Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
Με ΚΥΑ του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης / Ενεργοποιείται ο θεσμός των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με ΚΥΑ του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης / Ενεργοποιείται ο θεσμός των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων

Στην ενεργοποίηση ενός σημαντικού θεσμού, των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων, που μπορεί να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην πρωτογενή παραγωγή, καθώς περιλαμβάνει ποικίλες δραστηριότητες, με βάση την αγροτική, οι οποίες μάλιστα θα έχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω σχετικών προγραμμάτων, προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα έχουν θεσμοθετηθεί από το 2014, χωρίς ωστόσο να υπάρχει το απαραίτητο κανονιστικό πλαίσιο για την εξειδίκευση των όρων λειτουργίας τους και τη στήριξή τους.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, ως “πολυλειτουργικό αγρόκτημα” ορίζεται η αγροτική εκμετάλλευση που λειτουργεί με έμφαση στις τοπικές παραγωγικές δυνατότητες κάθε περιοχής και διαθέτει τουλάχιστον: καλλιεργήσιμη έκταση, φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο και χώρο εστίασης ή δυνατότητα εκπαίδευσης ή δυνατότητα επίδειξης και παρακολούθησης της παραγωγικής διαδικασίας ή οικοτεχνικής μεταποίησης.

Στην κατεύθυνση της ανάδειξης του θεσμού αυτού και της ιδιαίτερης δυναμικής του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει η σύνταξη Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), η οποία κατοχυρώνει και ρυθμίζει τις λεπτομέρειες του θεσμικού πλαισίου των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων.

Μιλώντας στην Αμφίκλεια, σε σχετικό συνέδριο, ο υπουργός επισήμανε ότι με την ΚΥΑ εισάγεται και κατοχυρώνεται η ανάπτυξη της διασύνδεσης των μελών, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών για θέματα πολυλειτουργικών αγροκτημάτων, η προβολή και προώθηση των υπηρεσιών των μελών του δικτύου στην εγχώρια και διεθνή αγορά, η ενημέρωση για θέματα που αφορούν εξελίξεις σε θέματα πολυλειτουργικών αγροκτημάτων σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο, η οργάνωση εκδηλώσεων, η εκπαίδευση και επιμόρφωση εργαζομένων και ιδιοκτητών αγροκτημάτων.

Προβλέπεται δε η έκδοση βεβαίωσης Τήρησης Απαιτήσεων Λειτουργίας Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε ένα αγρόκτημα που τηρεί τις προϋποθέσεις να λειτουργεί ως πολυλειτουργικό, μέχρι την τελική του πιστοποίηση, ώστε να μπορεί να συναλλάσσεται ισότιμα σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.

Κατά τον υπουργό, δεδομένου ότι ένα πολυλειτουργικό αγρόκτημα επιχειρεί μέσα από ένα πολυποίκιλο μείγμα δραστηριοτήτων “επιλέξαμε να μπορεί να αναζητήσει χρηματοδότηση είτε μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για παράδειγμα δράσεις Συνεργασίας, Εκπαίδευσης, Μεταποίησης, Σχεδίων Βελτίωσης, προγράμματα Leader, είτε μέσω γενικότερων αναπτυξιακών προγραμμάτων ΕΣΠΑ”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL