Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
Ο πρωθυπουργός για διοίκηση ΕΛ.ΠΕ.: / Ο πρωθυπουργός για διοίκηση ΕΛ.ΠΕ.: "Ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο πρωθυπουργός για διοίκηση ΕΛ.ΠΕ.: / Ο πρωθυπουργός για διοίκηση ΕΛ.ΠΕ.: "Ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις"

Με δύο δεδομένα, αυτά της αποδοτικής, σημερινής διοίκησης του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, αλλά και της απαρέγκλιτης τήρησης των νόμων και του συντάγματος, χωρίς υπερβάσεις ως προς τους σχεδιασμούς για το Ελληνικό, απάντησε χθες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, στο θέμα της αναβολής της γενικής συνέλευσης των μετόχων του ομίλου ΕΛ.ΠΕ. κατόπιν αιτήματος του ιδιώτη μετόχου Paneuropean (όμιλος Λάτση).

Σημειώνεται ότι η συνέλευση αναβλήθηκε καθώς έγινε δεκτό σχετικό αίτημα που υπέβαλε η Paneuropean (κατέχει 45,47% των μετοχών των ΕΛ.ΠΕ.) επικαλούμενη ότι “δεν έχουν ολοκληρωθεί συζητήσεις μεταξύ των δύο βασικών μετόχων της εταιρείας” (ήτοι της ιδίας και του Δημοσίου) -και η συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου. Πληροφορίες - διαρροές για τους λόγους της αναβολής αναφέρονταν στην εκκρεμότητα της αύξησης της εκπροσώπησης της Paneuropean στη διοίκηση του ομίλου, αναλογικά προς τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο, ενώ υπαινισσόταν ότι υπήρχαν... διασυνδέσεις στο πλαίσιο των ευρύτερων δραστηριοτήτων του ομίλου Λάτση, που αφορούν και το Ελληνικό.

Ερωτηθείς σχετικά ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο ΥΠΕΝ δήλωσε ότι “τα ΕΛ.ΠΕ., όταν αναλάβαμε εμείς, είχαν μια συγκεκριμένη κερδοφορία, την οποία μετά από δύο χρόνια έχουν πολλαπλασιάσει, έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ, έχουν μια διοίκηση η οποία αποδίδει”. Αυτό, πρόσθεσε, “μπορεί σε κάποιους να αρέσει, σε κάποιους μπορεί να μην αρέσει, αλλά σίγουρα είναι προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και του Έλληνα φορολογούμενου”. Σημείωσε δε χαρακτηριστικά πως “η θέση της κυβέρνησης είναι ότι μια ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις”.

Για το θέμα του Ελληνικού επισήμανε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε ένα χάος, καθώς δεν υπήρχε καμία μελέτη πολεοδομική από την πλευρά της αρχαιολογίας ούτε έγκριση από πλευράς δασαρχείου, ζητήματα που δρομολογούνται σήμερα και μπαίνουν σε μια σειρά.

Νομίζω, πρόσθεσε, ότι “αν δείξουν όλοι την ίδια βούληση, μέσα στο τρέχον έτος θα μπορέσουμε να έχουμε ολοκληρώσει δύσκολες και με βάση την ελληνική νομοθεσία χρονοβόρες διαδικασίες, διότι όλοι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και το σύνταγμα και τους νόμους”. Βεβαίως να αντιμετωπίσουμε την γραφειοκρατία, αλλά ορισμένα πράγματα δεν μπορεί κανείς να τα υπερβαίνει, πρέπει να τηρούμε τους νόμους και το σύνταγμα, τόνισε. Ανέφερε δε ότι παγίως θέση της κυβέρνησης είναι πως πρέπει να υπάρχει αρμονική συνεργασία και συνεννόηση με όλους τους ιδιώτες επενδυτές, όπου υπάρχουν σχήματα εταιρικής συμμετοχής και του Ελληνικού Δημοσίου.

Προέτρεψε δε το ερώτημα για τα αίτια της απόφασης του ιδιώτη να απευθυνθεί στον ίδιο, “όχι σε μας”, ενώ εξέφρασε την έκπληξή του για το “εστιασμένο (δημοσιογραφικό) ενδιαφέρον σε έναν συγκεκριμένο ιδιώτη”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL