Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Μειωμένος ΦΠΑ για e-βιβλία και e-Τύπο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μειωμένος ΦΠΑ για e-βιβλία και e-Τύπο

Την ανακατανομή των μεριδίων που κατέχουν στην αγορά από τη μία πλευρά τα ηλεκτρονικά βιβλία και δημοσιεύσεις και από την άλλη τα έντυπα, υπέρ της πρώτης κατηγορίας, της οποίας το ποσοστό είναι ιδιαίτερα χαμηλό, επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό, προωθεί τη μείωση του συντελεστή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα ηλεκτρονικά βιβλία προκειμένου να ενισχύσει πανευρωπαϊκά τις πωλήσεις τους αλλά και εν γένει τις ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις (ηλεκτρονικά περιοδικά, ηλεκτρονικές εφημερίδες κ.λπ.). Ήδη η Κομισιόν έχει συντάξει σύμφωνα με πληροφορίες σχέδιο τροποποίησης της Οδηγίας για τους συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζονται σε βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά, το οποίο προτίθεται να φέρει την 1η Ιουνίου σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της Ε.Ε.

Με βάση την ισχύουσα Οδηγία για τον ΦΠΑ (2006/12/Ε.Κ.), οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών δημοσιεύσεων μπορούν να φορολογούνται μόνο βάσει του “κανονικού” συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 15%. Αντίθετα, όσον αφορά τις έντυπες εκδόσεις, τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (αυτός δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 5%) και ενώ ορισμένα κράτη - μέλη βρήκαν νομικά “παράθυρα” για να εφαρμόσουν συντελεστή μικρότερο και του 5% ή σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και μηδενικό συντελεστή.

Τροποποίηση της Οδηγίας

Επικαλούμενη η Κομισιόν την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας, κρίνει ως "αδικαιολόγητη" τη διαφορετική μεταχείριση που υφίσταται σήμερα μεταξύ των έντυπων και των ηλεκτρονικών δημοσιεύσεων και προτείνει την τροποποίηση της Οδηγίας για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Όπως προτείνει επίσης και τη δυνατότητα σε όλα τα κράτη - μέλη να επιλέγουν την εφαρμογή είτε του “μειωμένου” είτε του “εξαιρετικά μειωμένου” είτε ακόμη και του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στις ηλεκτρονικά παρεχόμενες δημοσιεύσεις, όπως ακριβώς δηλαδή ισχύει σήμερα και με τις έντυπες. Αντίθετα, σχεδιάζει να αφήσει την παροχή καθαρά μουσικού περιεχομένου και περιεχομένου βίντεο στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL