Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης ξεκινά η ΓΕΝΟΠ *Αργότερα κινητοποιήσεις "με όρους κοινωνίας και όχι συντεχνίας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης ξεκινά η ΓΕΝΟΠ *Αργότερα κινητοποιήσεις "με όρους κοινωνίας και όχι συντεχνίας"

Αγώνα “με όρους κοινωνίας και όχι με όρους συντεχνίας” εξήγγειλε η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ επισημαίνοντας ότι πρέπει πρώτα να μάθουν οι πολίτες τι θα συμβεί αν η ενέργεια φύγει από τον δημόσιο έλεγχο και να πάρουν θέση για την πώληση ή μη μονάδων της ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδης ανέφερε χθες ότι μετά το συλλαλητήριο της Παρασκευής στη Δ. Μακεδονία, θα ξεκινήσει πανελλαδική, καμπάνια ενημέρωσης κι εφόσον “είναι μαζί μας” τότε, όταν έρθει το σχέδιο για τη ΔΕΗ, θα προχωρήσει και σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση “δεν θα κάνουμε τυφλές συγκρούσεις με το άγνωστο και, αν δούμε πως η κοινωνία δεν είναι μαζί μας, δεν θα κάνουμε τους γραφικούς αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή”.

Υποστήριξε ότι υπάρχουν παλινωδίες, αναντιστοιχία μεταξύ λόγων και πράξεων αλλά και απόλυτη ασυνεννοησία σε επίπεδο κυβέρνησης -ΥΠΕΝ- διοίκησης ΔΕΗ, ενώ θεωρεί ότι οι συνεχείς μεταθέσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση σημειώνοντας ότι αλλάζουν συνέχεια τα συμφωνηθέντα.

Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε, “οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν θα γίνουν η Ιφιγένεια της χώρας, δεν δεχόμαστε ότι η αξιολόγηση δεν κλείνει, γιατί δεν πωλείται η ΔΕΗ”.

Τα υδροηλεκτρικά ο πραγματικός στόχος

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα τεθεί θέμα πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξει ανταπόκριση στο market test του Σεπτεμβρίου για την αγορά λιγνιτικών μονάδων.

Όπως εξήγησε, είναι βέβαιο ότι κανένας από τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ δεν θέλει να επενδύσει σε λιγνιτικά εργοστάσια γιατί έχει μεγάλο κόστος η διαδικασία, ενώ πρόσθεσε ότι, ακόμα κι αν υπήρχε ενδιαφέρον, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η τιμή να πάει κάτω από αυτή των δημοπρασιών ΝΟΜΕ (37,37 ευρώ, που μάλιστα αναμένεται να πέσει κάτω από 35 στην επόμενη δημοπρασία).

Τόνισε ότι κάποιοι ιδιώτες έχουν και άδεια παραγωγής λιγνιτικής μονάδας και πρόσβαση σε λιγνιτικά πεδία, ωστόσο από το 2001 έχουν κλείσει, και μάλιστα λιγνιτωρυχείο (Βεύη) σήμερα, 16 χρόνια μετά, έχει γίνει μια τεράστια λίμνη, έχει εγκαταλειφθεί από τον ιδιώτη αφήνοντας και 400 εργαζόμενους απλήρωτους...

“Δεν τους ενδιαφέρει να μπλέξουν με την παραγωγή και κυρίως με την εξόρυξη λιγνίτη” πρόσθεσε σημειώνοντας ότι στο σχέδιο δεν γίνεται καμία αναφορά αν η πώληση λιγνιτικών μονάδων θα είναι μαζί με ορυχεία.

Επισήμανε δε ότι, αν η κυβέρνηση “χαρίσει - δωρίσει” τις καλύτερες λιγνιτικές μονάδες που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η εταιρεία (Μεγαλόπολη 4, Αγ. Δημήτριο 5, Μελίτη 1 -και μελλοντικά την υπό κατασκευή Πτολεμαΐδα 5), δεν μένει απολύτως τίποτε για τη ΔΕΗ -με δεδομένο το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων- και “τότε θα υπάρξουν και ποινικές ευθύνες”. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά “είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι η ΔΕΗ θα χειραγωγεί την αγορά με 1.600 μεγαβάτ λιγνιτικά εργοστάσια;”

Όλα λοιπόν μας οδηγούν ξεκάθαρα στο ότι οι υποτιθέμενοι επενδυτές, στόχο έχουν τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, σημείωσε ο Γ. Αδαμίδης και πρόσθεσε “έχουμε μάλιστα πληροφορίες ότι αυτή την περίοδο ετοιμάζεται ένα νομοσχέδιο, ώστε να υπάρχει διαχειριστής των υδάτων, γιατί αυτό είναι το πρόβλημα, υπάρχουν και νομικές διαστάσεις, και δεν μπήκαν τώρα αυτά τα ζητήματα”.

Εξάλλου θέμα παραίτησης του επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη, έθεσε ο γραμματέας του συνδικάτου Α. Καρράς, όμως ο Γ. Αδαμίδης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή από πλευράς ΓΕΝΟΠ τέτοιο αίτημα.

Αναφορά έγινε και στην πάγια περιουσία των εργαζομένων της ΔΕΗ (βάσει του νόμου 4001) μέσα στον όμιλο ΔΕΗ, θέμα για το οποίο σήμερα θα γίνει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εξάλλου υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ τάχθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας και με ψήφισμά του, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καλούνται κυβέρνηση και ΥΠΕΝ “να αντισταθούν στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και να τηρήσουν την υπόσχεσή τους για δημόσια επιχείρηση ενέργειας”.

Η Περιφέρεια θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα συναντήσεις με την κυβέρνηση και τα κόμματα, ενώ συμμετέχει ως συνδιοργανωτής στο συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 7 Απριλίου, στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL