Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Θετικά μηνύματα από Μέρκελ - Λαγκάρντ για το χρέος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θετικά μηνύματα από Μέρκελ - Λαγκάρντ για το χρέος

Τον "φόβο" ότι σύντομα θα αναγκαστεί να φορέσει γραβάτα, διότι αναμένονται θετικά νέα για το θέμα του χρέους, εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι η Άνγκελα Μέρκελ τον διαβεβαίωσε πως χειρίζεται και η ίδια προσωπικά, πέραν του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τη διαπραγμάτευση για το χρέος.

Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τα εξής λόγια για να εκφράσει την αισιοδοξία του για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για το θέμα του χρέους: “Τα μηνύματα που παίρνω είναι ότι θα έχουμε θετική έκβαση στις 22 (Μαΐου). Μάλιστα πρέπει να σας πω ότι αυτά που ακούγονται είναι τόσο θετικά, ώστε δυσκολευόμαστε και να τα πιστέψουμε. Είναι too good to be true. Στον βαθμό που θα με αναγκάσουν να φορέσω και γραβάτα δηλαδή. Αλλά να μην προτρέχουμε, να δούμε».

Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι στη συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ η επικεφαλής του ΔΝΤ επέμεινε πως το Ταμείο εννοεί αυτά που λέει. Όπως σχολίασε ο πρωθυπουργός, αυτό έχει δύο όψεις: ότι το παιχνίδι δεν είναι στημένο, δηλαδή υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι δύσκολη βραδιά η 22α Μαΐου, αλλά και ότι το Ταμείο στηρίζει κάτι που “εμείς επιδιώκουμε εδώ και επτά χρόνια”, δηλαδή την ουσιαστική απομείωση του χρέους.

Στην ίδια συνάντηση η κυρία Λαγκάρντ είπε στον πρωθυπουργό ότι βρίσκεται σε πραγματική διαπραγματευτική σύγκρουση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και δεν μπορεί να κάνει πίσω, καθώς το Δ.Σ. του Ταμείου χρειάζεται θετική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, άρα λύση για το χρέος.

Αυτό θορύβησε τον πρωθυπουργό, ο οποίος, επιστρέφοντας από το Πεκίνο, επικοινώνησε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο ρωτώντας τη για το αν έχει και εκείνη προσωπική εμπλοκή στη διαπραγμάτευση για το χρέος ή τον αποκλειστικό χειρισμό τον έχει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Η κ. Μέρκελ διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι είναι και η ίδια “on board” (σ.σ.: συμμετέχει).

Οι αγορές δεν πάνε διακοπές

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανέπτυξε το σχέδιο της κυβέρνησης για την έξοδο στις αγορές και από την επιτροπεία επισημαίνοντας ότι ήδη το δεκαετές ομόλογο είναι στη χαμηλότερη τιμή του την περίοδο της κρίσης (5,3% - 5,4%) και εκτιμώντας πως μόλις κλείσει η αξιολόγηση θα πάει κάτω από 5% (στο 4,% με 4,5%). Τόνισε δε πως η έξοδος από το Μνημόνιο θα γίνει όταν σταθεροποιηθεί η δυνατότητα να μπορείς να δανείζεσαι με χαμηλό επιτόκιο σημειώνοντας ότι το καλό σενάριο είναι να γίνει αυτό και νωρίτερα απ’ το καλοκαίρι του 2018, αλλά και ότι ο στόχος αυτός “θα έχει δυσκολίες, παγίδες και ρίσκα”.

Σχετικά με το αν είναι δυνατόν η Ελλάδα να βγει στις αγορές μέσα στο καλοκαίρι, ακόμα κι αν η αξιολόγηση δεν κλείσει στις 22 Μαΐου αλλά στις 15 Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι «δεν πάνε διακοπές οι αγορές». Πάντως, τόνισε πως “πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι”, διότι είναι υπαρκτή η διαπραγμάτευση ανάμεσα στον Β. Σόιμπλε και το ΔΝΤ.

Ερωτηθείς αν φοβάται ένα κακό σενάριο, δηλαδή η σύγκρουση ΔΝΤ - Βερολίνου να οδηγήσει στην παράταση λύσης για μετά τις γερμανικές εκλογές, ο πρωθυπουργός τόνισε «όχι, δεν το φοβάμαι καθόλου», γιατί η Γερμανίδα καγκελάριος, όπως η ίδια ομολογεί, δεν θέλει να πάει σε προεκλογική εκστρατεία με την κρίση ανοικτή στην Ελλάδα.

Επίσης ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας επαναδιαπραγμάτευσης για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2019 - 2020 και το αν νομικά στέκει ένας εξωτερικός παράγοντας, όπως θα είναι το ΔΝΤ τότε, να έχει λόγο για το τι θα συμβαίνει στην Ελλάδα, λέγοντας: «Έξυπνη ερώτηση, αλλά αυτό είναι ένα κλειδί, που καλό είναι να το κρατήσουμε για μας».

Να κερδίσουμε τις εκλογές

Σε ό,τι αφορά το αν μπορεί να ανατραπεί η τάση που εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις, είπε: «Ο στόχος είναι να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές, και είναι εφικτός γιατί δύο χρόνια είναι πολύ μεγάλος πολιτικός χρόνος». Υπογράμμισε δε ότι το θέμα δεν είναι το κυβερνητικό αφήγημα αυτό καθεαυτό, αλλά “να μεταφραστεί σε πρακτικές δράσεις”. «Αυτό που μετράει στους ανθρώπους είναι η ζωή τους» είπε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια κατεύθυνση η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου είχε δηλώσει νωρίτερα πως “η βασική μάχη που έχει να δώσει αυτή η κυβέρνηση είναι η μάχη κατά της επιτροπείας", ενώ, κάνοντας λόγο για “δυσκολίες" και “ασφυκτικό πλαίσιο", τόνισε ότι “συνεχώς προσπαθούμε να ανοίγουμε δρόμους για να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών".

Επιπλέον χθες κυκλοφόρησε σποτ του ΣΥΡΙΖΑ στο Διαδίκτυο, στο οποίο τονίζεται ότι “από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα η έξοδος από την κρίση με την κοινωνία όρθια αποτελεί αταλάντευτο στόχο”.

"Επενδυτικό τσουνάμι"

Σε ό,τι αφορά το πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα και τον τομέα των επενδύσεων ο Αλέξης έκανε λόγο για “πολύ θετικά αποτελέσματα” και προέβλεψε ευρύτερο επενδυτικό τσουνάμι σε περίπτωση που ολοκληρωθεί επιτυχώς η συμφωνία.

3,5 - 4 δισ. όφελος από το QE

Την πεποίθηση ότι η χώρα μας μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εντός του Ιουλίου εξέφρασαν στην “Α” τραπεζικές πηγές” εξηγώντας ότι πρέπει να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις: 1. Απόφαση Eurogroup για εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στο τέλος του προγράμματος σε συνδυασμό με συγκεκριμενοποίησή τους. 2. Έγκριση του Συμβουλίου του ΔΝΤ για συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση. 3. “Πράσινο φως” του ESM για εκταμίευση της δόσης.

Με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εκτιμάται ότι το όφελος της ελληνικής οικονομίας θα είναι περίπου 3,5 - 4 δισ., ενώ η ένταξη της χώρας μας θα διακοπεί προσωρινά κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης, βάσει των κανόνων που ισχύουν.

Το Βερολίνο περιμένει

Τη θέση ότι «επιτεύχθηκε πρόοδος» στην τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος εξέφρασε χθες και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ επιβεβαιώνοντας ότι υπήρξε συνομιλία Μέρκελ - Τσίπρα.

Επίσης είπε πως η γερμανική κυβέρνηση «θα ήταν ικανοποιημένη» αν από το Eurogroup της Δευτέρας προέκυπτε μια «θετική απόφαση», μολονότι «η καγκελάριος δεν εκφράζει κάποια προσδοκία για το πότε θα επιτευχθεί μια θετική αξιολόγηση». Με αυτόν τον τρόπο το Βερολίνο αναφέρθηκε στον διάλογο Τσίπρα - Μέρκελ, για τον οποίο το Μαξίμου είχε πει ότι ανέδειξε συμφωνία των δύο “ότι είναι αναγκαία και εφικτή η εξεύρεση λύσης στο προσεχές Eurogroup".

Αισιόδοξος ο Στουρνάρας

"Η Ελλάδα έκανε όλα όσα ζήτησαν οι εταίροι της" ανέφερε από την πλευρά του ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο «Politico» για να προσθέσει: "Τον λόγο έχουν τώρα οι δανειστές. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος”. Ακόμη πρόσθεσε ότι, για να είναι ομαλή αυτή η πορεία, οι πιστωτές οφείλουν από την πλευρά τους να αποσαφηνίσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και να χαλαρώσουν τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα για την περίοδο μετά το 2020. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση για «μεγαλύτερη οικειοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων» εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι η χώρα θα καταφέρει να επιστρέψει σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

“Πίεση” της προοδευτικής Ευρώπης

Την ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων της Ευρωζώνης για ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας υπογράμμισαν χθες από το Στρασβούργο οι επικεφαλής των αριστερών και προοδευτικών πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής Τζιάνι Πιτέλα (Σοσιαλιστές), Γκάμπι Τσίμερ (Ευρωπαϊκή Αριστερά), Σκα Κέλερ (Οικολόγοι Πράσινοι) επισημαίνοντας την ανάγκη να τεθεί τέλος στις πολιτικές λιτότητας των τελευταίων ετών και να εισέλθει η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ, απαντώντας σε ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη, τόνισε την πρόθεση της Κομισιόν να βγει η Ελλάδα από τα υπερβολικά ελλείμματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL