Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.2°C22.6°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.5°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.0°C19.4°C
1 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.3°C22.5°C
4 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C21.8°C
0 BF 63%
Όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε προσυμφωνία στη Μάλτα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε προσυμφωνία στη Μάλτα

Δεν αναμένεται να υπάρξει οριστική συμφωνία κατά τη διάρκεια του σημερινού Eurogroup, το οποίο διεξάγεται στη Μάλτα, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα προσχέδιο συμφωνίας, ώστε να ολοκληρωθεί εντός Απριλίου η τεχνική συμφωνία και να ακολουθήσει η συζήτηση για την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και οι στόχοι των πλεονασμάτων των επόμενων ετών.

Εκτός κι αν η Γερμανία ή το ΔΝΤ θελήσουν να ναρκοθετήσουν για άλλη μια φορά τη διαδικασία εύρεσης συμφωνίας και χρειαστεί να ενεργοποιηθεί τελικά η έκτακτη σύνοδος κορυφής. Άλλωστε τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισαν πως η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί καθυστερήσεις.

Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικά στελέχη με γνώση των διαπραγματεύσεων ανέμεναν ότι στο σημερινό άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα καταγραφεί η πρόοδος που όντως έχει επιτευχθεί και θα οριστεί ημερομηνία επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Πάντως όλες οι πλευρές που τοποθετήθηκαν χθες έδειξαν ότι υπάρχει αισιοδοξία για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Το κρίσιμο σημείο

Υπό εκκρεμότητα με τους θεσμούς παραμένει ακόμη το θέμα της δοσολογίας στα μέτρα στο ασφαλιστικό και το αφορολόγητο, καθώς Γερμανία και ΔΝΤ ζήτησαν εφάπαξ εφαρμογή του το 2019, ενώ η κυβέρνηση θέλει να τα «σπάσει» σε δύο δόσεις, το 2019 και το 2020, κάτι στο οποίο φέρεται να έχει συμφωνήσει και η Κομισιόν. Αυτό σημαίνει 1% από το ασφαλιστικό το 2019 και 1% από το αφορολόγητο το 2020, είτε συνδυασμός των δύο, π.χ. 0,7% + 0,3% το 2019 και 0,3% + 0,7% το 2020.

Το παραπάνω ανέφερε χθες κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος παράλληλα τόνισε πως δεν ισχύει ότι το Ταμείο ζητεί λήψη μέτρων από το 2018, είδηση η οποία διακινήθηκε κάποια στιγμή.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται και οι επικουρικές συντάξεις, προκειμένου να είναι ηπιότερη η μείωση των κύριων συντάξεων. Ερωτηθείς δε εάν το ΔΝΤ θα αποσύρει τις σκληρές θέσεις του για αύξηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις και επαναφορά της ανταπεργίας, απάντησε ότι τα εργασιακά είναι πάντα ανοικτά έως ότου κλείσει όλη η συμφωνία.

Κυβερνητικός αξιωματούχος εξέφρασε αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των εκεί συζητήσεων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι αύριο κλείνουμε». Σε σχέση με πιθανές επαφές στη Μάλτα με τους θεσμούς, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως είναι λογικό να υπάρξει κάποια συνάντηση πριν από το Eurogroup, ενώ μπορεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ να θέλει να μεταφέρει κάτι στα εμπλεκόμενα μέρη μετά από τη συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί καθυστερήσεις

Πρώτη απ’ όλους εμμένει σε γρήγορη λύση η κυβέρνηση, κάτι το οποίο έσπευσε να προβλέψει χθες και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λίγο πριν συναντήσει τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίξει παιχνίδια με την ελληνική οικονομία» επανέλαβε χθες από τα Τέμπη ο Αλέξης Τσίπρας και ξεκαθάρισε ότι δεν θα κάνουμε πίσω στα τελευταία μέτρα της διαδρομής. Ακόμη συμπλήρωσε πως το κλείσιμο της αξιολόγησης, που, είτε κάποιοι θέλουν είτε όχι, είναι κοντά για να προσθέσει με νόημα ότι τα παιχνίδια των καθυστερήσεων τελειώνουν εδώ και τελειώνουν τον Απρίλιο οι ατέρμονες συζητήσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους που είναι απαραίτητη.

Πάντως η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δουλεύει προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, αφού είχε ολοκληρωθεί η επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Αθήνα (και άρα είχαν γίνει γνωστά τα μηνύματα του Έλληνα πρωθυπουργού), η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε να μιλήσει με τον ομόλογό της.

Στην τηλεφωνική συνομιλία που ακολούθησε, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε προσηλωμένη στην κατεύθυνση της επίλυσης, πιο συγκεκριμένα ότι εργάζεται προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup.

Δ. Τζανακόπουλος: Πολλές πιθανότητες συμφωνίας, αλλά...

Πολλές πιθανότητες για πιθανή συμφωνία στο σημερινό Eurogroup “βλέπει” ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1. Συγκεκριμένα τόνισε ότι «υπάρχουν πολλές πιθανότητες για θετική εξέλιξη και λύση αύριο» κρατώντας επιφυλάξεις για τυχόν προσκόμματα της τελευταίας στιγμής.

Αποσαφήνισε ότι «δεν υπάρχει σενάριο παράτασης της διαπραγμάτευσης έως τον Σεπτέμβριο», ενώ χαρακτήρισε ως «το πλέον απίθανο σενάριο», το σενάριο των εκλογών.

Ήμασταν πολύ κοντά στη συμφωνία, αλλά υπήρξαν διαφορετικές προβλέψεις για το δημοσιονομικό του 2019. Η συζήτηση έμοιαζε «προσχηματική», αλλά παρ’ όλα αυτά «κάναμε πολλή μεγάλη προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές και να βρεθεί αποτελεσματική λύση που θα σέβεται το περίγραμμα συμφωνίας του 2017, νομίζω ότι είμαστε κοντά σε θετική εξέλιξη».

«Για πρώτη φορά είμαστε σε πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, το 2016 θα κλείσει με ένα «εντυπωσιακό δημοσιονομικό αποτέλεσμα» καθιστώντας την όλη αυτή η συζήτηση είναι «προσχηματική».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε εκτενώς στο ρόλο του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις, που θέτει ήδη από τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο του 2016 απαίτηση για 4,5% επιπλέον μέτρα με κυρίως δύο θέματα, συνταξιοδοτικό και αφορολόγητο, ενώ την ίδια ώρα χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία επανήλθαν στην πάγια θέση τους ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα, αν δεν είναι μέσα το ΔΝΤ.

Αισιοδοξία Σόιμπλε και "πίεση" Κομισιόν

Την αισιοδοξία του ότι μπορεί σύντομα να υπάρξει συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, όπως μετέδωσε το Reuters. Ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό να μην γίνει στο σημερινό Eurogroup της Μάλτας.

Εν τω μεταξύ η Κομισιόν πιέζει προς την κατεύθυνση της απεμπλοκής. Ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως «μία συμφωνία για την Ελλάδα είναι εφικτή, αν όλοι οι εταίροι συμμετέχουν με καλή πίστη. Η Κομισιόν θα πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση στο Eurogroup, στη Βαλέτα». Εν τω μεταξύ, «όλες οι πλευρές πρέπει να συνεχίσουν να εμπλέκονται με «καλή πίστη» ώστε μια συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης να βρεθεί το συντομότερο» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα. Η Κομισιόν είναι αισιόδοξη ότι μπορεί να γίνει πρόοδος στη συνάντηση του Eurogroup στη Μάλτα.

Ηχηρή παρέμβαση Ντράγκι για ελάφρυνση χρέους και μείωση πλεονασμάτων

"Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους" αναφέρει ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε χθεσινή απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου.

Όπως αναφέρει με νόημα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, "θα πρέπει να διενεργηθεί μια αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους όχι μόνο σύμφωνα με ένα βασικό σενάριο, αλλά και σύμφωνα με ορισμένα σενάρια δυσμενών εξελίξεων".

Ως προς τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, ο Ντράγκι σημειώνει πως "αναγνωρίζουμε ότι η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε αυτό το επίπεδο για παρατεταμένη χρονική περίοδο είναι μια φιλόδοξη απαίτηση" προσθέτοντας ότι η διάρκεια θα πρέπει να εξεταστεί.

Απέφυγε να αναφερθεί στις ευθύνες της καθυστέρησης ο Τζέρι Ραϊς

ΔΝΤ: Πρόοδος, αλλά παραμένουν ζητήματα ανοιχτά

Αναφορικά με τις πληροφορίες για αίτημα του ΔΝΤ να υπάρξουν μέτρα το 2018 αρνήθηκε να απαντήσει επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες

Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μίλησε χθες και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, αρνούμενος ωστόσο να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το σημερινό Eurogroup. Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ ήταν πλήρως ενεργό, δήλωσε. Όπως είπε, στις διαπραγματεύσεις εμπλέκονται τόσο η Ντ. Βελκουλέσκου όσο και ο Πολ Τομσεν, ενώ επιβεβαίωσε ότι υπήρξε νέα επικοινωνία Τσίπρα - Λαγκάρντ και ότι υπάρχει τακτική επαφή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Έγινε πρόοδος, αλλά σημαντικά θέματα παραμένουν ανοικτά. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και ελπίζουμε ότι η αποστολή του Ταμείου θα μπορεί να γυρίσει σύντομα στην Αθήνα» δήλωσε, αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν θα κάνω εικασίες για το αυριανό (σ.σ.: σημερινό) Eurogroup».

Αναφορικά με το θέμα του χρέους και το χρονοδιάγραμμα σημείωσε ότι, όταν κλείσει το θέμα των μεταρρυθμίσεων, θα εξεταστεί αυτό του χρέους, ώστε η ρύθμιση να «κουμπώνει» με τις μεταρρυθμίσεις. Για να πάμε αίτημα για συμμετοχή στο πρόγραμμα, θα πρέπει να υπάρχουν και τα δυο στοιχεία, συμπλήρωσε. Αναφορικά με τις πληροφορίες για αίτημα του ΔΝΤ να υπάρξουν μέτρα το 2018 αρνήθηκε να απαντήσει επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε ουσιαστικά να απαντήσει στο ερώτημα ποιος φταίει για την πολύμηνη καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και απέφυγε να πάρει θέσει σε πολιτικό επίπεδο.

Όλοι δουλεύουν για ένα πρόγραμμα που θα φέρει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Δουλεύουν με καλή θέληση. «Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ εστιάζουμε στα οικονομικά προσπαθούμε να υπηρετήσουμε τη χώρα - μέλος μας με τον καλύτερο τρόπο που μπορούμε για ένα αξιόπιστο πρόγραμμα». Οι προθέσεις του ΔΝΤ είναι καθαρές, υποστήριξε. «Προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας».

Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο του ΔΝΤ αρκέστηκε να πει ότι η ελληνική αποστολή θα είναι στην Ουάσιγκτον, όπως και οι αποστολές των άλλων χωρών. Σημείωσε ότι δεν γνωρίζει κάποια συγκεκριμένη ειδική συνάντηση για την Ελλάδα, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει.

Στην Αθήνα σήμερα ο Στάινμαϊερ

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Γερμανός Πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε μια συνάντηση όπου μοιραία θα τεθούν και τα ζητήματα των διαπραγματεύσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL