Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Προϋπόθεση για να ισχύσουν τα μέτρα ο προσδιορισμός των μέτρων για το χρέος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προϋπόθεση για να ισχύσουν τα μέτρα ο προσδιορισμός των μέτρων για το χρέος

Το οδικό χάρτη πάνω στον οποίο θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών το επόμενο διάστημα, με βασικό ορόσημο την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, οπότε αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για το χρέος, περιέγραψε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: “Τα μέτρα που παίρνουμε θα εφαρμοστούν υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και θα υπάρξει ο καθορισμός του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018” σημείωσε, προσθέτοντας παράλληλα πως «στόχος της κυβέρνησης, μετά και τη συμφωνία της Μάλτας, παραμένει μία συνολική συμφωνία". Ακόμη ξεκαθάρισε άλλη μια φορά ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν με την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πελόνασμα 3,5% και όχι με υπέρβαση του στόχου.

Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωνε πως δεν πρόκειται να υπάρξει τέταρτο Μνημόνιο για την Ελλάδα μιλώντας στην τηλεόραση της Deutsche Welle και εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ όλων των πλευρών και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μετά την εαρινή σύνοδο η συνολική συμφωνία

Αναλύοντας τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ θα υπάρξει μια διαβούλευση και μια προκαταρκτική συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος (σ.σ.: άλλωστε η επιμονή της Γερμανίας για παραμονή του ΔΝΤ εκεί οδηγεί) και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών για να καθοριστούν τα προαπαιτούμενα και να κλείσει η τεχνική συμφωνία.

Στη συνέχεια, όπως είπε, θα ψηφιστούν τα μέτρα και μαζί με όσα έχουν ήδη προσδιοριστεί για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εγκριθούν από το επόμενο Eurogroup, το οποίο μπορεί να είναι είτε της 22ας Μαΐου είτε ένα έκτακτο νωρίτερα. Εφόσον, όπως συμφωνήθηκε στο πρόσφατο Eurogroup, μέρος του ελληνικού προγράμματος θα είναι και το ΔΝΤ, "ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων, με εφαρμογή μετά το τέλος του προγράμματος, είναι κάτι που έχει συνομολογηθεί και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Επομένως δεν υπάρχει ανησυχία για νέες καθυστερήσεις ή διαφωνίες μεταξύ των θεσμών. Τα ζητήματα αυτά έχουν λυθεί". Άλλωστε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, "ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων αποτελεί, κατά τις δηλώσεις της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης".

Αποκρούστηκαν οι παράλογες απαιτήσεις στα εργασιακά

Ειδική αναφορά έκανε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο κεφάλαιο των εργασιακών, καθώς, όπως είπε, «αποκρούστηκαν σχεδόν στο σύνολό τους οι παράλογες νεοφιλελεύθερες απαιτήσεις», οι οποίες θα οδηγούσαν σε περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και μείωση της διαπραγματευτικής ισχύος των εργαζομένων. Επιπροσθέτως, συμφωνήθηκε η επαναφορά της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκής ρύθμισης για τις κλαδικές συμβάσεις, πράγμα που θα αποκαταστήσει το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Συμπερασματικώς «η κυβέρνηση κατάφερε να θέσει τις βάσεις για τη σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας προς όφελος των Ελλήνων εργαζομένων», ενώ παύει «η πρωτοφανής κατάσταση εξαίρεσης» από την υπόλοιπη Ευρώπη, μοντέλο στο οποίο είχαν «τοποθετήσει» τους εργαζόμενους οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αποκρούστηκαν, τέλος, οι αξιώσεις της άλλης πλευράς για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και αναγνώριση του δικαιώματος ανταπεργίας.

Η Ν.Δ. υπονόμευσε τη διαπραγμάτευση

Εμπόδια στη διαπραγμάτευση δεν έβαλε μόνο μερίδα των δανειστών, αλλά και η Νέα Δημοκρατία, υποστήριξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κατηγόρησε, έτσι, τη Ν.Δ. ότι «επέλεξε μια πλήρως υπονομευτική στάση καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων» και, ειδικότερα, τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «απαιτούσε μια άνευ όρων παράδοση και υποσχόταν τόσα και άλλα τόσα μέτρα». Επιπλέον θύμισε τη στάση των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. στη συζήτηση που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ελληνικό πρόγραμμα, που έφτασαν στο σημείο, όπως ανέφερε, να εγκαλέσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επειδή επέρριψε ευθύνες για τη μη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σε εκείνους που είχαν παράλογες απαιτήσεις. Εν κατακλείδι «η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται για τρίτη φορά σε στρατηγικό αδιέξοδο», αφού «το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης ηττήθηκε άλλη μια φορά».

Συμπαγής η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορικά με τη στήριξη των κυβερνητικών βουλευτών στα μέτρα ο Δ. Τζανακόπουλος είπε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία για την έγκριση της συμφωνίας που πέτυχε η διαπραγματευτική ομάδα. Όπως είπε, στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε το πλαίσιο της απόφασης, ενώ υπήρξαν και κάποιες διαφοροποιήσεις στο πλαίσιο γόνιμου διαλογου. Πρόσθεσε πως η Κ.Ο. είναι πλήρως συμπαγής και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για την έγκριση της συμφωνίας.

Β. Σόιμπλε: Δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο

Δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσθέτοντας ότι στόχος του υφιστάμενου προγράμματος είναι να βγει η Ελλάδα στις αγορές και να καλύψει τις ανάγκες της όπως οι άλλες χώρες μέλη δανειζόμενη αποκλειστικά από τις χρηματαγορές. Για τη συμφωνία στο Eurogroup ανέφερε πως στα πολιτικά ζητήματα έχουμε επί της αρχής συμφωνία, αλλά στα τεχνικά σημεία θα πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά μεταξύ των θεσμών.

Το πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί μόνο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τόνισε άλλη μια φορά και επανέλαβε πως σε διαφορετική περίπτωση η Γερμανία και άλλα κράτη θα έπρεπε να ζητήσουν έγκριση από το κοινοβούλια για να διαπραγματευτούν ένα πρόγραμμα χωρίς το Ταμείο.

Πρώην Γερμανός ΥΠΟΙΚ κατά Σόιμπλε: «Δεν γίνεται να βγει η Ελλάδα από το ευρώ»

Η πρόταση Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν προβλέπεται από τις συνθήκες και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, τόνισε ο Χανς Άιχελ, ο Γερμανός που έβαλε την Ελλάδα στο ευρώ. Μιλώντας χθες στον ΣΚΑϊ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υποστηρίζει ότι ήταν λάθος που έγινε συζήτηση εκ των υστέρων για το εάν έπρεπε ή όχι η Ελλάδα να μπει στο ευρώ, καθώς αυτό έδωσε πάτημα στους κερδοσκόπους ώστε να επιτεθούν στο κοινό νόμισμα. «Η συζήτηση για το αν ήταν σωστό η λάθος δεν έχει νόημα σήμερα» είπε ο κ. Άιχελ προσθέτοντας: «Το λάθος ήταν ότι κάναμε αυτή τη συζήτηση εκ των υστέρων δημιουργώντας μια ανασφάλεια για το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην νομισματική ένωση ή όχι. Αυτή η συζήτηση άνοιξε την πόρτα στο να γίνει η κρίση τόσο εκτεταμένη".

Θετικό μήνυμα η μείωση του ELA κατά 700 εκατ. ευρώ

Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA υποχώρησε στα 42,4 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου από 43,1 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τη Τράπεζα της Ελλάδος, εξέλιξη που ανακουφίζει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα καθώς έρχεται μετά τον Φεβρουάριο, οπότε είχε καταγραφεί η πρώτη αύξηση της χρήσης ELA μετά από ένα πολύμηνο πτωτικό σερί. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα τέλη Ιανουαρίου οι τράπεζες είχαν καταφέρει να περιορίσουν την έκθεσή τους στον ELA κατά 900 εκατ. ευρώ, στα 42,8 δισ. ευρώ από 43,7 δισ., ή κατά 2%.

Γ. Ντάισελμπλουμ: Ήμουν... κουρασμένος όταν είπα για "ποτά" και "γυναίκες"

Εξηγήσεις στον απόηχο των γνωστών δηλώσεών του για τις χώρες του Νότου περί «ποτών» και «γυναικών» επιχειρεί εκ νέου να δώσει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα "De Volkskrant", εμμένοντας, ωστόσο, στην άποψή του ότι παρερμηνεύτηκαν τα λόγια του. Ο πρόεδρος του Eurogroup επικαλείται λόγους «κόπωσης» για τις ατυχείς εκφράσεις, καθώς η συνέντευξη δόθηκε μόλις τρεις μέρες μετά τις εκλογές στην Ολλανδία. «Πιθανότατα σε μια πιο ήρεμη στιγμή να είχα κάνει μια διαφορετική διατύπωση» σημειώνει, υποστηρίζοντας ότι ενδεχομένως το μήνυμά του να ήταν «λίγο άβολο» για όσους «επικεντρώνονται συνεχώς σε δύο λέξεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL