Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Ο διάδρομος κατάργησης των capital controls
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο διάδρομος κατάργησης των capital controls

Οδικό χάρτη απελευθέρωσης των capital controls αναμένεται να παρουσιάσουν από κοινού το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος, κάτι το οποίο απορρέει και από τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

Ωστόσο, αυτός ο οδικός χάρτης, σύμφωνα με έγκυρες πηγές της "Α", δεν θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες και ποσοτικοποιημένες κινήσεις απελευθέρωσης, αλλά μια σειρά βημάτων, ώστε να επέλθει η οριστική άρση τους. Για παράδειγμα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, θα περιλαμβάνεται η ύπαρξη ενός "καλού" μακροοικονομικού περιβάλλοντος ως μιας από τις προϋποθέσεις, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η λήψη των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά και η έξοδος της χώρας μας στις αγορές.

Όπως προβλέπεται στη συμφωνία, η Τράπεζα της Ελλάδος θα αποστέλλει σε τριμηνιαία βάση στους θεσμούς αναφορά για την κατάσταση των capital controls και της ρευστότητας, καθώς και τις διαπιστώσεις και τις σχετικές προτάσεις της. Ως προαπαιτούμενο, η ΤτΕ και το υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιεύσουν οδικό χάρτη ελάφρυνσης των κεφαλαιακών περιορισμών, έως την πλήρη άρση τους, κατόπιν μετρήσιμων δειγμάτων της βελτίωσης της εμπιστοσύνης στην αγορά και των συνθηκών ρευστότητας.

Η ΤτΕ θα εκπονήσει έρευνα αποτίμησης της καταθετικής εμπιστοσύνης και θα ανακοινώσει την περίληψη των συμπερασμάτων της μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2017 θα πιστοποιήσει την επίπτωση των κεφαλαιακών περιορισμών στην οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έγκυρες πηγές ανέφεραν στην "Α" πως τα δημοσιεύματα που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας περί επεικείμενης απελευθέρωσης των capital controls με συγκεκριμένα μέτρα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απόφαση, παρά μόνο προτάσεις, κυρίως από την πλευρά των τραπεζών.

Διακυβέρνηση τραπεζών

Από εκεί και πέρα, σε σχέση με τη συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών, η ΤτΕ θα απαιτήσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των λιγότερο συστημικών τραπεζικών οργανισμών. Εάν μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2017 ιδιωτικά κεφάλαια δεν είναι διαθέσιμα προς κάλυψη κεφαλαιακών ελλειμμάτων, η ΤτΕ θα προχωρήσει στις κατάλληλες δράσεις μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ το ΤΧΣ θα κάνει κάθε εύλογη προσπάθεια ώστε να διασφαλίσει ότι η ανασύσταση των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχει ολοκληρωθεί και ότι τα μη εκλόγιμα μέλη έχουν αντικατασταθεί με άλλα, προτεινόμενα από τις επιτροπές επιλογής (nomination committees) των τραπεζών στη βάση των κριτηρίων που απαιτεί ο νόμος.

Το ΤΧΣ και ο νέος διευθύνων σύμβουλος

Ως προαπαιτούμενο θα πληρωθεί η θέση διευθύνοντος συμβούλου στο ΤΧΣ (στην "Α" του περασμένου Σαββάτου αναφερόταν ως τελική επιλογή ο Αυστριακός Μάρτιν Χσούρντα, για τον οποίο φαίνεται να δόθηκε το "πράσινο φως" από το EWG). Από εκεί και πέρα το ΤΧΣ ως μέτοχος των τραπεζών, θα παρακολουθεί τις επιδόσεις του μάνατζμεντ συνιστώντας αλλαγές αν χρειαστεί.

Κατά τον ίδιο τρόπο, αν χρειαστεί, επίσης κάνοντας χρήση εξωτερικής τεχνογνωσίας, το ΤΧΣ θα παρακολουθεί τις επιδόσεις των μεσαίων και ανωτέρων στελεχών της διοίκησης. Τέλος, το ΤΧΣ θα διασφαλίσει ότι οι συμβάσεις των εξωτερικών ελεγκτών με τις τράπεζες θα έχουν μάξιμουμ διάρκεια πέντε συνεχών ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL