Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Κρίσιμες επαφές του Αλ. Τσίπρα στο Πεκίνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρίσιμες επαφές του Αλ. Τσίπρα στο Πεκίνο

Στην Κίνα βρίσκεται από σήμερα ο πρωθυπουργός, προκειμένου έως τις 15 Μαΐου να συμμετάσχει στο διεθνές φόρουμ για τον “Δρόμο του Μεταξιού” που διοργανώνει η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, αλλά και να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Κίνας (τον ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ και τον Κινέζο Πρόεδρο Ξι Τζινπίνγκ), καθώς και με ηγέτες άλλων χωρών και επικεφαλής διεθνών οργανισμών.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης ο πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό στα εγκαίνια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Πεκίνο.

Στο επίκεντρο του ταξιδιού του πρωθυπουργού θα βρεθεί η υπογραφή ελληνοκινεζικής συμφωνίας για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε μια σειρά από θέματα όπως η ενέργεια, η ψηφιακή πολιτική και οι νέες τεχνολογίες, οι υποδομές, καθώς και ο χρηματοπιστωτικός τομέας, όπως επισήμανε στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε δε πως στο πλαίσια του «Δρόμου του Μεταξιού» θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους 1 τρισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία σε μια σειρά από χώρες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα συζητηθούν ακόμη οι εξαγωγές αγροτοδιατροφικών προϊόντων της Ελλάδας στην Κίνα, η συνεργασία σε ναυτιλία και ναυπηγοεπισκευές, αλλά και οι κινεζικές επενδύσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο (κυρίως στη συντήρησή του).

Από την Τετάρτη το βράδυ βρίσκεται στο Πεκίνο ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας. Επίσης στην ελληνική αποστολή στην Κίνα θα συμμετέχουν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιώργος Τσίπρας.

Μια σχέση που χτίζεται σταδιακά

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εμβάθυνση των ελληνοκινεζικών οικονομικών σχέσεων είναι μία από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης. Εξάλλου αυτό είναι το δεύτερο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Πεκίνο μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Οι προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς αφού ήδη η COSCO έχει προαναγγείλει επενδυτικά σχέδια για την αναβάθμιση του λιμένα του Πειραιά ύψους 500 εκατ., αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΟΛΠ έναντι 368,5 εκατ. και γενικότερα η κινέζικη εταιρεία στοχεύει στην αναβάθμιση του Πειραιά ώστε να αναδειχθεί στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου. Ακόμη έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ CMEC (China Mashinery Engineering Corporation) για την κατασκευή μονάδας στη Μελίτη ύψους 700 εκατ., η κινεζική State Grid Corporation έχει ανακοινώσει την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ έναντι 320 εκατ.

Επιπλέον οι ελληνικές εξαγωγές (μάρμαρα, λάδια, χαρτί για ανακύκλωση, βαμβάκι, στροβιλοκινητήρες) προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 328 εκατ. ή 44% έναντι του 2016 (8,5% αν δεν συμπεριληφθεί η αύξηση των πετρελαιοειδών).

Με στόχο την αμοιβαία ωφέλεια και για τις δύο χώρες

Σε κάθε περίπτωση οι Κινέζοι θεωρούνται ιδιαίτερα δύσκολοι διαπραγματευτές και αποτελεί στοίχημα για την ελληνική οικονομική διπλωματία η ελληνική οικονομία να έχει ουσιώδες κέρδος από τις όποιες κινεζικές δραστηριότητες στη χώρα μας, όπως για παράδειγμα να πάρουν περισσότερα ελληνικά προϊόντα έγκριση για τις κινεζικές αγορές.

Σε συνέντευξή του στην “Αυγή” την περασμένη Κυριακή, ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιώργος Τσίπρας είχε επισημάνει σχετικά με αυτό ότι η Κίνα “είναι πολύ μεγάλη χώρα κι αυτό βαραίνει συνήθως στις διμερείς οικονομικές σχέσεις”, καθώς “σε μια τέτοια σχέση είναι πιο εύκολο να περάσει συνήθως αυτό που θέλει ο μεγάλος”. “Η πρόκληση είναι η σχέση να γίνει αμοιβαία επωφελής, δηλαδή να μην γίνουν μόνο όσα είναι πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος για την κινεζική πλευρά, αλλά να γίνουν και πράγματα που θα έχουν ενδιαφέρον κυρίως για εμάς. Αυτό θα κριθεί στην πορεία, αλλά και στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού. Να προσανατολιστούν οι Κινέζοι σε επενδύσεις και όποιες άλλες οικονομικές σχέσεις σ’ ένα πλαίσιο που να βοηθάει και τη δική μας παραγωγική ανασυγκρότηση” είχε τονίσει.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL