Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας / Φόβοι για ενδεχόμενο ρυθμιζόμενου ολιγοπωλίου στον ηλεκτρισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας / Φόβοι για ενδεχόμενο ρυθμιζόμενου ολιγοπωλίου στον ηλεκτρισμό

Την αγωνία και τον προβληματισμό τους για την “επόμενη ημέρα” στην αγορά ηλεκτρισμού και συνακόλουθα στη διαμόρφωση του ενεργειακού κόστους εκφράζουν οι βιομηχανικές μεταποιητικές επιχειρήσεις, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, που σχετίζονται τόσο με τις πιέσεις των δανειστών και τον ρόλο της ΔΕΗ, όσο και με τις συνθήκες λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) Κ. Κουκλέλης, η παρατεταμένη ασάφεια και αβεβαιότητα για το μέλλον, τη δομή και τη μορφή της ΔΕΗ προκαλεί τεράστια ανησυχία, αφού, σύμφωνα με την ίδια, οδηγείται σε οικονομική ασφυξία, λόγω, εκτός των επισφαλειών και των καθυστερήσεων στις εισπράξεις και της υποχρέωσης διάθεσης μέρους της λιγνιτικής της παραγωγής σε τιμές κάτω του κόστους (100 εκατ. κάτω από τη χονδρεμπορική) και της επιβάρυνσης από τη χρέωση προμηθευτή για απάλειψη του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ (350 εκατ.).

Η ΔΕΗ, τόνισε, αποτελεί σήμερα την de facto μοναδική πηγή προμήθειας για τη βιομηχανία λόγω απουσίας βιώσιμων εναλλακτικών και της απόστασης που χωρίζει ακόμη την εγχώρια αγορά από το μοντέλο - στόχο της Ε.Ε. (target model).

Σημείωσε δε ότι “από τη διαφαινόμενη πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο, μέσω της βίαιης εκποίησης παγίων της ΔΕΗ, να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα ρυθμιζόμενο ολιγοπώλιο, απέναντι στο οποίο οι επιχειρήσεις - καταναλωτές δεν θα έχουν καμία διαπραγματευτική ισχύ”. Μίλησε για απουσία όλων των προϋποθέσεων προκειμένου να λειτουργήσει μια ελεύθερη, σύγχρονη και ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού, με στόχο ασφάλεια εφοδιασμού - ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας.

Ως ανάχωμα ανέφερε την άμεση, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, δημιουργία τριών αγορών (προθεσμιακή-ενδοημερήσια-εξισορρόπησης) στο πλαίσιο της υλοποίησης του target model, συμπληρώνοντας ότι “με αγωνία αναμένουμε να δούμε αν ο οδικός χάρτης για την επιτάχυνση, που συμφωνήθηκε, θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά”, αν και προέβλεψε, βάσει των σημερινών ρυθμών, εφαρμογή το 2019-2020.

Επανήλθε στο αίτημα της ΕΒΙΚΕΝ για άμεση κατάθεση αιτήματος, από το ΥΠΕΝ στην Ε.Ε., παράτασης της διακοψιμότητας (ύψους 34 εκατ. το 2016), ως αυτοτελούς μηχανισμού, για τουλάχιστον τρία χρόνια, καθώς, όπως αποδείχθηκε, κατά την κρίση του χειμώνα στήριξε έμπρακτα την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος, ενώ συγχρόνως αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο έναντι των ανταγωνιστών των αντίστοιχων βιομηχανιών, χωρών της Ε.Ε., που εφαρμόζουν το συγκεκριμένο μέτρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL