Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Όλοι στην Ουάσιγκτον θα κάνουν το... χρέος τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όλοι στην Ουάσιγκτον θα κάνουν το... χρέος τους

Στην Ουάσιγκτον, με ζητούμενο τη δέσμευση των θεσμών για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά και το θετικό "μεύμα" του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, μεταβαίνουν την Πέμπτη τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προκειμένου να έχουν συζητήσεις εν όψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, από 21 έως 23 Απριλίου. Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να κλειδώσει ένας συμβιβασμός για το ελληνικό χρέος μεταξύ Βερολίνου και Ταμείου, ώστε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και εν συνεχεία η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Άλλωστε, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατέστησε χθες σαφές ότι χρειάζεται επιπλέον αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ούτως ώστε να παραμείνει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον από αύριο, συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Εκεί, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και πιθανότατα με τον νέο υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Στίβεν Μνούτσιν και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εκτός από την αναφορά στα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σημειώνεται ότι στις εκκρεμότητες παραμένει και ο καθορισμός των πλεονασμάτων μετά το 2020.

"Βλέπει" σύντομα λύση στην Ελλάδα ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ

Σε μια καθ' όλα ενθαρρυντική δήλωση σχετικά με το ελληνικό θέμα προχώρησε χθες ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν.

Όπως δήλωσε στους "Financial Times", το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι πιστωτές έχουν επιδοθεί επί του παρόντος σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα φέρει το ΔΝΤ πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας.

"Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν το Ταμείο να συζητήσει τη συμμετοχή του" είπε ο κ. Μνούτσιν. «Πιστεύουμε ότι είναι κυρίως ευρωπαϊκό θέμα, αν και είναι κάτι που παρακολουθούμε γιατί είναι σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία και τις παγκόσμιες αγορές» δήλωσε, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως μια λύση στην «ελληνική κατάσταση» μπορεί να προκύψει στο «κοντινό μέλλον».

Όπως σχολιάζουν οι "Financial Times", ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, αν και τόνισε ότι ο βασικός ρόλος του ΔΝΤ δεν είναι να δανείζει πλούσιες χώρες, οι λέξεις που χρησιμοποίησε δεν υπονοούν ότι σχεδιάζει να βάλει εμπόδια στην πιθανή συμμετοχή του ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδας με ποσό ύψους 86 δισ. ευρώ.

Κρ. Λαγκάρντ: Δεν μπαίνουμε στο πρόγραμμα χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους

Την ίδια ώρα, τις προειδοποιήσεις πως το ΔΝΤ δεν θα αποδεχθεί παράλογες προβλέψεις και, αν το ελληνικό χρέος δεν καταστεί βιώσιμο με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα επανέλαβε χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε τρεις δημοσιογράφους της Ένωσης Ευρωπαϊκών Εφημερίδων (LENA), με σκοπό να ασκήσει επιπλέον "πίεση" στη γερμανική πλευρά.

Αναφερόμενη η γενική διευθύντρια του Ταμείου στο δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας και στις διαφορές του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους, τόνισε πως στόχος είναι να υπάρξει σύγκλιση των απόψεων στα βραχυπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα, τα οποία θα καθορίσουν και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA).

Πιο συγκεκριμένα είπε: «Μακροπρόθεσμα, πιστεύουμε ότι ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% είναι λογικό, δεδομένων των όσων έχει περάσει η ελληνική οικονομία και λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα των Ελλήνων για μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε παράλογες προβλέψεις ή να χτίσουμε ένα αδικαιολόγητο μακροοικονομικό πλαίσιο».

Η Κριστίν Λαγκάρντ διευκρίνισε πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει σε ένα ελληνικό πρόγραμμα, όπως έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, εάν σημαντικές μεταρρυθμίσεις νομοθετηθούν και εφαρμοστούν και αν το χρέος αναδιαρθρωθεί για να προσαρμοστεί στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα διενεργηθεί σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ.

«Έχουμε δει πρόοδο στο πρώτο μέρος. Εάν το ελληνικό χρέος δεν καταστεί βιώσιμο, σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ και με βάση λογικές παραμέτρους, τότε το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μας ότι απαιτείται σε έναν βαθμό αναδιάρθρωση του χρέους» είπε. Τέλος, ανέφερε πως τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να διαπραγματευτούν και να οριστικοποιήσουν μια δεσμευτική συμφωνία μεταξύ όλων των μερών.

Το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας

Θετική συνεισφορά στην εαρινή σύνοδο αναμένεται να έχει η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, σε συνέντευξη Τύπου, του μεγέθους του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016, το οποίο αναμένεται γύρω στο 3,5%, ήτοι 7 φορές πάνω από τον αρχικό στόχο (0,5%).

Εάν όλα πάνε καλά στην επερχόμενη σύνοδο, την ερχόμενη εβδομάδα θα επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια για την οριστικοποίηση της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement), ώστε στο επόμενο Eurogroup (είτε σε έκτακτο στις αρχές Μαΐου, είτε στο προγραμματισμένο της 22ης Μαΐου) να επισημοποιηθεί η συνολική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση και για το χρέος, αλλά και τα πλεονάσματα. Για το τελευταίο ζήτημα, η τοποθέτηση του στόχου στο 2,7% από το 2021 ή το 2023 θεωρείται εφικός στόχος, καθώς το συγκεκριμένο μέγεθος έχει αναφερθεί δημόσια από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο ενδιάμεσο, ήτοι λίγο πριν από το τελευταίο Eurogroup της συνολικής συμφωνίας, η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα περίφημα προαπαιτούμενα.

Έκθεση ΔΝΤ: Ισχυρή ανάπτυξη - Μειώνεται η ανεργία

Ισχυρή ανάπτυξη με ρυθμό 2,2% προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα το 2017 και επιτάχυνση του στο 2,7% για το 2018. Οι προβλέψεις αυτές περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που παρουσιάστηκε χθες από τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου.

Το Ταμείο εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει από φέτος στην ανάπτυξη, καθώς για το 2016 θεωρεί ότι το ΑΕΠ είχε μηδενική μεταβολή. Για το 2017 η πρόβλεψη ανεβάζει την ανάπτυξη στο 2,2%, η οποία θα επιταχυνθεί στο 2,7% το 2018. Ωστόσο, το Ταμείο εκτιμά πως θα επέλθει «αποθέρμανση» της οικονομίας έως το 2022, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη το εν λόγω έτος να φτάσει στο 1% του ΑΕΠ. Ακόμη, υποστηρίζει πως η ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να διατηρήσει μακροχρόνια ικανοποιητικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης χωρίς υψηλό πληθωρισμό, το λεγόμενο δυνητικό ΑΕΠ (potential output), παραμένει χαμηλή.

Ενθαρρυντικό για την εξέλιξη της απασχόλησης στην Ελλάδα είναι και το ότι το ΔΝΤ αναμένει πως το επίπεδο της ανεργίας θα υποχωρήσει, από το 23,8% το 2016, στο 21,9% το 2017 και στο 21% το 2018. Επισημαίνεται ότι η τελευταία φορά που η ανεργία στην Ελλάδα ήταν στο 21% σε μέσα επίπεδα ήταν το 2011.

Αναφορικά με το εξωτερικό έλλειμμα της χώρας, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών το 2016 εμφάνισε έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, το οποίο θα περιοριστεί στο 0,3% του ΑΕΠ φέτος και θα ισοσκελιστεί το 2018, ώστε το 2022 να περάσει σε πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ. Η επίδοση αυτή αντανακλά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, το ΔΝΤ εκτιμά πως από αποπληθωρισμό 1,1% το 2015, το 2016 οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες (0% πληθωρισμός) και φέτος η Ελλάδα θα επιστρέψει σε πληθωρισμό 1,3% για πρώτη φορά μετά το 2012. Για το 2018, το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του πληθωρισμού στο 1,4% του ΑΕΠ, ενώ κατά τις εκτιμήσεις του Ταμείου, ο τιμάριθμος θα ανέλθει στα επίπεδα του 1,7% του ΑΕΠ το 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL