Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
Θα προχωρήσει στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου / "Πράσινο φως" στο ΤΑΙΠΕΔ για τις αποκρατικοποιήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θα προχωρήσει στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου / "Πράσινο φως" στο ΤΑΙΠΕΔ για τις αποκρατικοποιήσεις

Το “πράσινο” φως δόθηκε χθες για να προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου αποκρατικοποιήσεων (Asset Development Plan) κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης στελεχών του με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με πληροφορίες.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η πρόσληψη συμβούλων οι οποίοι αναμένεται να “τρέξουν” τη διαδικασία πώλησης του 17% της ΔΕΗ, το οποίο δεν αναμένεται να συμβεί φέτος. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις διαδικασίες, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να προκηρύξει διαγωνισμό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του επόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του σχετικά με την πρόσληψη συμβούλου, κάτι το οποίο αναμένεται να διαρκέσει για τουλάχιστον έναν μήνα. Από εκεί και πέρα, η εταιρεία η οποία θα επικρατήσει θα εκκινήσει τις διαδικασίες πώλησης του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, ποσοστό που κατέχει το Ταμείο. Όπως αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες, το παραπάνω δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το 2018, ενώ το 34% που κατέχει το Δημόσιο θα παραμείνει ως έχει, περνώντας για διαχείριση και αξιοποίηση στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, κάτι το οποίο σημαίνει πως ο έλεγχος της ΔΕΗ παραμένει στα “χέρια” του Δημοσίου. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι οι δανειστές ζητούσαν πέρυσι τέτοια εποχή την πώληση του 51% των μετοχών που κατείχε το Δημόσιο στη ΔΕΗ, κάτι το οποίο δεν συνέβη, ενώ δεν “πέρασε” και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και δεν προχώρησαν τα σχέδια περί πώλησης της μικρής ΔΕΗ που επεξεργαζόταν η Ν.Δ. παλιότερα.

Στο "κάδρο" το 66% του ΔΕΣΦΑ

Την ίδια ώρα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την έναρξη νέου διαγωνισμού πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, κατόπιν έγκρισης από το ΚΥΣΟΙΠ την 1η Μαρτίου 2017. Ως εκ τούτου, ξεκινάει διαπραγμάτευση με τα ΕΛ.ΠΕ. για τη σύναψη Μνημονίου Κατανόησης (μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου, ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛ.ΠΕ.) για την από κοινού πώληση του 66% των μετοχών μέσω του νέου διαγωνισμού. Τα ΕΛ.ΠΕ., όπως και στον προηγούμενο διαγωνισμό, θα διαθέσουν το 35% που κατέχουν στον ΔΕΣΦΑ προς πώληση από κοινού με ποσοστό 31% που θα διαθέσει το Δημόσιο.

Οι παραπάνω κινήσεις δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν άμεσα, ωστόσο στο ΤΑΙΠΕΔ θεωρούν ότι θα “πιαστεί” ο φετινός στόχος για έσοδα αποκρατικοποιήσειων ύψους 2,6 δισ. ευρώ, καθώς τα έσοδα από της Fraport για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και από τη Lamda Developement για το Ελληνικό θα δοθούν φέτος, φτάνοντας τα 2,1 δισ. ευρώ.

Η ώρα της αξιολόγησης

Την ίδια ώρα, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας αναμένεται να προχωρήσει στην πρόσληψη συμβούλου ο οποίος θα αξιολογήσει τα τρία υφιστάμενα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε στη συνέχεια να αποφασιστούν οι αλλαγές στη διοίκησή του, ενώ η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους συμβούλους λήγει στις 31 Μαρτίου. Σημειώνεται ότι τα εναπομείναντα πρόσωπα στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ είναι οι Λεούσης, Τσιτσογιαννοπούλου και Βλάχος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL