Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.2°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.5°C15.6°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.0°C16.6°C
4 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.8°C16.9°C
2 BF 65%
Ζεστό χρήμα 200 εκατ. ευρώ στο κράτος, οικειοθελώς!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζεστό χρήμα 200 εκατ. ευρώ στο κράτος, οικειοθελώς!

Με "ζεστό χρήμα" που υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο είτε δεν θα εισπραττόταν ποτέ είτε θα απασχολούσε επί μακρόν τα δικαστήρια, έχουν ενισχυθεί έως τώρα τα ταμεία του κράτους από τη ρύθμιση οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων. Τόσο το ύψος του ποσού όσο και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για υπαγωγή τις τελευταίες ημέρες, προοιωνίζονται τη σχεδόν βέβαιη παράταση της ρύθμισης. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν από την ερχόμενη Πέμπτη (από όταν δηλαδή θα αρχίσει να "τρέχει" η παράτασή της ρύθμισης που αναμένεται να χορηγηθεί από τις φορολογικές αρχές για να υποβληθεί η αρχική ή η τροποποιητική δήλωση μέσω της οποίας θα αποκαλύψουν οικειοθελώς τα εισοδήματα που είχαν αποκρύψει οι ενδιαφερόμενοι) θα έχει και ένα μικρό "πέναλτι". Αυτό θα είναι, εκτός απροόπτου, της τάξεως των δύο με τριών ποσοστιαίων μονάδων πάνω από την ισχύουσα προσαύξηση.

Οι αρμόδιοι στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι οι δανειστές θα ανάψουν το "πράσινο φως" για τη χορήγηση της παράτασης, δεδομένου ότι:

* Πρώτον, παρατηρήθηκε εντονότερο ενδιαφέρον εκ μέρους πολλών φορολογουμένων τις τελευταίες ημέρες οι οποίο έσπευσαν να υπαχθούν, με αποτέλεσμα τα ταμεία του κράτους να ενισχύονται με πρόσθετα έσοδα τα οποία υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ. Από αυτά το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από φόρο επιχειρήσεων και εισόδημα φυσικών προσώπων.

* Δεύτερον, το "πέναλτι" στην προσαύξηση του φόρου θα διαλύσει τις εντυπώσεις ότι το υπουργείο Οικονομικών γίνεται ελαστικότερο λόγω της χορηγούμενης παράτασης, αλλά αντίθετα βάζει σκληρότερους όρους.

* Τρίτον, η διαφοροποίηση των συντελεστών μεταξύ όσων θα έχουν σπεύσει να υποβάλουν αρχική ή τροποποιητική δήλωση έως τις 31 Μαΐου οπότε λήγει κανονικά η προθεσμία και όσων τις υποβάλουν από την 1η Ιουνίου (έως και τις 30 Ιουνίου, οπότε σύμφωνα με πληροφορίες θα εκπνεύσει και η παράταση) είναι δίκαιη καθώς θα "επιβραβεύει" όσους ανταποκριθούν με βάση το αρχικό χρονικό πλαίσιο.

Ώς τώρα, αρκετοί φορολογούμενοι έσπευσαν να καταβάλουν πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ μέσω της ρύθμισης οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων. Και τούτο, προκειμένου να αποφύγουν τα βαρύτατα πρόστιμα που θα επιβληθούν σε όσους εντοπισθούν για φοροδιαφυγή, χάρη και στη λειτουργία του "μεγάλου αδελφού των καταθετών", του νέου συστήματος ηλεκτρονικής διασταύρωσης καταθέσεων με δηλωθέντα εισοδήματα, χάρη στο οποίο οι σχετικοί έλεγχοι θα διεκπεραιώνονται έως και 20 μήνες νωρίτερα.

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων παρέχει τη δυνατότητα σε όσους φορολογούμενους είτε δεν είχαν υποβάλει καθόλου δηλώσεις είτε είχαν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις ανακριβώς ή ελλιπώς, να υποβάλουν αρχική ή τροποποιητική δήλωση και να συμπεριλάβουν νέα φορολογητέα ύλη εντός της προθεσμίας του προγράμματος (δηλαδή έως την 31η Μαΐου, καθώς ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί κάποια παράταση). Η εν λόγω ρύθμιση αφορά οποιονδήποτε φόρο, τέλος ή εισφορά, εφόσον η προθεσμία υποβολής της αρχικής δήλωσης έχει λήξει μέχρι τις 30.9.2016. Ενδεικτικά, η ρύθμιση καταλαμβάνει τους φόρους εισοδήματος, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, ΦΠΑ, τα τέλη χαρτοσήμου κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι την παράταση είχαν ζητήσει με επιστολή τους και οι φοροτεχνικοί. Με επιστολή που έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) στους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή. Με την επιστολή αυτή ζητούσε την παράταση τόσο της προθεσμίας υποβολής της οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών -η οποία κανονικά λήγει στις 31 Μαΐου- έως το τέλος του 2017, όσο και της καταληκτικής ημερομηνίας που αφορά την αρχική δήλωση βάσει του Ν. 4426/2016 (έως 31.12.2016 αντί 30.9.2016).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL