Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Η ΔΕΗ, υπό δημόσιο έλεγχο, ισχυρός πυλώνας στην ενέργεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ΔΕΗ, υπό δημόσιο έλεγχο, ισχυρός πυλώνας στην ενέργεια

Η στήριξη μιας ισχυρής, ενιαίας ΔΕΗ με δημόσιο έλεγχο και στο μέλλον, με την παράλληλη εκπόνηση ενός σχεδίου που θα έχει ως αντικείμενό του τη δημιουργία χώρου για επενδυτές μόνο στο κομμάτι της λιγνιτικής παραγωγής, προκειμένου η χώρα μας να σεβαστεί σχετική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για “σπάσιμο” του μονοπωλίου στον τομέα αυτό, αποτελούν τις θέσεις της ελληνικής πλευράς στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης, μιλώντας χθες στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη, αποσαφήνισε τόσο το διακύβευμα σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές όσο και τη στάση της ελληνικής πλευράς.

Ξεκαθάρισε δε ότι “η δική μας θέση προσπαθεί να διαμορφώσει ένα πλαίσιο και μια στρατηγική βιώσιμη που θα στηρίξει τη ΔΕΗ και την τοπική κοινωνία”.

Διευκρίνισε ότι τα δεδομένα στα ενεργειακά ανέτρεψε η οριστική, καταδικαστική για την Ελλάδα, απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου λίγο πριν από τα περασμένα Χριστούγεννα για το θέμα της μονοπωλιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στους λιγνίτες της χώρας.

Ωστόσο, φαίνεται ότι αποτέλεσε την αφορμή για να επαναφέρουν οι θεσμοί στην συζήτηση την παλιά θέση -που υπηρέτησαν Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, αλλά ακύρωσε η σημερινή κυβέρνηση- περί πώλησης μιας μικρής ΔΕΗ. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός, η ιδέα αφορούσε, τελικά, μια “μικρή-μεγάλη ΔΕΗ” αφού η αξίωση ήταν να πωληθεί οριζόντια το 40% της ΔΕΗ (έναντι 30% στο προηγούμενο “σχέδιο”).

Κατά τον υπουργό, η δική μας θέση ήταν και παραμένει ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να προσαρμοστεί στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αναζητώντας μια λύση ακριβώς στο πεδίο στο οποίο μάς δεσμεύει η απόφαση αυτή και “δεν πρόκειται να συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο” - κι έτσι η συζήτηση επανήλθε κι επικεντρώθηκε στο θέμα του λιγνίτη.

Η διαπραγμάτευση πήρε αρκετό καιρό, σημείωσε, και είναι ακόμα εν εξελίξει, όμως “τώρα πια βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων και ελπίζουμε ότι θα κλείσει έως το επόμενο Eurogroup στις 7 Απριλίου”.

Το πραγματικό αντικείμενο της διαπραγμάτευσης

Πλέον αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι κάποιες αρχές, βάσει των οποίων θα ξεκινήσει -για έναν χρονικό ορίζοντα από τώρα έως το τέλος του προγράμματος, δηλαδή Ιούλιο 2018- μια συζήτηση, η οποία το επόμενο φθινόπωρο θα καταλήξει σε κάποιο σχέδιο για το θέμα της πρόσβασης τρίτων στον λιγνίτη.

Παράλληλα, συζητούνται αυτές καθαυτές οι αρχές, ήτοι:

α) Το ποσοστό του χώρου που πρέπει να δημιουργηθεί στον λιγνίτη και τι είδους επιχειρήσεις μπορούν να τον διεκδικήσουν. Ως προς τους διεκδικητές, ο υπουργός ανέφερε “καταφέραμε να μην υπάρχει κανένας αποκλεισμός, δηλαδή οποιοδήποτε επενδυτικό σχήμα, ακόμα και με άμεση ή έμμεση συμμετοχή του κράτους ή τοπικών και άλλων φορέων, μπορεί να συμμετέχει”.

β) Οι διαδικασίες διαφάνειας που πρέπει να τηρηθούν προκειμένου να μην υπάρξουν οποιασδήποτε μορφής γκρίζες ζώνες.

Αποκλείσαμε την πώληση

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γ. Σταθάκης σημείωσε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης έχουν σήμερα καταλήξει στα εξής:

- Αποκλείσαμε την ιδέα της πώλησης της ΔΕΗ και κυρίως των υδροηλεκτρικών.

- Αποκλείσαμε την ιδέα να είναι διεκδικητές σε αυτή την αναδιάταξη του λιγνιτικού δυναμικού αποκλειστικά ιδιωτικές επιχειρήσεις, χωρίς καμία άμεση ή έμμεση συμμετοχή του κράτους ή/και των τοπικών κοινωνιών.

- Δεν υπάρχει καμία σαφής δέσμευση για τη δομή που μπορεί να πάρει αυτό το σχήμα, δηλαδή τι θα περιλαμβάνει, τι μονάδες μπορούν να παραχωρηθούν (π.χ., εξ αυτών που αποσύρονται το 2019 ή έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής κ.λπ.).

- Στον διάλογο αυτό θα συμμετέχουν και οι τρεις πλευρές: κυβέρνηση, ΔΕΗ, θεσμοί.

Ο υπουργός σημείωσε ότι σαφώς πρόκειται για μια δύσκολη συμφωνία, ενώ υπάρχουν και ορισμένα αναπόδραστα δεδομένα που δεν μπορούν να αγνοηθούν και γι’ αυτό η κυβέρνηση, με πλήρη συναίσθηση του μέτρου, των συνθηκών και των δεσμεύσεων που εκπορεύονται και ανεξάρτητα από το Μνημόνιο, συζητά και προκαλεί διάλογο με τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες.

Προσπαθούμε, πρόσθεσε, να σταθούμε με σοβαρότητα και με σταθερότητα να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις που: θα στηρίξουν τη ΔΕΗ ως βασικό πυλώνα στην ενέργεια, θα δημιουργήσουν δυνατότητες, ώστε η όποια μετατόπιση να είναι ανοιχτή σε σχήματα και συνθήκες προς την τοπική κοινωνία και βιώσιμα σχήματα, και θα διατηρούν στο επίκεντρο το ζήτημα της απασχόλησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL