Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Απάντηση στην "καταστροφολογία" Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ / Σε κερδοφορία πέρασε το 2016 η ΔΕΗ με αύξηση επενδύσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απάντηση στην "καταστροφολογία" Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ / Σε κερδοφορία πέρασε το 2016 η ΔΕΗ με αύξηση επενδύσεων

Σε κέρδη, από ζημιές, πέρασε το 2016 η ΔΕΗ, με παράλληλη αύξηση των επενδύσεών της, όπως ανακοίνωσε χθες, απαντώντας πρακτικά στη μεθοδευμένη “καταστροφολογία” που αναπτύσσουν το τελευταίο διάστημα, με προφανή στόχο το ξεπούλημα της επιχείρησης, Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο.

Εν μέσω σημαντικών προκλήσεων και αλλαγών στην αγορά ενέργειας, η ΔΕΗ ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 67,5 εκατ. για το 2016, έναντι ζημιών 102,5 εκατ. το 2015. Η εταιρεία κατέγραψε πέρσι κέρδη προ φόρων 169,1 εκατ., έναντι ζημιών 106,6 εκατ. το 2015, ενώ τα κέρδη έπειτα από φόρους ανήλθαν σε 67,5 εκατ. από ζημιές ύψους 102,5 εκατ. το αμέσως προηγούμενο έτος.

Επιπλέον, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 235,3 εκατ. σε σχέση με το 2015, με το αντίστοιχο περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται σε 20,2% έναντι 14,4%, κυρίως λόγω των χαμηλότερων προβλέψεων.

Παράλληλα, την ίδια περίοδο αυξήθηκαν οι επενδύσεις κατά 114 εκατ. ή 15,1% έναντι του 2015, κυρίως λόγω των αυξημένων επενδύσεων των ορυχείων και της αποζημίωσης των δικαιούχων για την αποζημίωση της Ποντοκώμης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη, οι επιδόσεις αυτές προήλθαν πρωτίστως από τη μείωση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις ως αποτέλεσμα της επιτυχίας του προγράμματος διακανονισμού οφειλών, καθώς και από τη μείωση των δαπανών ενεργειακού μείγματος και τη συγκράτηση άλλων λειτουργικών δαπανών. Σημειώνεται ότι οι συνολικές προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε 438,2 εκατ. το 2016, από 950,4 εκατ. το 2015, ποσό που αν και μειωμένο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ιδίως αν συγκριθεί με τα προ κρίσης επίπεδα των 100 εκατ. ετησίως.

Τόνισε δε ότι η κερδοφορία της μητρικής επηρεάστηκε θετικά κατά 92,9 εκατ. από τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ, ποσό που θα εισπραχθεί το 2017.

Επιβαρύνσεις

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η κερδοφορία επηρεάστηκε αρνητικά κατά τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ από εξωγενείς παράγοντες, όπως:

* 63,5 εκατ. για κάλυψη ελλειμμάτων στην αγορά του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού τα έτη 2011-2012 από τρίτους προμηθευτές που αποχώρησαν από την αγορά.

* 28,4 εκατ. λόγω της επιβάρυνσης από τη νέα χρέωση προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ - ΕΛΑΠΕ (ξεκίνησε το τελευταίο τρίμηνο του 2016).

* 22,6 εκατ. εφάπαξ δαπάνη λόγω αναθεώρησης του κόστους προμήθειας φυσικού αερίου αγωγού της ΔΕΠΑ από την τουρκική BOTAS για τα έτη 2012-2015 κατόπιν απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου για τη διαφορά μεταξύ των δύο εταιρειών.

Απώλειες επέφεραν και η πώληση κάτω του κόστους ποσοτήτων ενέργειας μέσω των δημοπρασιών, η επιβάρυνση υπέρ των ιδιωτών από τον προσωρινό μηχανισμό αποζημίωσης ευελιξίας (ΑΔΙ) και το κόστος των ρευματοκλοπών.

Επιπλέον, ο κύκλος εργασιών του ομίλου σημείωσε μείωση κατά 8,3% λόγω της μείωσης εσόδων από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας κατά 549,4 εκατ., που αποδίδεται στη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική -το οποίο πάντως διαμορφώθηκε στο 5%, χαμηλότερα από την πρόβλεψη της συμφωνίας με τους δανειστές- στην εμπορική πρακτική επιβράβευσης των συνεπών πελατών και στην αύξηση του ποσοστού των απωλειών εξαιτίας ρευματοκλοπών.

Ρευστότητα

Όπως ανέφερε ο Μ. Παναγιωτάκης, ως σημαντικότερο πρόβλημα για τη ΔΕΗ, “που βρίσκεται στην κορύφωσή του”, αναδεικνύεται στην παρούσα περίοδο η περιορισμένη ταμειακή ρευστότητα, συνέπεια της οποίας είναι οι υπερήμερες υποχρεώσεις προς τους πιστωτές, οι οποίες είναι αυξημένες.

Πέρα από το γενικότερα κλίμα, σημείωσε, το πρόβλημα ρευστότητας οφείλεται:

* Στις επιβαρύνσεις λόγω ΑΔΙ και ΕΛΑΠΕ - 65 εκατ. στο δεκάμηνο έως τον Μάρτιο 2017 και πάνω από 300 εκατ. ώς το τέλος 2017 αντίστοιχα.

* Στην επιβάρυνση της ΔΕΗ κατά τουλάχιστον 70 εκατ. από την ενεργειακή κρίση Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου.

* Στο ότι σημαντικός αριθμός πελατών αποφεύγουν εξόφληση των οφειλών τους ενώ και η εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών παρουσιάζει υστέρηση. Όπως είπε, για την αύξηση της εισπραξιμότητας η εταιρεία θα προσφύγει και στις υπηρεσίες εξειδικευμένων συμβούλων προσβλέποντας, σε σημαντική βελτίωση.

Αγορά

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια και αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες ώστε το άνοιγμα της αγοράς προμήθειας ηλεκτρισμού να πραγματοποιηθεί με τον ομαλότερο δυνατό τρόπο, χωρίς στρεβλώσεις και πρακτικές πρόσκαιρου και εύκολου κέρδους εις βάρος των καταναλωτών. Αποκάλυψε δε ότι ήδη έχει αρχίσει η εργασία για τη σύσταση της πρώτης θυγατρικής εταιρείας πελατών της ΔΕΗ που θα διατεθεί στην αγορά.

Σχετικά με τα διαφαινόμενα δομικά μέτρα, κατ’ απαίτηση των δανειστών, σημείωσε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί και προχωρά η κατάρτιση στρατηγικού σχεδιασμού σε εκπλήρωση του διακηρυγμένου στόχου για “ΔΕΗ μικρότερη μεν στον τομέα ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, αλλά μεγαλύτερη και ισχυρότερη ως εταιρεία”, μέσω της διαφοροποίησης σε νέα προϊόντα-υπηρεσίες και επέκτασης σε νέες αγορές. Επιφυλάχθηκε μάλιστα για τη διατύπωση θέσεων το επόμενο διάστημα, με την πεποίθηση ότι “υπάρχουν ή μπορεί να διαμορφωθούν όλες οι προϋποθέσεις για θετική προοπτική”.

Εμμένει η Ν.Δ.

Παρ’ όλα αυτά, η Ν.Δ. εμμένει στους χειρισμούς της, θέτοντας χθες στην εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου το ζήτημα “των πρόσφατων καταγγελιών του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη ως προς την επικείμενη πώληση μονάδων της ΔΕΗ” προς διερεύνηση, ενώ επανέρχεται “ζητώντας εξηγήσεις” από την κυβέρνηση -μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τής επιχείρησης- γιατί, “ενώ παρέλαβε το 2014 μια ΔΕΗ ισχυρή, την έχει καταντήσει μια προβληματική εταιρεία μέσα σε μόλις δύο χρόνια”.

Απαντώντας, το γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι “αυτοί που απαξίωσαν τη ΔΕΗ, που ζητούν, στο πρόγραμμά τους, την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, παραδίδοντας τα δίκτυα της χώρας σε ιδιώτες, που ζητούν το ξεπούλημα των πάντων σε τιμή ευκαιρίας προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, εντός και εκτός Ελλάδας, ας μην υποκρίνονται τώρα πως δήθεν κόπτονται για τη νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον”.

“Όσο κι αν τους ενοχλεί στα σχέδιά τους”, καταλήγει “ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση υπερασπίζονται τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL