Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Ξεκίνησε η συζήτηση στις Επιτροπές / Τα θετικά μέτρα ξεπερνούν κατά 2,7 δισ. ευρώ τα αρνητικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκίνησε η συζήτηση στις Επιτροπές / Τα θετικά μέτρα ξεπερνούν κατά 2,7 δισ. ευρώ τα αρνητικά

Είναι γεγονός ότι το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή εμπεριέχει μέτρα 4,9 δισ. ευρώ μέχρι και το 2021. Ωστόσο το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα περιλαμβάνει και θετικά μέτρα τα οποία αγγίζουν τα 7,6 δισ. ευρώ για την ίδια χρονική περίοδο, κάτι το οποίο συνεπάγεται πως ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται είναι πάνω από 2,7 δισ. ευρώ. Τα παραπάνω παρατηρούσαν κυβερνητικοί κύκλοι, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι “Μέσα ενημέρωσης και Ν.Δ.” βρήκαν μόνο μέτρα εντός του πολυνομοσχεδίου.

Για ασύστολη ηθικολογία κατηγόρησε τη Ν.Δ. ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ενώ επιχειρηματολόγησε για τα μέτρα λέγοντας πως με τη θέσπισή τους η χώρα κερδίζει περισσότερα.

Την ίδια ώρα πολύ μεγάλη συζήτηση έχει γίνει και για το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση καθυστέρησε, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να υπενθυμίζει από το βήμα της Βουλής ότι “αν η διαπραγμάτευση έκλεινε τον Δεκέμβριο, όπως ζητούσε η αντιπολίτευση, τότε το αποτέλεσμα θα ήταν μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ χωρίς τα αντίστοιχα αντίμετρα”.

Πλεόνασμα... ασφαλείας

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος επιτυγχάνεται για τα επόμενα δύο χρόνια και εμφανίζει σημαντική υπεραπόδοση από το 2019 και μετά, φτάνοντας το 5,50% του ΑΕΠ το 2021. Αυτά τα υψηλά πλεονάσματα, στο βασικό σενάριο, δείχνουν τις προβλέψεις μας στις οποίες έχουμε ενσωματώσει την απόδοση των μέτρων (όχι μέτρων - αντιμέτρων) που έχουν ήδη ψηφιστεί ενώ θύμιζαν ότι “οι θεσμοί πάντα υποεκτιμούν την απόδοση των μέτρων, όπως φάνηκε και το 2016, κάτι που η κυβέρνηση είχε προβλέψει και αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο”.

Κι άλλα θετικά μέτρα

Ακόμη προσέθεταν πως με τα αντίμετρα των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών (4 δισ. ευρώ) και πρόσθετες παρεμβάσεις μειώνονται τα πλεονάσματα σε σχέση με το βασικό σενάριο, γιατί, ακριβώς επειδή η κυβέρνηση θεωρεί ότι δημιουργείται μεγάλος δημοσιονομικός χώρος, το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει και άλλα θετικά μέτρα:

* 660 εκατ. ευρώ σε πρόσθετες δαπάνες κοινωνικής προστασίας το 2019.

* 1,5 δισ. ευρώ φοροελαφρύνσεις το 2020.

* 3,5 δισ. ευρώ φοροελαφρύνσεις το 2021.

"Συνολικά, δηλαδή, το 2021 μαζί με θετικά μέτρα του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας έχουμε ένα σύνολο θετικών μέτρων ύψους 7,559 δισ. ευρώ" κατέληγαν κυβερνητικοί παράγοντες προσθέτοντας με νόημα πως "με την επίπτωση του συνόλου των παρεμβάσεων το πρωτογενές πλεόνασμα σταθεροποιείται λίγο πάνω από το 4% του ΑΕΠ, ώστε να καλύπτει με ασφάλεια τους στόχους".

Δεν υπάρχουν 500 εκατ. επιπλέον περικοπές στις συντάξεις

Σε σχέση δε με τη νέα... ανακάλυψη του αντιπολιτευόμενου Τύπου περί επιπλέον περικοπών 500 εκατ. από τις συντάξεις το 2019, κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν: Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αποτυπώνεται το μεικτό και όχι το καθαρό ποσό που θα προκύψει ως εξοικονόμηση από τη συνταξιοδοτική δαπάνη το 2019. Το μεικτό ποσό δεν ταυτίζεται με την πραγματική απώλεια που μπορεί να υποστεί ο συνταξιούχος, του οποίου η προσωπική διαφορά θα περικοπεί το 2019. Στο μεικτό ποσό περιλαμβάνονται οι εισφορές για την Υγεία και ο φόρος, που ούτως ή άλλως επιστρέφονται και αποδίδονται στο κράτος".

“Διορθώνουμε προβλήματα”

Μετά από επτά χρόνια κρίσης ερχόμαστε να διορθώσουμε προβλήματα στο κοινωνικό κράτος και μας λέτε ότι τα αντίμετρα είναι «απάτη» και «φερετζές», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη Βουλή.

"Όταν ψηφίζαμε τον προϋπολογισμό, παραδέχτηκα ότι στριμώξαμε τα μεσαία στρώματα γιατί έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια και μας πήρε περισσότερο χρόνο να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή. Τώρα λέω ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη στήριξη και των μεσαίων στρωμάτων" σημείωσε.

Επικαλέστηκε δε και το επίδομα στέγασης που δίνεται για εισοδήματα πάνω από τις 20.000 ευρώ, αλλά και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Μιλώντας για τα αντίμετρα σημείωσε ότι σύμφωνα με τη Unicef η σχετική φτώχεια των παιδιών στην Ελλάδα αυξήθηκε έως το 2014 στο 26%. Σχεδόν ένα στα δύο παιδιά το 2015 ζουν σε συνθήκες υλικής αποστέρησης, συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα στέγασης τόνισε ότι τα ευάλωτα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Πάνω από το 40% ξοδεύει πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για τον σκοπό αυτό.

“Κερδίσαμε περισσότερα”

"Η Ν.Δ. ηθικολόγησε κι αυτό με παραξένεψε" είπε από την πλευρά του ο Γιώργος Σταθάκης και πρόσθεσε: "Περίμενα πιο ισχυρά επιχειρήματα για τα αντίμετρα. Περίμενα την αποδόμηση των αντιμέτρων με επιχειρήματα, όχι να μας λέτε πόσο ταξικά είναι τα μέτρα. Πρόκειται για μέτρα που υπό τις δεδομένες συνθήκες τα δέχτηκε η κυβέρνηση για να κερδίσει πολλά περισσότερα". Ο υπουργός Ενέργειας υποστήριξε πως όλοι αναγνωρίζουν την ανάκαμψη, "μόνο η Ν.Δ. δεν το αναγνωρίζει. Θα συνεχίσετε να μιλάτε για τέταρτο Μνημόνιο μιας χώρας που είναι στις αγορές;".

Περικοπές σε λίγους

«Η συμφωνία αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για το τέλος του προγράμματος επιτροπείας και της δημοσιονομικής προσαρμογής παρά τα εμπόδια» τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στη Βουλή, ενώ αναφερόμενη στις περικοπές των συντάξεων υποστήριξε ότι τα δύο τρίτα των συνταξιούχων δεν θα θιγούν. Δήλωσε μάλιστα ότι όσοι έχουν θετική προσωπική διαφορά μπορεί να πάρουν και αυξήσεις.

Αναφερόμενη στα εργασιακά η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι από τις 21.8 του 2018 παύει η αναστολή των δύο βασικών αρχών που αφορούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και σχετίζονται με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας.

“Να τα λέμε ανοιχτά”

«Ο μεγάλος κίνδυνος για την κυβέρνηση και τους υπουργούς είναι να πάθουν μία ιδιότυπη διαμερισματοποίηση και ιδρυματισμό, να χάσουν την επικοινωνία με τον κόσμο... πρέπει να εξηγούμε τις δυσκολίες, τι μας αναγκάζει κάθε φορά να ψηφίζουμε τι, ποιες είναι οι δυνατότητες και ποιο το στοίχημα της επόμενης περιόδου, αυτά πρέπει να τα λες ανοιχτά» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συμφωνία είναι αναπόσπαστη από αυτή για το χρέος και ότι προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τα επιπλέον μέτρα είναι να υπάρχει βιώσιμη λύση για το χρέος, έστω μετά το 2018, τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL