Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Ρευστότητα 5,1 δισ. στην πραγματική οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρευστότητα 5,1 δισ. στην πραγματική οικονομία

Πακέτο χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία θα ενισχύσουν την πραγματική οικονομία με ρευστότητα 3,2 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους μήνες, ενεργοποιεί μέσα στο επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Μάλιστα, αν στο παραπάνω ποσό προστεθούν και τα 1,9 δισ. ευρώ επενδύσεων που ήδη έχουν αιτηθεί να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο, τότε το συνολικό ποσό που θα "πέσει" στην ελληνική οικονομία φτάνει τα 5,1 δισ.

Ειδικότερα το συνολικό εγχείρημα “τρέχει” ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, καθώς έχουν δημιουργηθεί τέσσερα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία σε συνδυασμό με το ΕΣΠΑ αναμένεται να κινητοποιήσουν παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας. Ωφελούμενες από αυτές τις χρηματοδοτήσεις αναμένεται να είναι κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες άλλωστε αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

"Εργαλείο" για μικρομεσαίες με χαμηλά επιτόκια

Πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο αποτελεί το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΙΙ), το οποίο θα χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις με τη μορφή δανείων και εγγυήσεων. Το αρχικό κεφάλαιο αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ και με τη μόχλευση θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ, ενώ διαχειριστής του προγράμματος θα είναι το ΕΤΕΑΝ.

Το συγκεκριμένο περιλαμβάνει τα δάνεια επιμερισμού ρίσκου, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό με καλύτερους όρους (π.χ. χαμηλά επιτόκια) των επιχειρήσεων, αφού μέσω της δανειοδότησης με ευνοϊκούς όρους μειώνουν το κόστος κεφαλαίου ενισχύοντας την ικανότητά τους να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και να αναπτύσσονται.

Συνήθως η χρηματοδότηση καλύπτεται συνδυαστικά από κρατική / ενωσιακή ενίσχυση και δάνειο από τον ενδιάμεσο φορέα (τράπεζα). Με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζεται χρηματοδότηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που σε αντίθετη περίπτωση δεν θα πληρούσαν τα τραπεζικά κριτήρια.

Για το Ταμείο Δανείων οι δυνατές επιλογές αφορούν το ποσό συμμετοχής (από 80% έως 90% του προϋπολογισμού) και τη σχέση συμμετοχής - συνεπένδυσης (από 50% - 50% έως 75% - 25%), ενώ για το Ταμείο Εγγυήσεων οι δυνατές επιλογές αφορούν το ποσό συμμετοχής (από 10% έως 20% του προϋπολογισμού) και τον συντελεστή μόχλευσης αυτού (από 2,2 έως 3) με σταθερό ποσοστό εγγύησης 70%.

Δεδομένη θεωρείται η αναλογία μεταξύ του σκοπού των δανείων, με τα επενδυτικά δάνεια να αποτελούν το 50% και τα κεφάλαια κίνησης το υπόλοιπο 50%. Τέλος, η ιδιωτική συμμετοχή στο χρηματοδοτικό σχήμα των επενδυτικών δανείων ορίζεται στο 20% της επένδυσης.

Χρηματοδότηση μέσω μετοχικής σύνθεσης

Επόμενο “εργαλείο” αποτελεί το Ταμείο Επενδυτικών Συμμετοχών, μέσω του οποίου θα μπορούν, για πρώτη φορά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντλούν χρηματοδότηση με τη μορφή της συμμετοχής στη μετοχική τους σύνθεση (equity capital, venture capital), ενώ η συνεισφορά του στην οικονομία θα φτάσει τα 500 εκατ. μετά τη μόχλευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τέλος Μαΐου θα έχει επιλεγεί η λίστα των sub-fund managers, θα ακολουθήσει η διαδικασία συμβασιοποίησης (due diligence) και θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει από Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ταμείο επενδυτικών συμμετοχών με πόρους ΕΣΠΑ στην Ευρώπη, ενώ έρχεται να αντιμετωπίσει και να αντιστρέψει το brain drain μετατρέποντάς το σε brain gain. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν κεφάλαια από μεγάλους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές που δεν μπορούσαν έως τώρα να τις προσεγγίσουν λόγω του μικρού τους μεγέθους.

Ποιες εταιρείες αφορά

Προβλέπεται η δημιουργία δύο fund:

* Το TT Fund που θα στοχεύει έργα και εταιρείες (μικρομεσαίες) προερχόμενες από ΑΕΙ, ερευνητικά κέντρα ή άλλους οργανισμούς με σημαντική ερευνητική δραστηριότητα.

* Το Ταμείο Επιτάχυνσης που θα στοχεύει σε ομάδες - έργα και νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups), οι οποίες συνδέονται με δομές στήριξης της επιχειρηματικότητας όπως θερμοκοιτίδες, τεχνολογικά πάρκα, χώρους συν-εργασίας (co-working spaces), δομές στα ΑΕΙ και στα ερευνητικά Κέντρα κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά τη γενική επιχειρηματικότητα το Ταμείο θα απευθύνεται σε κάθε είδους επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη όμως έμφαση στους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τουρισμό, ενέργεια, αγροδιατροφή, περιβάλλον, εφοδιαστική αλυσίδα, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, υγεία και φαρμακευτική βιομηχανία, δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες, υλικά - κατασκευές.

 

Έμφαση στις κατασκευές

Την ίδια ώρα υπάρχει το Ταμείο Υποδομών (πρώην Jessica), η συνεισφορά του οποίου θα φτάσει τα 600 εκατ. και θα χρηματοδοτήσει σημαντικές υποδομές στην ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτηρίων, στην αστική ανάπτυξη, στο τουρισμό που δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση με άλλα μέσα. Θα δώσει σημαντική ώθηση στον τομέα των κατασκευών. Το Ταμείο είναι υπό σχεδιασμό και το επόμενο διάστημα υπογράφεται η συμφωνία χρηματοδότησής του με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIB).

Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον

Στην ίδια κατεύθυνση θα λειτουργήσει και το Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον, το οποίο με τη μόχλευση θα διοχετεύσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, δίνοντας σημαντική ώθηση και στον τομέα των κατασκευών που επλήγη ιδιαίτερα από την κρίση, ενώ ξεκινά τη λειτουργία του μέχρι τέλος Ιουνίου.

Ποιους αφορούν οι νέες προσκλήσεις ΕΣΠΑ

Σε όλα τα παραπάνω θα λειτουργεί συνοδευτικά και το ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου ξεκινούν και ξεχωριστά προγράμματα. Τους επόμενους έξι μήνες εκδίδονται προσκλήσεις μίας σειράς προγραμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ:

* Ενίσχυση περιβαλλοντικής βιομηχανίας (για την αξιοποίηση υγρών, στερεών και αέριων αποβλήτων τρίτων).

* Εξωστρέφεια - διεθνοποίηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

* Ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων τοπικής εμβέλειας για τη μεταποίηση και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Επιπλέον μέσα στο επόμενο τρίμηνο ξεκινούν τα προγράμματα:

* Δεύτερος κύκλος ενίσχυσης αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (αρχικός προϋπολογισμός 70 εκατ. ευρώ).

* Δεύτερος κύκλος ενίσχυσης υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (αρχικός προϋπολογισμός 148 εκατ. ευρώ).

* Αναβάθμιση θεατρικών και κινηματογραφικών αιθουσών (αρχικός προϋπολογισμός 40 εκατ. ευρώ).

* Ενίσχυση της ίδρυσης νέων τουριστικών μονάδων ή επέκτασης υφισταμένων (αρχικός προϋπολογισμός 240 εκατ. ευρώ).

Αναπτυξιακός Νόμος

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και ο Αναπτυξιακός Νόμος. Σε λίγους μόλις μήνες λειτουργίας του κατατέθηκαν 707 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 1,9 δισ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των σχεδίων (649) αφορά πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (βλ. σχετικό πίνακα).

Για πρώτη φορά είναι επικεντρωμένος στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, σε αντίθεση με τους προηγούμενους που εστίαζαν σε λίγα μεγάλα, κατά κανόνα χαμηλής τεχνολογίας και αναπτυξιακού αποτυπώματος, σχέδια και αναμένεται να αποδώσει καρπούς τους επόμενους μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL