Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.6°C19.6°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.0°C19.4°C
5 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.5°C18.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C16.9°C
2 BF 68%
Η κυβέρνηση ετοιμάζει το αναπτυξιακό σχέδιο και διαμηνύει: / Μαξίμου: Συνολική διευθέτηση του χρέους τώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση ετοιμάζει το αναπτυξιακό σχέδιο και διαμηνύει: / Μαξίμου: Συνολική διευθέτηση του χρέους τώρα

Διπλή μάχη στο εσωτερικό για την ψήφιση των μέτρων και των αντιμέτρων της συμφωνίας και στο εξωτερικό για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο θέμα του χρέους δίνει η κυβέρνηση, με στόχο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις οριστικής εξόδου από τα Μνημόνια στα μέσα του 2018.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο του χρέους, σήμερα θα συνεδριάσει το EuroWorking Group προκειμένου να εξετάσει τεχνικές παραμέτρους της διευθέτησης και το πιθανότερο είναι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συσκέψεις στο ίδιο επίπεδο. Κρίσιμη, ενδεχομένως, να αποδειχθεί και η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των G7 στο Μπάρι στις 11 έως 13 Μαίου. Πάντως, η κυβέρνηση μοιάζει να αποφεύγει να παίξει πρώτο ρόλο στις διαπραγματεύσεις, αφήνοντας να εξελιχθεί το μπρα ντε φερ μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας. Προς το παρόν φαίνεται ότι μάλλον θα χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος για το οριστικό αποτέλεσμα αυτής της αναμέτρησης, πέραν του Eurogroup της 22ας Μαΐου, και η συνολική συμφωνία θα επικυρωθεί σε κάποιο έκτακτο Eurogroup.. Ωστόσο στις 22 του μήνα είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταγραφεί ουσιαστική πρόοδος.

Επενδύσεις και θέσεις εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο

Σε σχέση με την πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό, σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο και την Παρασκευή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο θα υπογραμμίσει τη σημασία ων αντιμέτρων για την κοινωνία, καθώς και το ότι η συνολική συμφωνία που θα διαμορφωθεί θα αποτελέσει το εξιτήριο της χώρας από την επιτροπεία. Επίσης θα πιέσει για μια ακόμη φορά τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να επιταχύνουν το έργο, ειδικά στα πεδία της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Μιλώντας χθες στο Κανάλι της Βουλής, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος περιέγραψε τη στρατηγική της κυβέρνησης για επίτευξη συμφωνίας για το χρέος, μια θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ, το πράσινο φως της ΕΚΤ για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τελικά την έξοδο στις αγορές. “Πράγμα το οποίο θα οδηγήσει μετά από ενάμιση χρόνο και στην επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. (...) Να έχουμε, δηλαδή, μια συνολική διευθέτηση του προβλήματος, να μην μετατεθεί το πρόβλημα για αργότερα" εξήγησε, εκτιμώντας με βεβαιότητα πως “η ελληνική οικονομία θα περάσει σε μία φάση επιταχυνόμενης ανάκαμψης και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο τουλάχιστον σε μακροοικονομικό επίπεδο, δεν υπάρχει καμία ανησυχία εκ μέρους της κυβέρνησης".

Συμπαγής η κυβερνητική πλειοψηφία

Σε κάθε περίπτωση τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται δημόσια, αλλά και σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες, βέβαια η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα παρουσιάσει πρόβλημα στη συνοχή της.

“Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν αντιδράσεις. Βεβαίως, προβληματισμοί. Βεβαίως, ανησυχίες. Βεβαίως, στρατηγική συζήτηση για το πώς πορευόμαστε από εδώ και πέρα και ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες που έχουμε, ώστε να μπορέσουμε να αφήσουμε ένα πραγματικά προοδευτικό στίγμα στην ελληνική κοινωνία, αλλά και να μπορέσουμε να κερδίσουμε την πολιτική ηγεμονία σε μια πολιτική αντιπαράθεση, που, όσο θα περνά ο καιρός, θα γίνονται όλο και πιο σαφείς οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς” ανέφερε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος προσθέτοντας: “Είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε μια πολιτική συνθήκη η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά για ένα κόμμα της Αριστεράς. Δηλαδή είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, είμαστε υποχρεωμένοι να υιοθετήσουμε πολιτικές με τις οποίες δεν κρύβει κανένας μας ότι δεν συμφωνούμε”.

Από την πλευρά του ο Νίκος Φίλης δήλωσε πως “στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται, η παραμονή της κυβέρνησης της Αριστεράς στην εξουσία συνεχίζει να είναι κρίσιμη προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και την επιτροπεία”, καθώς και ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις υποχωρήσεις και τους συμβιβασμούς στους οποίους υποχρεώθηκε, παραμένει μια δύναμη έτοιμη να εκμεταλλευτεί ανά πάσα στιγμή τις ρωγμές στο φρούριο της ατέρμονης λιτότητας που ροκανίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα". Επίσης, στο άρθρο του στην “Εφ. Συν.”, τόνισε ότι “χωρίς ρύθμιση του χρέους η έξοδος από τα Μνημόνια είναι εξαιρετικά αμφίβολη”.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας στο Κόκκινο, σχολίασε πως δεν πρόκειται για “success story» και ότι “η έξοδος από την επιτροπεία συνιστά μακρά και επίπονη πορεία". "Αυτό που περνάμε τα τελευταία χρόνια είναι ένας ενεστώτας διαρκείας, δεν είναι κάτι που τελειώνει ούτε με τρικ ούτε με ορίζοντα έξι μηνών ή ενός έτους. Μπαίνουν όμως τα θεμέλια για να βελτιωθούν κάποιοι ουσιώδεις δείκτες. Η θετική επίδραση στο μέγεθος και την εξυπηρέτηση του χρέους και η αύξηση της ρευστότητας είναι οι μεγάλοι δείκτες. Από εκείι και πέρα μας ενδιαφέρει πώς θα επηρεαστεί άμεσα και μεσοπρόθεσμα η καθημερινή ζωή των ανθρώπων" τόνισε.

"Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΟΝΤΑΡΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ"

Η κυβέρνηση "ρίχνει το γάντι" για τα αντίμετρα

"Δεν είναι κατανοητό για ποιο λόγο η Ν.Δ. δεν αποδέχεται να ψηφίσει τα θετικά μέτρα" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέτοντας ευθέως το ερώτημα που μπαίνει στους βουλευτές της αντιπολίτευσης: "Συμφωνούν με τα μέτρα κοινωνικής στήριξης ύψους 3,5 δισ. ευρώ;"

Παράλληλα η κυβέρνηση συνεχίζει την άσκηση πίεσης προς την αντιπολίτευση για την ψήφιση των θετικών αντιμέτρων, η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί πλησιάζοντας προς την εισαγωγή των σχετικών διατάξεων στη Βουλή και τη σχετική ψηφοφορία.

“Είναι κατανοητές οι κριτικές για τα περιοριστικά -αν θέλετε- δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνουμε. Αυτό που δεν είναι κατανοητό είναι για ποιον λόγο η Ν.Δ. δεν αποδέχεται να ψηφίσει τα θετικά μέτρα" επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επιπλέον σημείωσε ότι ο κύριος Μητσοτάκης "από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της Ν.Δ. πόνταρε στην καταστροφή", αναφέροντας δηκτικά: “Θα σας θυμίσω ότι μόλις έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση, ο κύριος Μητσοτάκης πάλι έκανε λόγο για τέταρτο Μνημόνιο. Επομένως, εάν ήταν συνεπής με τον εαυτό του, θα έπρεπε τώρα να μιλά για πέμπτο Μνημόνιο".

Σε παρόμοιο τόνο κυβερνητικές πηγές συμπλήρωναν πως “κάθε φορά που η κυβέρνηση ολοκληρώνει επιτυχώς μια αξιολόγηση, ο κ. Μητσοτάκης βλέπει τέταρτο Μνημόνιο” υπενθυμίζοντας σχετικές δηλώσεις του αρχηγού της Ν.Δ. από τις 11 Μαΐου 2016 και τις 28 Μαΐου 2016: «Διάβαζα το τελευταίο, τέταρτο Μνημόνιο, δυστυχώς για την Παιδεία υπάρχει ένα τρίτο της σελίδας αναφορά. (...) Η ψήφιση από τον ΣΥΡΙΖΑ του τρίτου και τέταρτου συμπληρωματικού Μνημονίου φέρνει νέα δεδομένα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL