Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Ετοιμάζεται η πρόταση για τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ετοιμάζεται η πρόταση για τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες

Σε φάση προετοιμασίας για την κατάρτιση της πρότασής της σχετικά με το περιεχόμενο των λιγνιτικών μονάδων που θα εισφερθούν στον ανταγωνισμό, στο πλαίσιο της συμφωνίας κυβέρνησης - θεσμών για τη διάθεση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού, βρίσκεται η ΔΕΗ, στηρίζοντας παράλληλα την πολιτική της για συμπράξεις με ιδιώτες, τόσο στην παραγωγή όσο και στην λιανική αγορά, με στόχο τη μείωση των μεριδίων της.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, στο περιθώριο της χθεσινής, έκτακτης, γενικής συνέλευσης των μετόχων -με βασικό θέμα την πώληση - μεταβίβαση του 25% του ΑΔΜΗΕ στην ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ- ανέφερε ότι η εταιρεία ετοιμάζει το σχέδιο της για το ποιες λιγνιτικές μονάδες θα διατεθούν, καθώς εντός του Ιουνίου θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η τελική πρόταση και να υπάρξει συμφωνία για το χαρτοφυλάκιο που θα κατευθυνθεί προς πώληση.

Λιγνιτική παραγωγή

Επισήμανε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οικονομικά - επιχειρηματικά κριτήρια, καθώς και οι χρόνοι απόσυρσης των μονάδων, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να διαχωριστούν οι σταθμοί και να δοθούν τμήματα αυτών, καθώς τα ορυχεία τροφοδοτούν περισσότερες από μια μονάδες παραγωγής.

Επανήλθε επίσης στο θέμα των κοινοπραξιών με ιδιώτες, προκειμένου να γίνουν επενδύσεις αναβάθμισης αλλά και νέες λιγνιτικές μονάδες, με μικρή συμμετοχή της ΔΕΗ στο μετοχικό κεφάλαιο των νέων εταιρειών που θα δημιουργηθούν, ενώ δεν θα συμμετέχει στη διαχείριση. Έτσι θα μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή, αλλά και θα διατηρηθεί στο αναγκαίο επίπεδο η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, στο πλαίσιο του ενεργειακού σχεδιασμού που θα γίνει, ώστε να επιτυγχάνεται και η ασφάλεια εφοδιασμού.

Σχετικά με την προοπτική αυτή των συμπράξεων έναντι των συμφωνηθέντων με τους θεσμούς, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι προβλέψεις της συμφωνίας “δεν είναι γραμμένες στην πέτρα”, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει συντονισμός με το ΥΠΕΝ, ώστε να τεθούν τα ζητήματα αυτά ως μια ύστατη προσπάθεια, προκειμένου να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις.

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι η συζήτηση για τις λιγνιτικές μονάδες δεν αφορά μόνο κινεζικές επιχειρήσεις, αλλά και ευρωπαϊκές εταιρείες - “είμαστε ήδη σε επαφές” με κάποιες, όπως για παράδειγμα από την Τσεχία.

Αναφορικά με την CMEC και το project Μελίτη επανέλαβε ότι το σχέδιο ισχύει, διευκρινίζοντας ότι μπορεί να γίνει εφόσον η πρώτη μονάδα (Μελίτη 1) δεν περιληφθεί στις προς πώληση, άλλως θα πρέπει, πράγματι, να γίνει διαγωνισμός, ενώ έθεσε ως προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου την επίλυση της εκκρεμότητας με το ορυχείο Βεύης.

Λιανική

Ο Μ. Παναγιωτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι τον Ιούνιο ή το αργότερο τον Ιούλιο η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για την πώληση μιας εταιρείας λιανικής με το 7% του πελατολογίου της (ήτοι 400.000-450.000 καταναλωτές). Όπως τόνισε, “αν πετύχει αυτό, κι έχω βάσιμες ελπίδες ότι θα πετύχει, θα μειωθεί ισόποσα και το μερίδιο της ΔΕΗ”. Σημείωσε ότι το θέμα μελετάται, έχουν ξεπεραστεί πολλά προβλήματα, ενώ ανάφερε ότι θα υπάρξουν κίνητρα για την προσέλκυση επενδυτών, όπως η παροχή σταθερής τιμής (σε σχέση με την οριακή και πάνω από την τιμή των ΝΟΜΕ) για τα επόμενα 2-3 χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL