Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Κυβερνητικό "σινιάλο" για γρήγορη τεχνική συμφωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβερνητικό "σινιάλο" για γρήγορη τεχνική συμφωνία

Κυβερνητική αισιοδοξία για γρήγορη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας προκύπτει από την πρώτη χθεσινή ημέρα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, όπου συζητήθηκαν θέματα αποκρατικοποιήσεων και ενέργειας.

«Είμαστε σε καλό δρόμο» σημείωσε κυβερνητικός αξιωματούχος εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «θα υπάρξουν πράγματα στα οποία η συζήτηση θα σκαλώσει και θα μας πάρει η κουβέντα μέχρι το πρωί, αλλά αυτά δεν θα είναι σχετικά ούτε με το υπερταμείο ούτε με τις ιδιωτικοποιήσεις». Στο τέλος της ημέρας, όμως, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τελικά θα κλείσουμε».

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση παρέλαβε χθες τέσσερα κείμενα: Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο με την Κομισιόν έκτασης περίπου 40 σελίδων και το τεχνικό του κομμάτι, καθώς και το Μνημόνιο με το ΔΝΤ έκτασης 5 σελίδων και το τεχνικό του κομμάτι. Στα συγκεκριμένα κείμενα υπάρχουν δύο - τρία σημεία διαφορετικών διατυπώσεων, όπως για παράδειγμα στο πώς το κράτος θα επηρεάζει τη γενικότερη πολιτική των ΔΕΚΟ.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η ελληνική πλευρά έστελνε τις παρατηρήσεις της και στη συνέχεια τα τεχνικά κλιμάκια θα αναλάβουν να «γεφυρώσουν» τις όποιες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. Όποιες διαφορές δεν καταστεί εφικτό να κλείσουν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων θα συζητηθούν σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής των θεσμών.

«Θα υπάρξει μια μεγάλη λίστα από αλλαγές σε τεχνικά ζητήματα» εκτίμησε κυβερνητικός αξιωματούχος, εκφράζοντας όμως την πεποίθηση ότι έως την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουν κλείσει όλες οι λεπτομέρειες. Σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να ζητήσει πρόσθετες διαρθρωτικές αλλαγές, όπως άφησε να εννοηθεί ο Π. Τόμσεν την περασμένη εβδομάδα, η ίδια πηγή είπε: «Δεν ξέρω κάτι τέτοιο, δεν έχει συζητηθεί».

Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, η λίστα των ΔΕΚΟ οι οποίες θα μεταφερθούν στην εταιρεία δημοσίων συμμετοχών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών παραμένει ακόμα ανοιχτή. Σήμερα, μετά το μεσημέρι αναμένεται νέα συνάντηση του κουαρτέτου με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για την οργάνωση της συζήτησης εφεξής.

Συνεχίζονται οι συζητήσεις για τα ενεργειακά

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση κυβέρνησης - δανειστών για τα ενεργειακά θέματα, καθώς οι σχετικές διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

Ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης, μετά την χθεσινή, πρώτη συνάντηση για τα ενεργειακά, με την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, δήλωσε ότι υπάρχουν μικροδιαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, προσθέτοντας πάντως ότι αυτές θα κλείσουν έως την Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι σε αυτή τη φάση, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός στα τέλη Μαρτίου στην Κοζάνη και επαναβεβαίωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, συζητούνται οι αρχές για την εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου παραχώρησης χώρου στη λιγνιτική παραγωγή (έως 40% των υφιστάμενων μονάδων της ΔΕΗ), σε συμμόρφωση προς την πρόσφατη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την άρση της μονοπωλιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στους λιγνίτες.

Στο πλαίσιο αυτό οι βασικές αρχές αφορούν το ύψος του ποσοστού του χώρου που θα δημιουργηθεί στον λιγνίτη, τι είδους επιχειρήσεις θα μπορούν να τον διεκδικήσουν, καθώς και οι διαδικασίες διαφάνειας που θα τηρηθούν, ώστε να μην υπάρξουν γκρίζες ζώνες στις σχετικές τελικές διατυπώσεις, αλλά και στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Σε κάθε περίπτωση έχει γίνει σαφές από την κυβέρνηση πως η πώληση υδροηλεκτρικών είναι εκτός συζήτησης, δεδομένου ότι το θέμα αφορά τη συμμόρφωση της χώρας προς την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το έτερο θέμα συζήτησης, που αφορά αμιγώς μνημονιακές δεσμεύσεις στην αγορά ηλεκτρισμού, είναι η εξέταση της αναπροσαρμογής των δημοπρατούμενων ποσοτήτων προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο του μηχανισμού των ΝΟΜΕ, και ειδικότερα η διαφοροποίηση (προς τα πάνω) του ποσοστού - στόχου σε σχέση με την απομείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην\ λιανική αγορά.

Στην περίπτωση αυτή οι θεσμοί, ερμηνεύοντας σωρευτικά τα ποσοστά που έχουν τεθεί (12% φέτος, 13% το 2018 και 13% το 2019), είχαν ζητήσει σχεδόν διπλασιασμό τους, ενδεχόμενο που φαίνεται πως έχει απομακρυνθεί και συζητείται πλέον μικρότερη αναπροσαρμογή.

Τραμπ: Φρικτό αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια τρομερή κατάσταση. Είναι φρικτό» δήλωσε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συνάντησής του με δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με δημοσίευμα αμερικανικού μέσου ενημέρωσης.

Όπως ανέφερε το Newsmax, ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε πως πιθανώς θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διατήρηση του τρέχοντος επιπέδου χρηματοδότησης των ΗΠΑ προς το ΔΝΤ, αντί να ζητήσει από το Κογκρέσο να την ακυρώσει.

Ο Τραμπ πρόσθεσε πως σύντομα θα αποκαλύψει την πολιτική του αναφορικά με τον διεθνή οργανισμό. «Θα έχουμε νεότερα για το ΔΝΤ σε λίγες μέρες» πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL