Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Αρχίζουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών / "Κλειδί" για τη συμφωνία η ισορροπία Βερολίνου - Ουάσιγκτον για το χρέος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρχίζουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών / "Κλειδί" για τη συμφωνία η ισορροπία Βερολίνου - Ουάσιγκτον για το χρέος

Όλο το “βάρος” πέφτει στο χρέος. Μπορεί από σήμερα να ξεκινούν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών προκειμένου να ολοκληρωθεί το SLA πριν από την 22α Μαΐου. Ωστόσο τα μηνύματα που έρχονται από κύκλους της Κομισιόν δείχνουν ότι είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξει συνολική συμφωνία μέχρι το Eurogroup του Μαΐου. Και αυτό δεν προκαλείται από την αναζήτηση νέων στόχων για τα πλεονάσματα μετά το 2018, όπως προκύπτει από έγκυρες ελληνικές πηγές, αλλά το πώς -και κυρίως πότε- θα τα βρουν Βερολίνο και Ουάσιγκτον για το ελληνικό χρέος.

Μήνυμα Δραγασάκη: Η διελκυνστίνδα δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' άπειρον

Σε αυτό το πλαίσιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης απέστειλε χθες σαφές μήνυμα προς τους θεσμούς σε συνάντηση που είχε με Έλληνες τραπεζίτες λέγοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στον στόχο της επίτευξης συνολικής συμφωνίας με τους θεσμούς σημειώνοντας πως οι πρόσφατες επαφές στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επιβεβαίωσαν ακριβώς την κοινή βούληση για επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης οι καθυστερήσεις οφείλονται αποκλειστικά στις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δανειστών και υπογράμμισε πως «η διελκυστίνδα δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον. Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Γ. Σταθάκης: Οπωσδήποτε το χρέος στη συμφωνία

Στην επισήμανση ότι οι διαφορές ανάμεσα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και τη διευθύντρια του ΔΝΤ για το θέμα του ελληνικού χρέους παραμένουν, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον Real FM, είπε: «Κοντός ψαλμός αλληλούια. Έχουμε μια τεχνική συμφωνία, η οποία πλέον μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι ολοκληρωμένη, και καλούμαστε να επιλύσουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες -αναφέρομαι στην τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018». Και πρόσθεσε: «Έχουμε τη συμφωνία, επίσης, σε αδρές γραμμές έτοιμη για το 2019 και το 2020 και φυσικά η συμφωνία αυτή πρέπει να περιλαμβάνει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προκειμένου και τα τρία από κοινού να ψηφιστούν στις 22 Μαΐου».

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΑΚΟΜΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ

Τι ζητάει το ΔΝΤ για το χρέος

Το Ταμείο φέρεται να ζητάει να πληρωθούν τα 13 δισ. που του χρωστάει η Ελλάδα είτε από τα εναπομείναντα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης είτε από την επιστροφή των ANFAs

Αναφορικά με το χρέος, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το ΔΝΤ ζητάει εγγυήσεις για τα δάνεια 13 δισ., την αποπληρωμή των οποίων οφείλει η Ελλάδα. Έτσι, φέρεται να έχει ζητήσει ως διασφάλιση την απόδοση σε αυτό της χρήσης των κερδών του 2014 από τα ελληνικά ομόλογα από τον λογαριασμό του ESM (ANFA και SMPs ξεπερνούν τα 10 δισ.), προκειμένου να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε περίπτωση που δεν “τσουλήσει” αυτό το εγχείρημα, το ΔΝΤ ζητάει να χρησιμοποιηθεί μέρος των εναπομεινάντων κεφαλαίων από τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης του 2015, τα οποία ανέρχονται σε 19,5 δισ., κάτι που καλύπτει τα 13 δισ. του Ταμείου.

Επί του παρόντος, βάσει των όσων συζητήθηκαν στην Ουάσιγκτον τις προηγούμενες ημέρες, η Γερμανία δεν έχει έρθει σε συμφωνία με το ΔΝΤ, κάτι το οποίο προκαλεί μικρή ανησυχία στην ελληνική πλευρά, καθώς δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο, ενώ η ελληνική πλευρά προσδοκά να υπάρξει κατ' ελάχιστον δέσμευση του Eurogroup ότι θα εφαρμοστούν τα Μεσοπρόθεσμα στο τέλος ελληνικού προγράμματος, έστω κι αν η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων επιλυθεί μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου. Ο λόγος έχει να κάνει με το ότι η ΕΚΤ απαιτεί μια νομική δέσμευση των θεσμών, η οποία θα καταστήσει το ελληνικό χρέος εξυπηρετήσιμο με την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων.

Μικρή σύγκλιση στα πλεονάσματα

Ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα στο σκέλος των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς εκεί φαίνεται ότι υπάρχει μια καλύτερη σύγκλιση, λόγω και των καλών επιδόσεων του 2016, την οποία καλωσόρισαν τόσο το ΔΝΤ όσο και η Κομισιόν (επιβεβαίωσε χθες η Eurostat τα αποτελέσματα). Χωρίς ακόμη να υπάρχει κάτι τελικό, φαίνεται πως η λύση που προκρίνεται είναι αυτή που περιλαμβάνει τον στόχο του 3,5% μέχρι και το 2021 ή 2022 και ακολούθως σταδιακή μείωση μέχρι και το τέλος της πρώτης δεκαετίας μετά το 2018.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δείχνει να ανησυχεί περισσότερο για το χρέος και λιγότερο για τα πλεονάσματα. Και αυτό καθώς θα προηγηθεί νομοθέτηση πριν από το Eurogroup. Με τους επικεφαλής των θεσμών ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις, με πρώτα θέματα την Ενέργεια και την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, με στόχο την τεχνική συμφωνία. Κοινοτικές πηγές εμφανίζονταν αισιόδοξες ότι αυτός ο γύρος θα ολοκληρωθεί με την επίτευξή της σύντομα και σημείωναν ότι στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις έως το τέλος της εβδομάδας, αν και δεν αποκλείεται να σημειωθούν "μπρα ντε φερ" της τελευταίας στιγμής, ως είθισται.

Κύκλοι Κομισιόν: Στενά περιθώρια συνολικής συμφωνίας

Σε κάθε ενδεχόμενο φαίνεται ότι θα προχωρήσει η σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 14 Μαΐου, ώστε να ακολουθήσουν το "πράσινο φως" του Eurogroup, η έγκριση και εκταμίευση της δόσης και, ει δυνατόν, η συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει χρέος και πλεονάσματα. Πάντως, σε ό,τι αφορά την προθεσμία της 22ας Μαΐου για μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το χρέος, κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι τα περιθώρια ειναι "στενά". Όπως σημειώνουν στην "Α", το ζήτημα του χρέους παραμένει ανοιχτό και μετά την Ουάσιγκτον, ενώ επίσης ακολουθούν και άλλες χρονοβόρες διαδικασίες, όπως η ολοκλήρωση της έκθεσης συμμόρφωσης των θεσμών και οι διαδικασιες έγκρισης της συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια.

Τα "καρφιά" Γιούνκερ σε Τόμσεν - Βελκουλέσκου μέσω Λαγκάρντ

Τόσο ο κ. Γιούνκερ όσο και η κ. Λαγκάρντ συμφώνησαν ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει μέχρι τέλος Μαΐου και η εκταμίευση της δόσης να γίνει εγκαίρως, «καθώς η συνεχιζόμενη αστάθεια πλήττει την αξιοπιστία της Ευρωζώνης» αναφέρει το έγγραφο, το οποίο επικαλείται το euro2day.gr

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, σημειώθηκαν διαφωνίες όταν ο κ. Γιούνκερ πίεσε την Κριστίν Λαγκάρντ να δώσει στίγμα για τις προθέσεις της ως προς το χρέος και συνεπώς τη συμμετοχή με ένα νέο μικρό πρόγραμμα χρηματοδότησης, αλλά η επικεφαλής του ΔΝΤ κράτησε τα χαρτιά της κλειστά λέγοντας ότι η δεύτερη αξιολόγηση μάλλον θα κλείσει με αστερίσκο, όπως ακριβώς έγινε και πέρυσι, καθώς το Ταμείο δεν είναι διατεθειμένο να κάνει πίσω στις απαιτήσεις του.

«Είναι καλό το ότι κάνουμε πρόοδο, αν και αυτή είναι αργή. Η συνεργασία μεταξύ του ΔΝΤ και της Κομισιόν είναι κρίσιμη. Δεν είναι όμως πάντα ομαλή και πρέπει να ανοίξουν όλα τα κανάλια της επικοινωνίας» αναφέρει το έγγραφο.

Ο κ. Γιούνκερ, σύμφωνα με το έγγραφο, εξέφρασε τη διαφωνία του για την επιμονή του ΔΝΤ να περικοπούν εκ νέου οι συντάξεις και ζήτησε από την κ. Λαγκάρντ να υποχωρήσει από αυτή την απαίτηση, χωρίς όμως να εισπράξει θετική απάντηση. Αξιόπιστες πηγές θεωρούνότι η ομάδα της Κομισιόν έχει φτάσει πολλές φορές στα όρια με τη συμπεριφορά είτε του κ. Τόμσεν είτε της κ. Βελκουλέσκου, όταν συνομιλούν για την Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL