Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.8°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.7°C15.6°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.0°C16.0°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.0°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 62%
Στρατηγικό σχέδιο της Αρχής με ορίζοντα το 2020 / Πρόγραμμα στήριξης εμπορίου και επιχειρείν από την ΑΑΔΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στρατηγικό σχέδιο της Αρχής με ορίζοντα το 2020 / Πρόγραμμα στήριξης εμπορίου και επιχειρείν από την ΑΑΔΕ

Η απλοποίηση των διαδικασιών έναρξης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της αγοράς, αλλά και αδήριτη ανάγκη για τη διασφάλιση της ανάπτυξης στη χώρα, τίθεται στις μεσοπρόθεσμες προτεραιότητες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Μάλιστα, η επιδίωξη αυτή εντάσσεται μεταξύ των στρατηγικών στόχων που προβλέπει το Στρατηγικό Σχέδιο της νεοσύστατης Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με το οποίο καθορίζονται οι στρατηγικοί στόχοι για τις υπηρεσίες της και τίθενται οι άξονες παρέμβασης και οι προτεραιότητες για τα έτη 2017 έως 2020.

Όπως σημειώνει στο Σχέδιο ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργιος Πιτσιλής, οι κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό βασίζονται αφενός στην εμπειρία των στελεχών της Αρχής και αφετέρου στις προτάσεις που παρέλαβε η ΑΑΔΕ από τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς. Για τον λόγο αυτό ήδη ως Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η ΑΑΔΕ είχε ορίσει κρίσιμους δείκτες, ώστε να παρακολουθεί την πρόοδό της. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκεται ως ιδιαίτερη ενότητα του Στρατηγικού Σχεδίου 2017 - 2020 η "Διευκόλυνση του επιχειρείν και του εμπορίου". Στις προτεραιότητες για την επίτευξη του στόχου υπάγονται η ενίσχυση και η συστηματοποίηση της συνεργασίας με τρίτους φορείς, η απλοποίηση των διαδικασιών έναρξης και λειτουργίας των επιχειρήσεων και οι ενέργειες βελτίωσης και οι δράσεις εκσυγχρονισμού των φορολογικών και τελωνειακών διαδικασιών.

Ειδικά για το τελευταίο αυτό ζήτημα, η ΑΑΔΕ θα επιχειρήσει να εφαρμόσει ένα μεσοπρόθεσμο μεταρρυθμιστικό έργο για τη διευκόλυνση του νομίμως διακινούμενου εμπορίου. Συγκεκριμένα, θα συμπεριλάβει στις προτεραιότητές της την επιτάχυνση της διαδικασίας απελευθέρωσης και τελωνισμού των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των εμπορευμάτων σε καθεστώς διαμετακόμισης. Οι οικονομικοί φορείς συναλλάσσονται σήμερα με έναν σημαντικό αριθμό δημόσιων υπηρεσιών, προκειμένου να αποκτήσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά, άδειες, εγκρίσεις και τα οποία πρέπει να συνοδεύουν το εμπόρευμα στο στάδιο του τελωνισμού. Τα τελωνεία από κοινού με τις άλλες αρμόδιες αρχές προβαίνουν στην καθιέρωση και την ανάπτυξη της Ενιαίας Εθνικής Θυρίδας, ώστε οι οικονομικοί φορείς να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μόνο μία φορά και από ένα σημείο, κάνοντας τις διαδικασίες πιο αποδοτικές και μειώνοντας τα κόστη των εμπορικών συναλλαγών. Έμφαση θα δοθεί και στο να επιτευχθεί η εύρυθμη συνεργασία μεταξύ των τελωνείων και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών για τη διασφάλιση ότι τα εμπορεύματα, τα πρόσωπα και τα μεταφορικά μέσα συμμορφώνονται όχι μόνο με τους νόμους και τους κανονισμούς της τελωνειακής νομοθεσίας, αλλά εξίσου και με τις σχετικές νομικές διατάξεις που απορρέουν από άλλες δημόσιες αρχές οι οποίες εμπλέκονται στη διαδικασία τελωνισμού, ώστε να υποστηριχθεί και να ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL