθηκε πραγματικά ο ίδιος ο φορολογούμενος. Προκειμένου να είναι δυνατή η παροχή της υπόψη φορολογικής ελάφρυνσης, απαιτείται σχετική βεβαίωση εργοδότη, ασφαλιστικού ταμείου ή ασφαλιστικής επιχείρησης από την οποία να προκύπτουν:

1. Στοιχεία προσώπου για το οποίο καταβλήθηκε η δαπάνη.

2. Συνολικό ποσό της δαπάνης.

3. Αριθμός και ημερομηνία απόδειξης παροχής υπηρεσιών ή απόδειξης λιανικής πώλησης στην οποία αναγράφεται το ποσό της δαπάνης.

4. Ποσό δαπάνης που καλύφθηκε από εργοδότη, ασφαλιστικό ταμείο ή ασφαλιστική επιχείρηση.

5. Το υπόλοιπο ποσό της δαπάνης με το οποίο επιβαρύνεται ο φορολογούμενος.

Σημειώνεται ότι μείωση φόρου για ιατρικές δαπάνες παρέχεται αν τα σχετικά έξοδα υπερβαίνουν το 5% του φορολογητέου εισοδήματος. Η δε έκπτωση δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL