Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.5°C21.8°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.0°C19.9°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.9°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.4°C
0 BF 46%
Washington Group στο G7 στην Ιταλία, 11-13 Μαϊου / Από Μπάρι και Πεκίνο περνά η συζήτηση για το χρέος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Washington Group στο G7 στην Ιταλία, 11-13 Μαϊου / Από Μπάρι και Πεκίνο περνά η συζήτηση για το χρέος

Εβδομάδα έντονων παρασκηνιακών διεργασιών για το χρέος, κατά την οποία αναμένεται να διαφανεί το περίγραμμα της λύσης που θα διαμορφωθεί, ξεκίνησε χθες και αναμένεται να κορυφωθεί με τη σύνοδο των G7 στο Μπάρι, αλλά και με ενδεχόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G7 στο Μπάρι, στις 11-13 Μαΐου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Washington Group και να διαμορφωθεί ένα περίγραμμα λύσης σε σχέση με το ελληνικό χρέος. Μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει δυνατό, παρά το ότι για πρώτη φορά η γερμανική πλευρά μοιάζει να συζητά σοβαρά στην κατεύθυνση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης. Παρ' όλα αυτά, η απόστασή της από το ΔΝΤ παραμένει σημαντική, καθώς το Ταμείο ζητά πιο σαφείς δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους, αλλά και πιο βαθιές παρεμβάσεις. Από την πλευρά της, η Ελλάδα στέκεται ένα βήμα πιο πίσω από αυτό το μπρα ντε φερ, αλλά με τη θέση ότι η όποια λύση πρέπει να δοθεί στην παρούσα φάση και όχι αργότερα, προκειμένου να μην τεθεί σε διακινδύνευση η διαδικασία της ανάκαμψης της οικονομίας.

Το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί αύριο και στην εβδομαδιαία συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων της Ε.Ε., όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν.

Οι συναντήσεις στην Κίνα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, λίγες ημέρες μετά, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα (12-15 Μαίου), εξετάζεται να πραγματοποιηθεί τετ-α-τετ του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ. Επίσης, στο Πεκίνο ο πρωθυπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ θα δει και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, σε μια περίοδο όπου τα δυτικά Βαλκάνια, με αιχμή τα Σκόπια, αντιμετωπίζουν κίνδυνο αποσταθεροποίησης. Στην ατζέντα των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον κ. Γκουτέρες θα βρεθούν και το Κυπριακό και η προσφυγική κρίση. Επίσης, δεν αποκλείεται έως τότε να προγραμματιστεί και συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Εντρογάν.

Τσακαλώτος - Σόντερ

Εν τω μεταξύ, τη θέση της ελληνικής πλευράς για τη ρύθμιση του χρέους ανέπτυξε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του του κρατιδίου της Βαυαρίας Μάρκους Σόντερ, υπογραμμίζοντας ότι η εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης, στη δεδομένη στιγμή, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ασφαλούς οικονομικού περιβάλλοντος, πράγμα απαραίτητο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, αλλά και για τα βήματα που έπονται για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας. Κλείνοντας, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι έχει έρθει η ώρα να σκεφτεί σοβαρά η Ευρώπη το θέμα της συμπερίληψης του κόσμου της εργασίας στην οικονομική ανάπτυξη. Επισήμανε ότι εάν οι πολίτες της Ευρώπης νιώθουν ότι τους αναλογεί μόνο μερίδιο στη λιτότητα και όχι στην ανάκαμψη, αυτό θα ενισχύσει πολιτικά τις φυγόκεντρες δυνάμεις.


"Αξιοπρεπής συνομιλία"

Ο Μάρκους Σόντερ, μιλώντας στους Γερμανούς δημοσιογράφους, ανέφερε πως είχε μια «αξιοπρεπή συνομιλία» με τον Έλληνα ομόλογό του, δηλώνοντας: «Έχω την εντύπωση ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει προσπάθειες να φέρει σε πέρας ό,τι είναι απαραίτητο, αλλά η πραγματική πρόκληση είναι η υλοποίηση. Πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις. Η δέσμευση δεν είναι αρκετή». Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος του ελληνικού χρέους. «Αυτό θα καταλήξει να είναι κακό για την ίδια την Ελλάδα, γιατί τότε οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα υποχωρήσουν». Επιπλέον απέκλεισε έξοδο από της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ -κάτι που το είχε υποστηρίξει στο παρελθόν, αλλά είπε πως δεν είναι πλέον στην ατζέντα: «Το Grexit δεν είναι ζήτημα πια. Μια πρόσθετη διαίρεση της Ευρώπης δεν θα ήταν σωστή αυτή τη στιγμή» δήλωσε.

Δραγασάκης - Γάλλος πρέσβης

Για το θέμα του ελληνικού χρέους συζήτησε χθες με τον πρέσβη της Γαλλίας Κριστόφ Σαντεπί ο Γιάννης Δραγασάκης, έπειτα από πρωτοβουλία του Γάλλου αξιωματούχου, με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης να επισημαίνει πως οι δηλώσεις του νέου προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας για αναδιάρθρωσή του είναι σημαντικές, διότι συνιστούν αναγνώριση του προβλήματος, η άμεση αντιμετώπιση του οποίου θα είναι θετική τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.

Μιλώντας σε συνέδριο για τα κόκκινα δάνεια, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε πως «η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, εφόσον ολοκληρωθεί όπως αναμένεται με τα μέτρα για το χρέος, δημιουργεί δυνατότητες για τη συμμετοχή της χώρας στο QE και την έξοδο στις αγορές εντός του 2017".

Το Ινστιτούτο Peterson

To ανεξάρτητο αμερικανικό Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Peterson, το οποίο είναι ειδικευμένο σε θέματα διεθνούς χρέους, κατέληξε σε τρία συμπεράσματα σε σχέση με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους: Πρώτον: Λαμβανομένων υπόψη όλων των σχετικών υποθέσεων για ανάπτυξη και δημοσιονομική πολιτική, όπως επίσης και των εμπειριών με άλλες υπερχρεωμένες χώρες, είναι απαραίτητο ένα σημαντικό κούρεμα του χρέους. Δεύτερον: Oι προτάσεις του Εurogroup του Μαΐου 2016 θα μπορούσαν να επιτύχουν τη βιωσιμότητα, αλλά μόνον υπό την προϋπόθεση μιας ακραίας παράτασης διάρκειας των δανείων (έως το 2080) και του παγώματος καταβολής τόκων, κάτι το οποίο θα οδηγούσε σε μια αυξημένη επιβάρυνση της ευρωπαϊκής ομπρέλας προστασίας για δεκαετίες. Τρίτον, διέξοδος από το δίλημμα θα ήταν η αναβολή της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, σε συνδυασμό με τη συνέχιση της υποστήριξής της από τον ESM πέραν του 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL