Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
Υπογράφτηκαν στο ΥΠΕΝ οι συμβάσεις μίσθωσης της ερευνας για τους υδρογονάνθρακες με ΕΛΠΕ και Energean / Νέες θέσεις εργασίας και 14,4 εκατ. τα οφέλη για το Δημόσιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπογράφτηκαν στο ΥΠΕΝ οι συμβάσεις μίσθωσης της ερευνας για τους υδρογονάνθρακες με ΕΛΠΕ και Energean / Νέες θέσεις εργασίας και 14,4 εκατ. τα οφέλη για το Δημόσιο

Το πρώτο σημαντικό βήμα για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση υδρογονανθράκων σε τρεις χερσαίες περιοχές της Ελλάδας έγινε χθες στο ΥΠΕΝ με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων μίσθωσης με τις εταιρείες ΕΛ.ΠΕ. και Energean Oil & Gas, που συνεπάγεται όχι μόνο μόνο οφέλη για την εθνική οικονομία και κοινωνία, αλλά και την έναρξη ενός κύκλου σοβαρών επενδύσεων υπό την προϋπόθεση της τήρησης των κανόνων για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα τις συμβάσεις μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων υπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και για τις περιοχές Άρτα - Πρέβεζα και Β.Δ. Πελοπόννησο ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ., Γρηγόρης Στεργιούλης και για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας. Οι συμβάσεις θα κατατεθούν άμεσα προς κύρωση στη Βουλή.

Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη και την οριοθέτηση των εγχώριων πηγών ενέργειας, με βασική προϋπόθεση την προστασία του περιβάλλοντος και του ανθρώπινου δυναμικού, στην οποία είναι σταθερά προσηλωμένη η κυβέρνηση και είναι ο θεμέλιος λίθος στην πολιτική για τον ενεργειακό τομέα.

Όπως ανέφερε, οι εργασίες οφείλουν να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς των αρμόδιων ελληνικών αρχών ως προς την υγεία και προστασία του ανθρώπινου δυναμικού, τη δημόσια ασφάλεια και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να είναι συμβατές με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ενέργεια και το περιβάλλον.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα ακολουθήσει σύντομα η υπογραφή συμβάσεων μίσθωσης και για τις θαλάσσιες περιοχές. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Ιονίου και το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται κοινή υπουργική απόφαση για την έγκρισή της. Ειδικότερα ο φάκελος της κοινοπραξίας ΕΛ.ΠΕ. - Total - Edison για την περιοχή 2 βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο και μετά την ολοκλήρωσή του θα υπογραφή η σύμβαση μίσθωσης. Ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την περιοχή 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο με επιλεγέντα αιτούντα τα ΕΛ.ΠΕ.

Κατά τον υπουργό η συμμετοχή ξένων εταιρειών στον τομέα -μέσω των συνεργασιών των ΕΛ.ΠΕ. με τις Total - Edison, και της Energean με την Repsol- “πιστοποιεί το διεθνές ενδιαφέρον για τα δυνητικά ελληνικά κοιτάσματα και παράλληλα δίνεται ψήφος εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας”.

Άμεσες προτεραιότητες

Παράλληλα θα προχωρήσουν άμεσα σημαντικές παρεμβάσεις:

1. Η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τους υδρογονάνθρακες, λαμβάνοντας υπόψη βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών, με σημαντικό το παράδειγμα της Κύπρου, ώστε να υπάρχει πλέον ένα πλήρες, σαφές και συγκροτημένο θεσμικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση της υλοποίησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Θα καταβληθεί προσπάθεια να περιοριστεί σημαντικά και το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην εκδήλωση ενδιαφέροντος και την υπογραφή συμβάσεων. Παράλληλα θα συμπληρωθεί η νομοθεσία και για τη λειτουργία του Ταμείου Γενεών, στο οποίο κατευθύνονται τα έσοδα από την έρευνα / εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

2. Η οργάνωση, προώθηση και θεσμική αναβάθμιση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ). Το επόμενο διάστημα θα διερευνά σεισμικά δεδομένα (νέα που θα αποκτήσει και παλαιότερα που θα επανεπεξεργαστεί σε επιλεγμένες περιοχές), που θα μπορούσαν να προσελκύσουν το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Στόχος είναι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής να γίνει σταδιακή επαναπροκήρυξη και άλλων θαλάσσιων ή χερσαίων περιοχών.

Ανέφερε δε ότι το υπουργείο έχει ανοίξει κύκλο συζητήσεων με άλλες πετρελαϊκές εταιρείες - κολοσσούς για την έρευνα / αξιοποίηση και νέων περιοχών, πλην του Ιονίου.

Στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στη συνέπεια, τη διαφάνεια, τη σοβαρότητα που χρειάζονται “χωρίς βαρύγδουπες εξαγγελίες και τυμπανοκρουσίες, με αίσθηση του μέτρου των πραγμάτων να αποτυπωθεί η δυναμική του τομέα” -στάση που υιοθετούν και οι επικεφαλής των δύο εταιρειών.

Ο ρόλος των ΕΛ.ΠΕ.

Στην διαμόρφωση διεθνών συνεργασιών στον τομέα των υδρογονανθράκων αναφέρθηκε ο Γ. Στεργιούλης σημειώνοντας ότι βασίστηκε σε τρία προαπαιτούμενα: πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων, ύπαρξη σταθερότητας στη χώρα, οικονομική ισχύς των συμβαλλομένων. Ο όμιλος, τόνισε, είναι σε θέση να αναλάβει και να υποστηρίξει με όλη του τη δύναμη το μεγαλεπήβολο αυτό έργο.

Σημείωσε ότι, για να μην δημιουργούνται ελπίδες El Dorado και σεΐχηδων από την αρχή, πρέπει να γίνει πρώτα καταγραφή του ορυκτού πλούτου και στη συνέχεια της εκμεταλλευσιμότητάς του και πρόσθεσε ότι υπάρχει 20% πιθανότητα ένας στόχος να είναι εκμεταλλεύσιμος ή όχι.

“Ώρα για δουλειά”

“Δεν είναι ώρα για λόγια αλλά για δουλειά” επισήμανε ο Μαθιός Ρήγας, ενώ αναφέρθηκε στην εμπειρία της Energean στον Πρίνο, με σεβασμό στο περιβάλλον και συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Διεμήνυσε ότι οι έρευνες υδρογονανθράκων είναι πάνω από πολιτικές αντιπαραθέσεις και στην ανάγκη να δοθεί μήνυμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης στη χώρα μας για επενδύσεις.

Σημείωσε ότι πρόκειται για κλιμακωτή επένδυση, καθώς υπολογίζεται ότι οι σεισμικές έρευνες θα κοστίσουν περίπου 15-20 εκατ. δολάρια, κάθε γεώτρηση 20-30 εκατ. φτάνοντας στην ανάπτυξη σε δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια, ενώ μίλησε για δραστηριότητα με πολλές θέσεις εργασίας.

Επτά χρόνια η έρευνα

Και στις τρεις περιοχές το στάδιο της έρευνας διαρκεί 7 έτη (α' φάση 3 έτη, β' φάση 2 έτη, γ' φάση 2έτη) με σημαντικές ερευνητικές εργασίες κατά φάση (επανεπεξεργασία σεισμικών καταγραφών, συνοδές έρευνες, περιβαλλοντική μελέτη, σχέδιο περιβαλλοντικής δράσης, ερευνητική γεώτρηση σε βάθος ανάλογα με την περιοχή, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ολοκληρωμένη συνδυασμένη γεωλογική - γεωφυσική μελέτη, δεύτερη ερευνητική γεώτρηση σε βάθος ανάλογα με την περιοχή κ.λπ.).

Οι εκτάσεις είναι: 4.763 km2 Άρτα-Πρέβεζα, 3.778,3 km2 Β.Δ. Πελοπόννησο και 4.360 km2 Αιτωλοακαρνανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Δημόσιο, εκτός των εγγυητικών επιστολών που θα κατατεθούν από τους αναδόχους, μόνο στη φάση της έρευνας θα εισπράξει συνολικά και για τις τρεις περιοχές περισσότερα από 14,4 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL