Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Πρόσληψη συμβούλων για την αξιοποίηση των μετοχικών ποσοστών επιχειρήσεων του Δημοσίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόσληψη συμβούλων για την αξιοποίηση των μετοχικών ποσοστών επιχειρήσεων του Δημοσίου

Την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πρόσληψη συμβούλων, οι οποίοι θα προτείνουν τους βέλτιστους τρόπους αξιοποίησης των μετοχικών ποσοστών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ σε κάποιες εταιρείες (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΤΕ) ανακοίνωσε χθες το Ταμείο, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου. Σύμφωνα με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, οι διαγωνισμοί για πρόσληψη συμβούλων θα "τρέξουν" εντός Απριλίου, ούτως ώστε μέσα στον Μάιο να έχουν επιλεγεί. Τι γίνεται όμως με τα ποσοστά που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ σε κάθε εταιρεία;

ΔΕΗ

Οι θεσμοί ζητούσαν πέρυσι την πώληση του 51% της ΔΕΗ, δηλαδή να μεταβιβαστεί το επιπλέον 34% της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ήδη κατέχει το 17%, κάτι το οποίο δεν δέχτηκε η ελληνική πλευρά. Σε αυτή τη φάση θα εξεταστεί με ποιον τρόπο μπορεί να αξιοποιηθεί το 17% που κατέχει το Ταμείο.

ΔΕΠΑ

Το 65% της εταιρείας κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Η ΔΕΠΑ είναι ο επίσημος εισαγωγέας και διανομέας φυσικού αερίου και κατέχει το 51% των εταιρειών διανομής αερίου Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, που προμηθεύουν τους πελάτες λιανικού εμπορίου στις αντίστοιχες περιοχές. Το 35% των μετοχών ανήκει στα ΕΛΠΕ.

ΕΛΠΕ

Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 35% των μετοχών της εταιρείας, το 42% ανήκει στον όμιλο Λάτση, ενώ το υπόλοιπο διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο.

ΕΥΔΑΠ

Υπάρχει δέσμευση ότι το 50% συν 1 μετοχή θα παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου, βάσει και της απόφασης του ΣτΕ. Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 27% της ΕΥΔΑΠ και το μόνο ποσοστό, το οποίο θα μπορούσε να πωληθεί δεν θα ξεπερνούσε το 11%, βάσει περυσινής απόφασης του ΚΥΣΟΙΠ.

ΕΥΑΘ

Στο ΤΑΙΠΕΔ ανήκει σήμερα το 74,02% των μετοχών της εταιρείας. Και εδώ ισχύει η δέσμευση ότι το 50% συν 1 μετοχή θα παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου σε κάθε περίπτωση, βάσει και της απόφασης του ΣτΕ. Η όποια αξιοποίηση αφορά το υπόλοιπο 23%.

ΟΤΕ

Εκκρεμεί η μεταβίβαση του 5% που κατέχει το Δημόσιο στη Deutsche Telekom.

Η παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου... περνάει στην Εγνατία

Την ίδια ώρα, αποφασίστηκε η διερεύνηση από τους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ της δυνατότητας ορισμού από το Ελληνικό Δημόσιο της Εγνατίας Οδού Α.Ε. ως εποπτικού οργάνου για την επόμενη μέρα της παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας σε ιδιώτη επενδυτή.

Αποφασίστηκε επίσης οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ με χωριστή ομάδα εργασίας, παρέχοντας τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, να συμβάλουν σε τεχνική υποστήριξη, να εξετάσουν, στο πλαίσιο του υφιστάμενου σχεδιασμού του Ταμείου και των τεθέντων χρονοδιαγραμμάτων, στη μελέτη και πρόταση που προτίθεται να καταρτίσει το υπουργείο Μεταφορών, σχετικά με την εφαρμογή συστήματος αναλογικών διοδίων, καθώς αναγνωρίζεται η σημασία αναλογικής χρέωσης διοδίων για τους χρήστες του αυτοκινητόδρομου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL